Angajații Sectorului Poliției de Frontieră Leușeni, cu ajutorul sistemului mobil de termoviziune, au depistat, în zona de responsabilitate, șapte cetățeni afgani, care intenționau să treacă fraudulos frontiera de stat.
La data de 12 februarie, în jurul orei 23.00, inspectorii de frontieră, aflați în misiune de serviciu, au observat un mijloc de transport, care se deplasa din direcția s. Feteasca. La un moment dat acesta a stopat, iar din autovehicul au coborât șapte persoane. Ulterior, acestea s-au îndreptat spre graniță. O patrulă a Poliției de Frontieră, din care făcea parte și un inspector chinolog cu colegul său patruped, a luat urma grupului și la o distanță de aproximativ 1.000 de metri de la linia frontierei de stat, acesta a fost reținut.
Din verificările preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele sunt o familie de cetăţeni afgani, doi maturi și patru copii minori, de 2, 4, 12 și respectiv 14 ani, precum și o rudă îndepărtată a familiei, un bărbat de 28 de ani. Din cele declarate de către părinți, aceștia doreau să ajungă într-o țară din Spațiul Schengen. La fel, imigranții au relatat polițiștilor de frontieră că sunt solicitanți de azil, iar în R. Moldova se aflau legal, doar bărbatului de 28 de ani recent i-a fost refuzată solicitarea de azil și urma, în cel mai scurt timp, să părăsească teritoriul țării.
Poliţiştii de frontieră au întrerupt călătoria celor șapte persoane şi efectuează cercetări în vederea identificării persoanelor implicate în organizarea canalului migraţional ilegal. Totodată, au întocmit pe numele străinilor acte de reţinere, sub aspectul tentativei de trecere ilegală a frontierei de stat. Ulterior, cetățenii afgani au fost transmiși Biroului Migrație și Azil al MAI.
Sistemele mobile de observație au fost oferite, la data de 27 ianuarie 2016, în cadrul proiectului „Patrularea comună la frontiera terestră și fluvială între Republica Moldova și Ucraina”. Proiectul de care au beneficiat autoritățile de frontieră moldo-ucrainene are drept scop realizarea angajamentelor asumate în contextul Liberalizării Regimului de Vize cu UE și a implementării Acordului de Asociere RM – UE, asigurarea unui nivel înalt de securitate a frontierei comune moldo-ucrainene în contextul crizei din Ucraina, inclusiv implementarea conceptului de Management Integrat al Frontierelor (MIF) conform modelului Uniunii Europene. Mijloacele speciale au fost repartizate pe direcțiile de risc de la frontiera R. Moldova.