Consiliului Concurenței va examina temeiului de majorare a tarifelor de la Orange și Moldcell

ormocollage
Foto: Moldcell și Orange

Doi din cei mai importanți furnizori de telefonie mobilă, Orange Moldova și Moldcell, anunță că vor majora tarifele la mai multe servicii. În acest context, vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a solicitat Consiliului Concurenței examinarea temeiului de majorare a tarifelor.

Orange și Moldcell au anunțat că din martie vor majora cu 50% tarifele pentru convorbirile extra-abonament. Deși reprezentanții companiei Orange susțin că aceste majorări nu vor afecta clienții, experții menționează că 25-30% dintre abonați depășesc limita inclusă în pachet, astfel că vor fi nevoiți să achite mai mult pentru serviciile de telefonie mobilă.

Orange anunță că tariful extra abonament pentru apelurile în reţeaua Orange şi spre alte reţele din Moldova (cu excepţia apelurilor în Roaming sau spre numere cu tarif special (Premium) ori din regiunea transnistreană) va fi de 1,5 lei/minut. Noul tarif se aplică pentru abonamentele Colibri, Tigru, Delfin şi Balena (excepţie Delfin 240 şi Tigru 350).

Condiţiile de bază ale abonamentului de care beneficiază clienții (inclusiv minutele naţionale incluse, SMS şi/sau traficul Internet inclus, Minutele de Fidelitate acordate, după caz, precum şi plata lunară de abonament) rămân aceleaşi.

Poziția companiei Moldcell – „Prețul pentru taxa lunară și cantitatea de servicii incluse rămân la fel ca până acum și nu vor fi schimbate. Asta înseamnă că impactul general asupra abonaților este minim și mulți dintre ei nu vor fi afectați deloc, dacă nu depășesc cantitatea de minute incluse în Abonament. În plus, toți abonații pot alege Abonamentul perfect pentru necesitățile lor, cu și mai multe minute incluse.

Încercând să diminuăm consecințele instabilității financiare de pe piață asupra clienților, am decis să ajustăm doar tarifele care nu au un impact direct asupra abonaților și să păstrăm neschimbate tarifele de bază, precum taxele lunare și cantitatea de minute incluse. Prețul pentru taxa lunară și cantitatea de servicii incluse rămân aceleași”, scrie pe pagina oficială Moldcell.

brega11

Cercetarea Infomarket

Potrivit Infomarket, dacă în domeniul telefoniei mobile monopolist este compania Orange Moldova cu o cotă de piață de 68,55%, atunci pe segmentul internetului mobil toți trei operatori arată destoinic:  Orange – 34,12%; Moldcell – 40,87%, Unite – 25,01% (potrivit datelor pentru 9 luni 2015).

Agenția InfoMarket a făcut o solicitare la adresa celui de-al treilea operator, compania Unite, vor fi sau nu schimbate în timpul apropiat tarifele la servicii/minute? Serviciul de presă al companiei a asigurat: „Unite nu va majora prețul la serviciile sale, lăsând prețul maxim de un leu pentru un minut de convorbiri naționale”. La acest subiect a fost promis un comunicat de presă.

Informația despre majorarea prețului pentru un minut în afara abonamentelor de către doi operatori de telefonie mobilă și-a găsit mana în mediul online. Cu puțin timp înainte de această noutate, unul din cei mai mari operatori de internet din Moldova, compania StarNet, a anunțat, la rândul său, despre majorarea prețurilor la serviciile sale în medie cu 8 la sută. Dar, cel mai mare val negativ din partea consumatorilor de servicii de telecomunicații a revenit, totuși, operatorilor de telefonie mobilă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente