Deschiderea festivă a Olimpiadei de Ecologie s-a desfășurat astăzi la Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc” din Capitală. La competiție participă cei mai buni 60 de elevi din clasele a IX-a – a XII-a din 24 de raioane și municipiile Chișinău, Bălți, cu peste 30 de proiecte de concurs.
La eveniment a luat parte și ministrul Educației, Corina Fusu, care a declarat că Ministerul Educației orientează procesul educațional spre punerea în evidență a valorilor personale referitoare la protecția mediului ambiant și spre menținerea propriei stări de sănătate și a celor din jur.
„În prezent, educația ecologică în instituțiile de învățământ se realizează pe trei direcții: în cadrul orelor obligatorii, a orelor opționale și în cadrul activității extrașcolare. Extinderea numărului disciplinelor opționale în planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, cu tangență la educația ecologică; organizarea anuală a seminarelor republicane pentru profesorii care predau „Educația ecologică”, organizarea, împreună cu Ministerul Mediului, a concursurilor republicane, aprobarea, la Consiliul Național pentru Curriculum, a curriculumului la disciplina opțională „Educație ecologică” pentru clasele I-XII, toate acestea au drept scop dezvoltarea la tânăra generație a comportamentului favorabil echilibrului ecologic”, a menționat Corina Fusu, dorindu-le tuturor elevilor optimism, curaj și spirit de creativitate.
Mesaje de încurajare pentru elevi au avut și Mariana Goraș, șef adjunct Direcția învățământ preuniversitar, Ministerul Educației, membru al juriului, Gânju Gheorghii, director al Liceului Teoretic „Mihai Marinciuc”, Dumitru Drumea, președintele juriului.
Amintim că anual, conform planului de activitate al Ministerului Educației și în colaborare cu Ministerul Mediului, se organizează ore ecologice. În scopul marcării diferitelor date importante pentru domeniile ecologiei, au loc seminare republicane pentru profesori la disciplina opțională „Educația ecologică” în instituțiile de învățământ preuniversitar, profesional și mediu de specialitate, ce orientează școala spre acțiuni constructive ale tinerilor generații în vederea utilizării raționale a resurselor naturale, ameliorării mediului, conservării biodiversității pentru generațiile viitoare, promovării surselor energetice de alternativă. Anual, în perioada martie-aprilie, în toate instituțiile de învățământ preuniversitar se desfășoară „Bilunarul ecologic”.
Olimpiada Republicană de Ecologie oferă participanților învingători posibilitatea de a reprezenta Republica Moldova la concursuri internaționale.
În anul 2015, elevii noștri s-au întors de la Olimpiada Internațională de Ecologie din Amsterdam, Olanda, cu două medalii de bronz.