(foto) „Poeme țesute cu dor” – expoziție de covoare tradiționale inaugurată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

cult3
Foto:PC: Ministerul Culturii

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziţiei cu genericul „Poeme ţesute cu dor” a Ecaterinei Popescu, fondatoarea Complexului de meşteşuguri populare „Artă rustică” din satul Clişova Nouă, raionul Orhei.

Publicul prezent la eveniment a avut parte de o șezătoare, organizată de către meșterițele de la Centrul „Artă Rustică”, în cadrul căreia au fost prezentate tehnici de țesere a covoarelor și metode de restabilire a covoarelor vechi.

Ecaterina Popescu este meşterul popular care mereu a studiat şi a promovat arta populară a ţesutului artistic. Practică această artă de la vârsta de 10 ani. Tehnicile de ţesut şi dragostea de covoare le-a moştenit de la mama sa – Elizaveta Anghel. Covoarele reproduse şi ţesute de meşteriţele din Clişova Nouă au fost expuse în cadrul expoziţiilor din Germania, România, Bulgaria, Rusia, Bratislava, Italia, în scopul promovării covorului tradiţional. A participat cu o colecţie impunătoare de lucrări, inclusiv replici, dar şi lucrări de autor la edițiile Târgului Naţional al Covorului. Ecaterina Popescu a lansat şi a organizat cele două ediţii ale Festivalului „Frumos Covor Basarabean”, în satul său de baștină.

 

PC: Ministerul Culturii
PC: Ministerul Culturii

Menționăm că, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în comun cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală și Centrul „Artă Rustică” din Clişova Nouă întreprind mai multe măsuri ca această veche artă de producere a scoarțelor tradiționale să reintre în practica ţesutului de covoare din Republica Moldova, iar ţesutul covoarelor după vechi motive să devină o bază economică pentru mai multe localităţi.

 

PC: Ministerul Culturii
PC: Ministerul Culturii

În context, amintim că în luna august 2014, Ministerul Culturii în parteneriat cu Centrul „Artă Rustică” a desfășurat primul Atelier de vopsire a lânii în coloranţi naturali, „Reconstituirea unei practici artistice dispărute acum un veac”, acțiune organizată în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor” pentru înaintare în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Republica Moldova şi România. Pentru prima dată după o întrerupere de aproape un veac au fost obţinute pe cale experimentală, cu documentarea de rigoare, mai multe culori în vopsirea lânii cu coloranţi naturali, iar în decembrie 2014, Ministerul Culturii a inițiat Târgul Național al Covorului, care are ca obiectiv promovarea țesutului covoarelor basarabene pe plan național și internațional.

 

PC: Ministerul Culturii
PC: Ministerul Culturii
PC: Ministerul Culturii
PC: Ministerul Culturii
PC: Ministerul Culturii
PC: Ministerul Culturii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente