Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a demarat organizarea sistemului apelurilor de urgență la numărul unic 112. În acest scop, ca prim pas, a fost anunțat concurs pentru selectarea conducătorului Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă.
Noul Serviciu a fost creat prin Hotărârea de Guvern din 17 februarie a.c. cu scopul de a asigura interacțiunea eficientă a serviciilor de urgență pe întreg teritoriul țării, după principiul „ghişeului unic”. Astfel, după ce serviciul va deveni funcțional, cetățenii vor putea să apeleze poliţia, pompierii, asistenţa medicală de urgenţă şi serviciul gaze formând un singur număr – 112.
La concurs pot aplica cetățenii Republicii Moldova care au studii superioare în domeniul administrării, TIC sau economiei, dețin experiență de manager, cunosc limba română și cea engleză și n-au împlinit vârsta de 65 de ani. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 9 martie 2016. Anunțul complet pentru ocuparea funcției de director al Serviciului 112 poate fi accesat pe pagina www.mtic.gov.md, compartimentul Ministerul/Posturi vacante.
Prezentând în Guvern pachetul de proiecte pentru instituirea Serviciului 112, ministrul TIC, Vasile Botnari, a declarat că sporirea capacității de reacționare a serviciilor de urgență a devenit o necesitate pentru Moldova, din care considerent, implementarea proiectului va demara practic imediat. Obiectivul de bază este ca Serviciului 112 să înceapă să funcționeze, etapizat, deja din anul 2016, iar în decurs de doi ani sistemul să fie dat în exploatare integral.
Conform Programului de implementare a serviciului, în al II-lea trimestru al anului 2016 urmează să fie petrecute licitaţiile de achiziționare a mijloacelor tehnice și a produselor de program necesare pentru funcționarea sistemului informațional. Concomitent, vor fi selectate locaţiile pentru sediile Serviciului 112, vor fi organizate şi efectuate lucrări de amenajare și selectat personalul, care va fi instruit.