50 de studenți de la 10 instituții de învățământ superior din Moldova au intrat vineri seara, 11 martie, în posesia Bursei de Merit, bursă oferită în cadrul unei Ceremonii Festive organizate la Radisson Blu Leogrand Convention Center. Concursul, care a ajuns la cea de-a XX-a ediție, a fost organizat de Centrul de Informații Universitare sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova.
Cei mai buni studenți și masteranzi din țară vor beneficia de 50 de burse în valoare de 12.000 de lei fiecare. În cadrul acestei ediții a concursului și-au depus dosarele 265 de studenți de la 19 instituții universitare din Moldova, cei mai mulți dintre aceștia fiind de la Universitatea de Stat – 63 de dosare, Universitatea Tehnică a Moldovei – 33 de dosare, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” – 37 de dosare și Academia de Studii Economice – 37 de dosare. În concurs au participat studenți de la 19 instituții universitare.
În rezultatul atât al evaluării dosarelor de aplicare, cât și al prestației candidaților de la un test de cultură generală, 35 de studenți din ultimul an de studii, ciclul licență de la nouă instituții universitare și 16 studenți din primul an de studii, ciclul masterat de la șapte instituții universitare din țară au devenit finaliști ai programului Burse de Merit 2015. Cei 50 de învingători au fost selectați de o Comisie Independentă de Experți, constituită din reprezentanți ai comunității academice.
Pe parcursul celor douăzeci de ediții anuale ale programului, peste 4.700 de studenți au participat la concurs, dintre care 1.280 de studenți au beneficiat de Burse de Merit.
Vezi aici cine sunt cei mai buni 50 de studenți ai țării (Lista integrală).
Angela Mușet, Director la Centrul de Informații Universitare, susține că programul de Merit este cel mai longeviv program privat de burse din Moldova. „Consider că durabilitatea acestui concurs se datorează atât tinerilor studioși, care în fiecare an ne bucură cu performanțele lor, cât și partenerilor financiari care susțin cu încredere acest program. Împreună, noi am transformat acest program de burse într-o istorie de succes, de aceea țin sincer să le mulțumesc.”
Potrivit Angelei Muşet, situația academică a studenţilor trebuia să fie demonstrată prin certificate academice. „Cei care îşi fac studiile în domeniile medico-biologice şi tehnico-inginerești trebuiau să demonstreze că au o notă medie pentru toţi anii 8,5, iar studenții orfanii şi cu dizabilităţi – 8,0. S-a pus un accent special pe activități extracurriculare, inclusiv activităţi de voluntariat sau altele ce ţin de diverse proiecte”, a menționat directorul Centrului de Informații Universitare.
La eveniment au participat studenți, rectori, profesori ai universităților unde tinerii își fac studiile, dar și părinți care au venit să se bucure de reușitele odraslelor.
Corina Șterbatiuc-Condur, studenta anului 6 la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu”, facultatea de Medicină, s-a învrednicit și ea de Bursa de Merit – 2015, completând, astfel, rândurile celor mai buni studenți ai Republicii Moldova. „Pentru mine această bursă semnifică foarte multe. În primul rând reprezintă șase ani de muncă asiduă, foarte multe activități extracurriculare, nopți nedormite, foarte multe aspirații și, de ce e nu, e un vis împlinit”, a declarat tânăra pentru #diez.
Pe lângă faptul că studiază asiduu la facultate, Corina pune accent și pe activitățile extracurriculare. „Sunt membru și vicepreședinte al Asociației Studenților și Rezidenților din RM, căreia îi mulțumesc foarte mult pentru aportul adus în formarea personalității mele. În cadrul Asociației, avem și lucrăm asupra multor proiecte, evenimente atât culturale, cât și sociale. În plus, în acest an sunt și președintele unui congres științific medical pentru tineri medici – Medestra 2016, care este unicul congres medical internațional din Republica Moldova.” Tânăra a recunoscut că a aplicat la concurs chiar în ultima zi, iar suma obținută prin cunoștințe și muncă și-ar dori să o investescă în biblioteca proprie.
Alina Gâlcă este masterandă la Universitatea de Stat din Moldova și se regăsește în topul celor mai buni studenți din țară. Studenta susține că Bursa de Merit este o confirmare a faptului că cei care muncesc foarte mult sunt, în cele de urmă, apreciați la justa valoare. „Cei care suntem prezenți în sală reprezentăm tinerii care au ales să-și facă studiile acasă și suntem cei care credem în viitorul acestei țări și vrem să contribuim la un trai decent al conaționalilor noștri, într-o țară prosperă, frumoasă și dezvoltată. De aceea, fie că suntem medici, ingineri, juriști, jurnaliști sau pur și simplu oameni de valoare, vrem să fim acasă și să contribuim la bunăstarea acestui stat”, susține Alina.
Reporterul #diez, Alina Gârneț, care își urmează studiile la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, este unul din cei 12 studenți de la ciclul licență ai Universității de Stat care a reușit să beneficieze în acest an de o Bursă de Merit. „Este o apreciere plăcută bineînțeles, dar mai mult decât atât, o confirmare a faptului că alegerile pe care le-am făcut până acum sunt unele bune, iar aici mă refer atât la domeniul pe care-l studiez, cât și la activitățile care m-au ajutat să cresc și la oamenii pe care am ales să-i am în jur și de la care să învăț. Mă bucur că la selectarea candidaților juriul a luat în considerare atât media academică, cât și activitățile extracurriculare, pentru că eficiența studiilor se poate vedea doar în activități practice. Cred că am demonstrat că sunt, pe cât de studioasă, pe atât de activă și implicată în viața tinerilor din țara noastră”, afirmă colega noastră.
Alina a transmis și un mesaj viitorilor aplicanți în concurs. „Să nu te gândești la succes ca fiind ceva abstract și de neajuns. Avem parte de succese în fiecare zi, succese mai mici pe care le creștem sau nu, în care investim sau nu timp și energie. Pe mine mă țin activă două lucruri: entuziasmul și curiozitatea, și cred că rețeta mea se compune din acestea. Eu am văzut multe mesaje descurajatoare imediat după publicarea rezultatelor, mesaje de la studenți care nu aplicaseră, dar care din start și-au negat această oportunitate din teama de a se confrunta cu un sistem de apreciere corupt. Îndrăzniți, dragi studenți, să vedeți mai departe, mai larg și mai mult. Oportunitățile sunt doar pentru voi. Doar trebuie să le spuneți „da”.”
Studenta planifică să urmeze un curs de masterat peste hotarele țării, respectiv, banii obținuți prin intermediul bursei vor fi investiți în studierea limbii engleze.
Mariana Tabureanu, studenta anului III la Facultatea Științe Economice a Universității Libere Internaționale afirmă că într-un astfel de concurs cel mai important este să ne apreciem corect capacitățile și să nu ne subestimăm. „Pentru mine este o mare realizare personală și sunt foarte mândră că am reușit să-mi ating acest scop. Sunt foarte fericită că munca mea a dat rezultate, rezultate pe care eu le-am așteptat și rezultate care m-au făcut fericită atât pe mine, cât și pe părinții mei”, ne-a declarat bursiera.
Mariana se numără printre cei trei studenți câștigători de la ULIM. Pe lângă faptul că studiază Economia, tânăra participă și la diferite festivaluri, programe ale studenților francofoni. A ajuns până la Paris, în cadrul unui program în domeniul drepturilor omului. „Sunt o iubitoare și cunoscătoare de limbă franceză și datorită acestui fapt, am participat la multe ateliere, seminare, atât în țară, cât și în străinătate, precum programul Lab Citoyen, organizat la Paris, la festivalul studenților francofoni în orașul Cluj. Aceste participări, pe lângă o experiență internațională, îți formează anumite abilități, te dezvoltă, obții cumva o altă perspectivă interacționând cu alți studenți și evident revii cu o altă motivație și așteptări, cu mai mult curaj și o mai mare încredere în forțele proprii.
Actualmente, Mariana efectuează un stagiu de practică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ca bursieră a Agenției Universitare a Francofoniei, unde studiază contabilitate și informatică în limba franceză. Totodată, la Cluj va aduna și material bibliografic pentru proiectul său de licență. „O mare parte a bursei va merge pentru a acoperi cheltuielile pentru acest stagiu. Vreau să-mi achiziționez niște cărți pe care le-am văzut în librăriile de acolo și care la noi sunt un pic mai scumpe, și bineînțeles, mi-am propus să le fac un cadou părinților mei, pentru că ei sunt baza și temelia mea și le sunt foarte recunoscătoare pentru acest lucru.”
Viitorilor aplicanți în concurs, Mariana le sugerează în primul rând să gândească ca la un joc de șah, cu două trei mișcări înainte. „Nu poți să ajungi în anul III și vrei să participi la Bursa de Merit neavând activități extracurriculare. E nevoie ca din anul I de facultate să-ți stabilești anumite obiective pe termen lung, cum am făcut și eu de altfel și să încerci maxim posibil să te implici în multe activități prin care să te dezvolți și să obții anumite abilități, devenind astfel un exemplu, ca în cazul meu, pentru frații mei, dar și pentru alți studenți”, a menționat studenta.
De menționat că, concursul a fost lansat în anul 1996, la inițiativa Fundației Soros-Moldova, pentru a încuraja performanțele academice, științifice și extracurriculare ale studenților din Moldova. Din 2003 concursul este organizat de Centrul de Informații Universitare, sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova.
Vedeți mai jos o galerie cu imagini de la eveniment, semnată de fotograful #diez, Dinu Bubulici: