Producătoarea Alla Donțu prevestește câștigătorul Eurovision-ului moldovenesc 2016

1549_965095603562516_1571812608874024678_n

Alla Donțu, producătoarea proiectului Elle care s-a retras de la Eurovision pe ultima sută de metri cu plin scandal, a decis să-și facă publică opinia despre concursul muzical. „Pentru că anul ăsta nepremeditat am ajuns să fiu atentă mai mult ca oricând la ESC Moldova, am să fac publică opinia mea despre acest eveniment totuși „muzical””, spune aceasta.

Mulți preferă să se ascundă în spatele opiniei „ca de obicei, e aiurea” fără a aduce argumente pro și contra. Sunt nevoită să recunosc mai mult ca oricând că evenimentul este important pentru dezvoltarea așa zisei industriei muzicale autohtone, pentru că nu există alternative de show TV LIVE muzical și tocmai de asta, organizatorii au de câștigat, dar nu o fac. Și cu toate astea, ESC devine tot mai puțin calitativ în materie de oferte muzicale, mai puțin profesionist în materie de participanți.

Ce este Eurovision pentru Moldova? O posibilitate de a îmbunătăți imaginea în afara ei (imagine, suficient denegrată la alte capitole fie politic, fie social etc). Susținem că suntem totuși un popor cu potențial creativ (opinie pe care o împărtășesc) și de fiecare dată ratăm conștient șansa.
La această ediție ne-am trezit cu o finală compusă din 16 finaliști slabi, fie fragili, fie neformați.

Publicul este pus în condiția de a fi manipulat prin a face alegerea din ceea ce este neinteresant sau în „devenire”, fiind efectul filtrelor impuse de către organizatori, regulamente „curvestine”, juriu, televoting. Deși țara mai mult ca oricând are nevoie de „eroi” care ar inspira și ne-ar face mândri, noi cumva suntem demoralizați și acum, având oferta de a alege din „neesențial”, chipurile „esența” sau din ce-i „rău” ceea ce e mai puțin toxic. Interesul pentru acest eveniment cade și aceasta este aproape unica dovadă și argument clar vizibil.

Și acum o analiză a situației după principiul comparației Juriu versus Televoting în baza numărului de puncte:

1 semifinală

nr. puncte – viziune Juriu / televoting
12 puncte – Valeria Paşa / Maxim Zavidia
10 puncte – Doiniţa Gherman / Valentin Uzun
8 puncte – DoReDoS / Che-MD
7 puncte – Maxim Zavidia/ Doiniţa Gherman

2 semifinală

12 puncte – Big Flash Sound/ Lidia Isac
10 puncte – Nadia Moșneagu / Rodica și Ivan Aculov
8 puncte – Max Fal & Dan Vozniuc & Malloy / Max Fall & Dan Vozniuc & Malloy
7 puncte – Cristina Pintilie / Cristina Pintilie

Dacă analizăm prin această prismă e lesne de înțeles care sunt pozițiile comune și ATENȚIE, ele s comune doar în prima semifinală, pentru ca în a doua intră „luptătorii sau lupii”?

8 puncte – Max Fal & Dan Vozniuc & Malloy / Max Fall & Dan Vozniuc & Malloy
7 puncte – Cristina Pintilie / Cristina Pintilie

Cu remarca coincidenței stabile de puncte, putem presupune că acești doi participanți se pare că au totuși o poziție mai puțin coruptă, mai întâmplătoare cumva…

În cea de-a doua semifinală au început valurile în paharul cu ceai. Pentru că în a doua au intrat „intrigile” și așa zișii „lupi”, conspiratori. -)) Așa e, Domnilor Producători?!

Valeria Pașa e vizibil „sustinută” de juriu. Înțeleg argumentul „fata asta cântă bine, e frumușică bla bla. Așa e, însă eu îi doresc Valeriei să nu se lase amețită și să înțeleagă că încă nu e pregatită de prima poziție, dânsa are de făcut carieră, de înțeles care îi este identitatea ca artist și nu să-și epuizeze șansa cu o singură sclipire atât de bizară la ESC.

Versus intră în joc Uzun ca și o opțiune a publicului, care putem presupune că a fost susținut de cei de la nunțile și petrecerile cărora a fost și i-a convins că e profesionist și o fi!, doar că pe alt segment, părerea mea.

Che Md presupunem că a fost votat de Bălți, un oraș, apropo, „solidar” cu ai lor.

DoReDos nu a investit în voting, pentru că a avut alte preocupări în prima semifinală.

Și rămâne Doinița Gherman, care e „deja profesionistă” în materie de înfrângere ESC național. În acest an în creștere ca material muzical, dar și ca pretenții. E adevărat că putem să devenim „jertfele” carismei și energiei debordante care sunt native în acest om, însă…

Opinia mea este că Doinița e și de astă dată „provincială și învechită”, pentru că „poți scoate omul din sat, dar satul din om niciodată”. Însă, pe de altă parte, prestația D-ei reflectă cumva realitatea noastră, polemizăm idealuri false, strigăm că știm cine suntem, dar până în final, per ansamblu, avem o retardare în gândirea noastră colectivă cu vreo 15 ani (ex. este Doina versus Ruslana, de aia prima pentru mine argumentat nu mai este nici interesantă, nici originală, dar dacă Ea tare se vrea, păi atunci să o facă totuși mai original cumva).

Prezicere pentru seara de azi. Lupta se va da între:

– DoReDos versus Lidia Isac versus Doina Gherman. Presupun că aceștia după seara de azi se vor urî multă vreme dacă cineva din ei câștigă și vor face alianță împotriva câștigătorului, pentru că așa e tradiția.

– Valeria Pașa riscă să fie „jertfa” versus Nadia Moșneagu și duetul Rodica și Ivan Aculov, pe care, cei care-s darnici la complimente gratis le vor oferi din plin, dar asta nu anulează nici într-un mod lacunele lor.

Max Fall feat Dan Vozniuc & Malloy, dacă au noroc și nu cântă „prin străchini” devin debutul anului cu Max Zavidia.
Iar profesioniștii Cristina Pintilie (pentru mine și Viola și poate Big Flash Sound) câștigă vizibilitate pentru organizatorii de evenimente, corporative și nunți…

Și acum despre concepte EUROVISION, originalitate și „chipurile regulamente moldovenești”:

Îmi pare o încălcare de regulament gravă M1, pentru că în acest an piesele nu au trecut audițiile preliminare și iată-ne pricopsiți până și în finală cu patru piese „atât de asemănătoare, atât de „tot așa”, atât de re-auzite în industria internațională și „leșinate” într-o re-interpretare totuși moldovenească, cu pretenții de Celine Dion, Beyoncé, Whitney Houston, Mariah Carey, intonațiile din celebra romanță rusă „Любовь настала” de Raimond Pauls din repertoriul Liudmilei Sencina sau Rozei Rymbaeva sau Valeria sau piese de top semnate de Naughty Boy – Runnin și poate mai știți și voi alte surse…

Da da… desigur, nu e plagiat 100 la 100%, dar adie interpretator de tot a „arome” împrumutate totuși stângaci, inconștient și neinspirat. Să te inspiri e salutabil și nu e criminal, în cazul în care ai ce spune, ai individualitate ș.a.m.d., dar nu și acum, dragi membri ai juriului, care V-ați conformat „copiilor” sau nu sunteți suficient de informați, permițându-le INTAREA ÎN CONCURS.

• Nadia Moșneagu – Memories
• Felicia Dunaf – You and Me
• Valeria Paşa – Save love
• Emilia Rusu – I am not the same

Și desigur similara încălcare în cazul Andrei Ioniță & Onoffrei – Lie, piesa fiind lansată în X Factor, cică mai devreme de septembrie, deși cu un concept original cumva, e totuși încălcare…

Și dacă în acest an organizatorii chipurile au fost așa de corecți și chipurile s-au ținut de regulament, nu înțeleg cum + la toate au admis Piesa „Tare” a proiectului Elle, care a fost interptretată de doar două membre?! Și ce totuși ați demonstrat eliminând piesa „Extaz” în baza unor argumente evazive și neîntemeiate?! Ce ați câștigat?!-))) Personal doar păreri de rău pentru că știu exact ce se putea întâmpla în scenă în această seara… ca și minim chimie…

Oricine pleacă este meritul NOSTRU comun pe care ni-l asumăm și să roșim împreună, pentru că suntem moldoveni și asta nu se anulează prin definiție. Iar avem un Eurovision șchiop, mut, surd, nici călare, nici pe jos, nici îmbrăcat, nici dezbrăcat, nici rece, nici fierbinte?!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente