Dondușeni: Educatoarea unei grădinițe a infectat 65 de copii cu tuberculoză

spital-generic-shutterstock
Foto:PC: actualitati.net

La insistenţa procurorilor, un medic de familie din cadrul Instituţiei medico-sanitare publice „Centrul medicilor de familie Donduşeni” a fost condamnat pentru neglijenţă în serviciu şi răspândirea bolilor epidemice.

Din cele constatate de procurori reiese că, pe 5 septembrie 2011, o femeie s-a adresat medicului de familie, acuzând dureri în piept, accese de sufocare, slăbiciuni şi tuse. După efectuarea radiografiei cutiei toracice şi a altor investigații clinice şi paraclinice, pacienta a fost diagnosticată cu „Bronşită cronică bilaterală”, fiindu-i prescris tratament la domiciliu, cu repetarea controlului medical peste două săptămâni pentru aprecierea rezultatelor tratamentului.

De notat, că pacienta activa în calitate de educatoare la grădinița de copii „Luceafărul” din or. Donduşeni şi se afla în contact permanent cu copiii.

Deşi pacienta se afla la evidența specialiștilor ca făcând parte din grupul de risc sporit pentru expunere la infecția cu tuberculoză, medicul de familie nu a asigurat monitorizarea tratamentului şi supravegherea în dinamică a stării acesteia de sănătate. Astfel, deşi pacienta nu a repetat controlul medical, pe motiv că tratamentul prescris anterior a fost neefectiv, medicul de familie nu a înștiințat organele abilitate (Centrul de sănătate publică teritorial, angajatorul salariatului suspectat de o boală social-periculoasă) despre necesitatea suspendării activităţii educatoarei până la definitivarea diagnozei şi excluderea caracterului social-periculos al maladiei.

Peste o lună, educătoarea a fost inclusă, de rând cu ceilalţi angajaţi ai grădiniţei, în lista persoanelor ce urmau să treacă examenul medical obligatoriu la medicul-dermatovenerolog. Fiind responsabil de verificarea stării sănătăţii salariaţilor instituţiilor preşcolare şi neadmiterea la lucru a persoanelor ce au contraindicaţii medicale, dermatovenerologul a efectuat superficial controlul medical profilactic al educatoarei, fără a ţine cont de înscrierile privitor la starea nesatisfăcătoare a sănătăţii acesteia şi fără efectuarea setului de investigaţii obligatorii, a aplicat în fişa medicală personală a femeii ştampila „admis la lucru”.

În rezultatul îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu de către medicul de familie şi medicul-dermatovenerolog, pacienta a continuat să activeze în grădiniţă, neştiind că suferă de tuberculoză, fiind înlăturată de la lucru abia în luna aprilie 2012, când în cadrul următorului examen medical a fost diagnosticată cu maladia „Tuberculoza pulmonară” şi spitalizată în regim de urgenţă la Dispensarul ftiziopneumologic din mun. Bălţi pentru supunerea unui tratament specializat de lungă durată.

În rezultatul anchetei epidemiologice, efectuate la grădiniţa „Luceafărul” în legătură cu constatarea maladiei TBC la educatoare, a fost stabilit faptul îmbolnăvirii cu tuberculoză a patru copii şi infectării altor 65 de copii din cei 261 care frecventau instituţia preşcolară.

Raportul de expertiză medico-legală din 13 decembrie 2012 a concluzionat că diagnosticul stabilit educatoarei putea fi focarul de tuberculoză în grădiniţa „Luceafărul” din or. Donduşeni, iar apariţia acestui focar a fost generată de admiterea acesteia pentru activitate în instituţie pentru copii în rezultatul unui control medical necorespunzător.

Prin sentinţa Judecătoriei Donduşeni din 26 decembrie 2013, medicul de familie a fost achitat pe ambele capete de acuzare, pe motiv că acţiunile ei nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii, iar procesul penal în privinţa medicului-dermatovenerolog a fost încetat în legătură cu survenirea decesului.

Procurorii nu au fost de acord cu sentinţa de achitare a medicului de familie şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară. Astfel, prin decizia Curţii de Apel Bălţi, apelul procurorului a fost admis, sentinţa judecătoriei Donduşeni – casată, fiind pronunţată o nouă hotărâre, prin care medicul de familie a fost recunoscut vinovat de cele incriminate de procurori şi condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în instituţiile medicale timp de doi ani.

Urmărirea penală pe acest caz a fost exercitată de Procuratura raionului Donduşeni. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie însă poate fi atacată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiţie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente