Înveți într-o școală cu elevi activi și dornici de acțiune? Ai profesori care te susțin și acceptă ușor provocarea de a fi mentori ai inițiativelor tale? Dacă DA, atunci creează echipa ta și implică-te în programul Odyssey of the Mind (OM).
OM te va ajuta să îți dezvolți gândirea creativă, abilităţile de soluţionare a problemelor cu grad diferit de complexitate prin intermediul activităților interactive. Plus, este o oportunitate de a-ți perfecționa limba engleză.
Implicându-te în program, vei avea ocazia să transformi activitățile tale extracurriculare întru-un proces distractiv și continuu de învățare, îți vei fortifica spiritul de echipă și abilitățile comunicaționale, îți vei căli personalitatea și îți vei asuma mult mai ușor riscurile. Astfel, programul va servi drept trambulină în cariera profesională, în orice domeniu.
Dacă te-am intrigat, devin-o membru a marii familii Odyssey of Mind. Pentru aceasta trebuie să:
1. Ai inițiativă;
2. Cunoști limba engleză;
3. Găsești încă 6 prieteni/colegi cu care ți-ar plăcea să pregătești o scenetă de 8 minute;
4. Găsești un antrenor (>18 ani) care să vă ghideze în procesul de pregătire a scenetei.
N.B. Antrenorii sunt îndemnați să completeze acest formular de înregistrare. Pentru a intra în posesia celor 5 probleme de lungă durată pentru anul 2015-2016 și a ghidului programului, scrieți-ne la adresa [email protected].
Termenul limită de înregistrare este 7 februarie 2016, ora 18.00.
Pentru orice întrebare contactați-o pe coordonatoarea programului Viorica Budu, la numărul de telefon 067346379, sau la adresa [email protected].
Despre Odyssey of the Mind
Odyssey of the Mind este un program internațional inițiat în SUA, în 1978 și desfășurat anual în 25 de țări ale lumnii, fiind bazat pe soluționarea creativă a problemelor.În cadrul programului este susținută ideea conform căreia creativitatea este o abilitate ce poate fi învățată și dezvoltată în practică. Programul este adus în Moldova de către voluntarii Corpului Păcii în 1997. În prezent Odyssey of the Mind este implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă.
Obiectivele programului
:
– Dezvoltarea abilităților de gândire critică, divergentă și independentă;
– Transformarea activităților extracurriculare întru-un proces distractiv și continuu de învățare;
– Fortificarea spiritului de echipă și abilitățile de lucru în grup.
OM dezvoltă abilitățile de comunicare în public și de brainstorming, călește și încurajează membrii echipei să își asume riscuri, formând personalități agere la minte și ingenioase. Aceste calități servesc drept trambulină în cariera profesională, în orice domeniu.
Structura programului
Echipele:
Echipele sunt formate din câte 7, minim 5 elevi/studenți;
Categoriile de vârstă. În dependență de vârsta pe care o aveți, puteți forma echipe de diferite divizii:
Divizia I: Clasele 1-5, până la 12 ani inclusiv, împliniți până la 1 mai 2016;
Divizia II: Clasele 6-9, până la 15 ani inclusiv, împliniți până la 1 mai 2016;
Divizia III: Clasele 10-12, sau elevii care nu se încadrează în limita de vârstă din divizia II;
Divizia IV: Tineri ce au deja diplomă de absolvire a liceului și sunt înregistrați la facultate.
Sunt două tipuri de probleme de soluționat. Aceste probleme sunt create de către fondatorul programului și sunt reînnoite în fiecare an. Problemele sunt distribuite de obicei în prima lună de toamnă:
Problema de lungă durată — membrii echipei o aleg din timp dintre cele cinci pregătite anual de către fondatorul programului Dr. C. Samuel Micklus. La prezentarea soluției finale a problemei, prin intermediul unei scenete, pot participa toți membrii echipei. Problemele sunt clasificate după tip: Construirea unui vehicul; Problema tehnică; Problema clasică, Problema de structură și Problema teatrală.
Problema spontană — este o surpriză, întrucât este menită să verifice gradul de spontanietate pe care îl au membrii echipei atunci când întâmpină o provocare. La soluționarea acestei probleme participă doar cinci membri (la alegerea lor), iar restul sunt observatori.
Cunoașterea OM se face prin intermediul unui ghid în care sunt explicate regulile programului.
Etapele programului
Competiția Națională Odyssey of the Mind este organizată anual de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă. În 2016, Competiția Națională va avea loc la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii februarie (data concretă urmează a fi confirmată în curând). Cele mai ingenioase echipe vor avea posibilitatea să participe la Festivalul European, unde vor concura cu echipe din 25 de țări ale lumii, fiind adevărați ambasadori ai Moldovei.
Festivalul European sau Eurofest-ul se desfășoară anual în una din țările europene și întrunește competiția echipelor câștigătoare din 24 de țări. În 2016 Eurofest-ul va fi organizat de către Polonia. Încurajăm echipele să se pregătească pe măsură pentru a concura cu sutele de copii și tineri ingenioși ce vor fi prezenți la competiție.
Competiția Mondială sau World Finals ce au loc doar în Statele Unite ale Americii. Republica Moldova a fost reprezentată de două ori. Prima dată în anul 1998 și a doua oară, echipa Butterfly din Cimișlia a purtat cu mândrie tricolorul în East Lansing, Michigan, SUA, unde au concurat alături de 840 de echipe din Statele Unite și din alte țări ale lumii. În 2016, World Finals vor avea loc la State University of Iowa.