În debutul şedinţei Guvernului de astăzi, premierul Pavel Filip a solicitat ministerelor responsabile un plan de măsuri concrete, pentru a preveni și diminua fenomenul accidentelor rutiere grave, care a crescut alarmant în ultima perioadă.
Prim-ministrul a solicitat recent o analiză pe această temă, menționând în context și tragicul accident, ce a avut loc la finele săptămânii trecute, în care trei tineri au murit și alți cinci au avut viața în pericol. Din datele preliminare este vorba despre pierderea controlului volanului, pe fondul consumului de alcool. „Am solicitat o analiză care arată o creștere alarmantă a accidentelor finalizate, de multe ori, cu decesuri, iar majoritatea acestor accidente au ca și cauză consumul de alcool de către șoferi. Doar în 2015 au fost depistate 6.952 de cazuri de conducere în stare de ebrietate”, a precizat prim-ministrul.
Pavel Filip și-a exprimat dorința ca, dincolo de acțiunile de informare și PR ce se pot observa, astăzi, în spațiul public, să existe și măsuri mai eficiente de prevenire, dar și de pedepsire aspră atunci când este cazul. „Ce folos că se raportează despre diverse campanii de genul „Nopți Albe” și despre numărul impresionant de șoferi depistați conducând în stare de ebrietate, dacă după ce se termină PR-ul, ei scapă fară sancțiuni și în ziua următoare urcă din nou băuți la volan”, a spus premierul.
Totodată, șeful Executivului a subliniat că, din numărul menţionat de cazuri, 1.247 au fost încetate, fie de poliție, fie de procuratură, fie chiar de medici, 80 de cazuri au fost clasate, 2.397 au fost expediate în judecată, iar 1.175 de cazuri sunt în procedura Poliției și Procuraturii, dar nu este clară soarta lor.
Prim-ministrul Filip a menţionat că această problemă urmează să fie analizată mai complex, cu implicarea mai multor instituții. În acest sens, șeful Executivului a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să elaboreze, în comun cu Ministerul Sănătății și alte instituții, în termen de o săptămână, un plan de acțiuni și să vină cu soluții concrete pentru reglementarea acestei situații.
De asemenea, Pavel Filip s-a pronunţat pentru înăsprirea sancţiunilor, iar în anumite cazuri majorarea răspunderii penale, inclusiv privind modul în care se face testarea la medic a şoferilor.
Totodată, Premierul a solicitat organelor vizate, anchete interne pentru a se stabili motivele ce au dus la clasarea, în ultimii doi ani, a cazurilor penale și contravenționale, într-un număr atât de mare.