Actorului român Florin Piersic i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului” în Republica Moldova

piersic
Foto: Photo Credit: Aktual24.ro

Astăzi, 26 ianuarie 2016, președintele Nicolae Timofti a semnat decretul privind conferirea distincției de stat a Republicii Moldova, Artist al Poporului, cunoscutului artist de teatru și film din România, Florin Piersic.

Distincția este acordată maestrului la inițiativa Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei teatrale și cinematografice, pentru contribuţia substanţială la promovarea valorilor culturale şi activitate de creaţie prodigioasă.

Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959, este angajat la Teatrul Național, primele roluri jucate pe scena din capitală fiind cel al lui Alexei în „Tragedia optimistă” şi cel al lui Richard Dudgeon în „Discipolul diavolului”. În acelaşi an, actorul a fost remarcat de regizorul francez Louis Daquin, care l-a distribuit în filmul „Ciulinii Bărăganului”. Debutul său cinematografic a fost unul de bun augur, numeroase roluri fiindu-i oferite în perioada următoare. În 1959, joacă în filmul „O poveste ca-n basme”, iar peste un an, în „Aproape de soare”. Au urmat „Celebrul 702” (1961), de Mihai Iacob, „S-a furat o bombă” (1962), „Paşi spre lună” (1963) şi „De-aş fi… Harap Alb” (1965). Ulterior, face şi un important pas în lumea teatrului – în anul 1965 regizorul Alexandru Finţi îi încredinţeză rolul lui Lennie în piesa „Oameni şi şoareci”. Cariera sa cinematografică se îmbogăţeşte şi ea în paralel, Florin Piersic fiind distribuit în numeroase filme, printre care „Tunelul” (1966), „Frumoasele vacanţe” (1967), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul” (1971) şi „Haiducii lui Şaptecai” (1971), „Trandafirul galben” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Masca de argint” (1985), „Colierul de turcoaze„ (1986) şi „Totul se plăteşte” (1985).

Pe parcursul carierei sale artistice, Florin Piersic a jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice. Pentru contribuţia adusă dezvoltării teatrului şi cinematografiei româneşti Florin Piersic a fost decorat pe 30 mai 2002 cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, iar în 2009 i-a fost decernat un premiul pentru întreaga carieră la „Festivalul Internaţional de Film Transilvania” (TIFF). De-a lungul timpului, actorul a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al mai multor oraşe din România – printre care Bacău, Cluj-Napoca, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi, iar în anul 2012, prin decretul Preşedintelui Nicolae Timofti, i-a fost acordată cetăţenia Republicii Moldova. Din 2012, cinematograful din Cluj poartă numele actorului Florin Piersic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente