Top 15 cărți pentru dezvoltarea personală, recomandate de Maria Pilchin, profesor universitar

12383633_445786235614774_741685873_n
Foto: Photo Credit: Instagram

Sunt multe activități care facilitează dezvoltarea personalității, cea mai accesibilă însă este, fără dubii, cititul. Cărțile sunt elementele cheie care ne influențează modul de a gândi, de a trăi și întreaga noastră dezvoltare ulterioară.

Pentru cititorii #diez care își doresc o ascensiune a personalității, prezentăm o listă cu cărți, creată de Maria Pilchin, critic literar, poetă, lector la Departamentul de Literatură Universală şi Comparată, Universitatea de Stat din Moldova.

wzcmE

 

„Propunem mai jos o listă de lectură din literatura universală (structurată în ordine alfabetică). Sperăm că aceasta va contribui la formarea personalităţii adolescenţilor care vor citi aceste cărţi la recomandarea noastră. Venim și cu unele argumente, care, desigur, ţin de fireasca noastră subiectivitate lecturală.”

 

 

#1. Balzac Honoré de, „Moş Goriot”

Sacrificiul nu este mereu o virtute, sacrificiul părintesc total este, de cele mai multe ori, o eroare, tinerii greşesc adeseori uitând cine sunt, de unde vin, care le sunt rădăcinile, o poveste despre părinţi şi copii, istoria în care un tată este abandonat.

 

Photo Credit: elefant.ro

#2. Baricco Alessandro, „Mătase”

Omul este unica fiinţă care a învăţat să îşi gândească existenţa, această carte este despre cum să iubeşti altfel şi dincolo de datele tale fizice.

 

Photo Credit: elefant.ro

#3. Beckett Samuel, „Aşteptându-l pe Godot”

Viaţa nici pe departe nu conţine doar culori pastelate, această piesă ne învaţă lecţia absurdului, a angoasei umane în faţa necunoscutului. Un text complex care solicită, aşa cum o face şi viaţa.

 

Photo Credit: piata-cartii.ro

#4. Borges Jorge Luis, „Tema trădătorului şi a eroului”

Oamenii nu sunt fie trădători, fie eroi, totul ţine de circumstanţe, de context şi de stimuli într-o lume a aparenţelor şi a simulării umane, individul decide în care parte înclină balanţa în cazul lui.

#5. Cervantes Miguel, „Don Quijote de la Mancha”

Viaţa este şi o luptă cu himerele, o căutare a falselor idealuri, dar toate acestea nu constituie o ratare, căci umanul are nevoie şi de căutare, o căutare a lumii şi a sinelui în lume.

 

Photo Credit: radioenigmaromania.ro

#6. Defoe Daniel, „Robinson Crusoe”

Nimic mai dificil nu există pentru fiinţa umană ca singurătatea, dar şi aceasta poate servi drept un stimul de autocunoaştere şi evoluţie personală; speranţa este chintesenţa supravieţuirii.

 

Photo Credit: bookcrazes.files.wordpress.com

#7. Flaubert Gustave, „Doamna Bovary”

Omul are capacitatea să se imagineze altcineva şi altceva, contează să ştie să îşi evalueze forţele proprii de a transforma în realitate imaginarul.

 

Photo Credit: elefant.ro

#8. Golding William, „Regele muştelor”

O societate presupune lupta, lupta cu ceilalţi, cu situaţiile exterioare, dar şi cu tine însuţi.

 

Photo Credit: cdn4.libris.ro

#9. Hemingway Ernest, „Bătrânul şi marea”

Omul se poate depăşi, uneori el are nevoie să îşi forţeze limitele, pentru a supravieţui sau pentru a pleca împăcat din această lume.

 

Photo Credit: prometeu-prim.md

#10. Ovidiu, „Arta iubirii”

Omul este o fiinţă erotică. A iubi este o artă, căci dragostea este Geniul speciei, care asigură procrearea, dar în primul rând fericirea de a te dărui Celuilalt.

#11. Kafka Franz, „Procesul”

Individul în statul totalitar nu este liber, aşa încât acest fapt exclude orice tip de fericire, de realizare umană.

 

Photo Credit: goodread.ro

#12. London Jack, „Martin Eden”

Omul este în stare să devină, să îşi forţeze limitele, important este ca după atingerea rezultatului să dorească să rămână pe linia de plutire, o carte şi despre oboseala umană.

#13. Nabokov Vladimir, „Lolita”

Iniţierea erotică presupune diferite riscuri sociale, familiale şi individuale. Toţi trecem prin aceasta cumva, contează lecţiile învăţate şi asumate; oamenii sunt diferiţi, au valori şi comportamente diferite, aceasta se referă şi la viaţa intimă a indivizilor, fiecare este însă în măsură să îşi elaboreze un set propriu de valori.

 

Photo Credit: blogdecititori.ro

#14. Salinger Jerome David, „De veghe în lanul de secară”

Adolescenţa este o vârstă a marilor metamorfoze, tinerii se simt abandonaţi, neînţeleşi, lumea le pare ostilă; adolescenţa este vârsta critică a „mişcărilor tectonice” umane.

 

Photo Credit: static.elefant.ro

#15. Sartre Jean Paul, „Greaţa”

Lumea poate produce suprasaturaţie, existenţa poate să pară absurdă, căci viaţa nu are sens, dacă nu i-l dai, esenţa vieţii este căutarea acestei esenţe.

 

Photo Credit: blogspot.com

Dacă ai ales cartea pe care să o citești, #diez îți propune 20 de site-uri de unde poți descărca gratuit și legal cărți sau 15 site-uri unde puteți găsi și descărca cărți în limba română. Dacă rămâi fidel metodei tradiționale de a citi cărți, poți merge la una din bibliotecile din Chișinău.

Lectură plăcută!

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente