(video) De la brazi la trandafiri. Pepiniera din Moldova care-și exportă producția până și în Liban

DSC_5172 22
Foto:PC: Intrarea în întreprinderea „Codru Nord”

„Codru – Nord” este una dintre cele mai mari pepiniere ornamentale din Republica Moldova. Întreprinderea a fost fondată în 1959. De-a lungul anilor a acumulat o bogată experiență în cultivarea de foioase ornamentale, conifere și arbuști, precum și în punerea în aplicare a acestora. De asemenea, întreprinderea, împreună cu o companie italiană, a dat naștere primei întreprinderi moldo – italiene din țara noastră, după declararea indepedenței Republicii Moldova – „Floribel”.

La 3 km de orașul Bălți, împrejmuită de pini, arbuști și brazi, poate fi găsită S. A.„Codru  Nord”, o întreprindere cu tradiții în domeniul plantelor decorative. De-a lungul anilor, a acumulat o bogată experiență în cultivarea de foioase ornamentale și conifere și arbuști, precum și în punerea în aplicare a acestora. Compania are o bază bună pentru producția de trandafiri (peste 450 de soiuri), liliac (40 de soiuri), mai multe specii de bujori, conifere ornamentale și foioase, arbuști cu flori, care sunt cultivate în containere și vândute pe tot parcursul anului.

 

Din 1994. împreună cu firma italiană „Piante Menici”. „Codru Nord” a format „Floribel-ul” o întreprindere mixtă moldo – italiană care se ocupă cu creșterea plantelor decorative. Astăzi firmele oferă locuri de muncă pentru 100 de persoane. Pe atunci, în 1994, „Floribel” era a doua companie înregistrată din Moldova cu capital străin. Partenerul italian Roberto Menici susține că Moldova este locul ideal pentru desfășurarea activităților economice în agricultură și floricultură. Aproape 70 la sută din producția acestuia este exportată. Investițiile au fost majore, de mii de dolari, însă acum compania îi aduce un profit considerabil. La început, acesta era foarte mirat cum rezistă unele plante iarna în timpul înghețului. „Arabia Saudită are petrol, iar Moldova are sol fertil. În întreaga lume nu există un sol mai bun decât în Republica Molodva. Să fi avut un asemenea pământ în Italia, aș fi fost miliardar”, spune Roberto.

Producerea în compania „Codru Nord” acoperă o suprafață de peste 75 de hectare. Acest pământ este privatizat și firma îl arendează. „Arenda pentru o cotă costă 1.000 de lei, dacă crești un brad trebuie să dai numai 15.000 de lei pentru pământ”, ne mărturisește directorul întreprinderii Ivan Rotari. De asemenea, acesta menționează că cele mai solicitate plante sunt speciile de tuie și de trandafiri. Compania are în palmaresul său peste 500 de soiuri de trandafiri.

 

Să crești și să cultivi plante decorative în condițiile economiei noastre este foarte complicat. Producătorii nu au unde-și vinde marfa. Dacă cu 20 de ani în urmă „Codru-Nord” producea un milion de tufe de trandafiri și majoritatea erau exportate, atunci astăzi produce circa 150.000 de tufe pe an.

Astăzi întreprinderea se poate lăuda cu faptul că exportă produsele sale în diferite țări precum: Bulgaria, Italia, România, Belarus, Turcia, Azerbaidjan. În 2016 aceștia au exportat plante până și în Beirut, Liban. Cel mai mult pe piața externă sunt ceruți brazii și mai multe specii de tuie. Brazii de 10-12 m ajung în România, la Suceava, la Botoșani, la Câmpulung, la Iași. Sunt transportați cu tirul. Un pom de Crăciun de asemenea dimensiuni costă aproximativ 2.000 de euro.

„Ne amintim de acele timpuri când în întreprinderea noastră se filmau filme. Aveam un lan de 9 km de lalele, atunci era raiul pe pământ aici. Și astăzi în sezonul estival mai mulți tineri aleg să-și facă ședințele foto pentru nuntă pe lanurile pline cu trandafiri, magnolii, liliac, brazi etc. Nu le cer bani pentru aceasta, îi rog doar să nu facă râs și să nu deterioreze plantele” a spus directorul. Grădina întreprinderii „Codru Nord” oferă clienților săi următoarele tipuri de plante: plante cu creștere rapidă, plante cu creștere lentă, copaci decorativi, conifere, arbuști veșnic verzi, arbuști de foioase, trandafiri și liliac.

De asemenea, în foișorul pepinierei regăsim niște plante unicat, păstrate cu multă grijă de administrație. Printre acestea sunt: metasequoia – cel mai bătrân copac din lume, care este pe cale de dispariție, câteva exemplare se regăsesc în China; buxus – trăiește 500 de ani, sunt plantați chiar și pe Les Champes Elysees de la Paris; liriodindranul sau copacul cu lalele, în lume sunt circa 500 de exemplare; bradul canadian; tuia plicată și gingobiloba – copacul lui Iisus, care trăiește 2000 de ani, iar în grădina întreprinderii crește de 27 de ani.

În reportajul de mai jos vă invităm să aflați care sunt provocările unei afaceri cu plante decorative, în al 57- lea an de existență.

Întreprinderea „Codru Nord” poate fi găsită pe adresa: mun. Bălți strada Industrială. Vedeți mai jos coordonatele:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente