Filmul american „The Birth of a Nation”, având ca subiect revolta din 1831 a unor sclavi negri din Virginia, a obținut principalele premii ale Festivalului de film independent Sundance. Pelicula a câștigat titlul de „Cel mai bun film de dramă”.
În mesajul său de mulțumire, autorul filmului, Nate Parker, le-a mulțumit celor de la Sundace pentru că au creat o platformă de afirmare pentru cineaști. Autorul scenariului a mai făcut o referire la faptul că anul acesta pe lista nominalizărilor la Oscar nu s-au regăsit artiști de culoare.
Filmul a primit și premiul publicului la aceeași categorie. De asemenea, studiourile „Fox Searchlight” au înregistrat suma record de 17,5 milioane de dolari.
Cel mai bun documentar american a fost declarat „Weiner” al lui Josh Kriegman, care relatează încercarea eșuată a lui Anthony Weiner de a reveni în politică în 2013 după ce fusese obligat să demisioneze din Congresul SUA ca urmare a unui scandal sexual. Premiul publicului l-a această categorie i-a revenit filmului: „Jim: The James Foley Story”, un documentar despre reporterul american decapitat în 2014 de gruparea Statul Islamic.
„Sand Storm”, o peliculă despre viața femeilor dintr-un trib de beduini a devenit cel mai bun film internațional. Publicul însă a apreciat la această categorie filmul „Between Sea and Land” o producție columbiană despre un bărbat imobilizat la pat din cauza unei boli, care este îngrijit de mama lui.
Juriul și publicul au fost la unison în privința celui mai bun documentar străin, alegând „Sonita”, povestea unei refugiate afgane de 18 ani care locuiește ilegal în Teheran și visează să devină o vedetă de talia Rihannei. Filmul este o producție germano-iraniano-elvețiană.
Cu o vechime de peste 30 de ani, Festivalul Sundance a avut loc în Park City, o mică stațiune de schi din statul Utah și a prezentat, pe parcursul a zece zile, 120 de pelicule americane și internaționale.