Un incendiu poate izbucni foarte uşor şi se poate extinde cu o viteză înspăimântătoare. Doar în câteva minute o clădire poate fi devastată de flăcări. Astfel, înțelegerea caracteristicilor de bază ale incendiului și învățarea practicilor adecvate de securitate pot fi cheia supraviețuirii unui incendiu casnic sau într-o clădire.
Pentru a nu deveni victima incendiilor, mai ales în perioada rece, când riscurile de a izbucni un incendiu sunt mai mari, echipa #diez a selectat o serie de reguli elaborate de Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale în Ghidul situațiilor excepționale, care descrie cum ar trebui să fie comportamentul oamenilor în caz de foc.
Statisticile demonstrează faptul că cele mai multe incendii sunt cele casnice. Pentru a le evita, trebuie să respectăm următoarele reguli de bază:
#. Nu lăsați aragazul fără supraveghere.
#. Nu fumați în pat.
#. Verificați în mod regulat cablurile electrice, aparatele și sistemele de încălzire.
#. Nu lăsați brichetele și chibriturile în locurile unde acestea pot fi găsite de copii.
#. Nu utilizați aparate de încălzire cu gaz sau șemineuri în încăperile cu ventilare proastă.
Pe lângă aceste reguli de bază, ar trebui să se țină cont de faptul că o locuință trebuie curățată regulat. Ieșirile de urgență și scările de incendiu nu ar trebui să fie niciodată blocate. De asemenea, stăpânii neapărat să îndepărteze obiectele ușor inflamabile precum: reviste vechi, cutiile cu vopsea, diluanții, mobilierul vechi, hainele și alte lucruri. Instruiți copiii ca în caz de incendiu să sune la numărul de telefon 901. Dacă ați văzut un incendiu sau ați simțit mirosul de fum acasă sau în clădire, contactați serviciul de salvatori şi pompieri – în nici un caz nu presupuneți că a făcut acest lucru altcineva. Niciodată să nu aruncați țigara nestinsă peste fereastră sau balcon, deoarece aceasta poate nimeri în camera sau balconul apartamentului amplasat la etajul de mai jos și poate provoca incendiu.
Totuși, dacă ați devenit victima unui incendiu, ar trebui să vă păstrați calmul și să acționați promt. Dacă ați observat incendiul noaptea și nu aveți alarmă de incendiu, alergați la fereastră sau în hol și strigați „Foc!”, pentru a-i trezi pe membrii familiei și vecinii, apoi sunați la numărul 901 și furnizați informații despre adresa, etajul și numărul apartamentului. Regula de bază este să evacuați membrii familiei și să chemați pompierii.
Atunci când părăsiți apartamentul, închideți toate ușile pentru a nu permite fluxului de aer să pătrundă și să extindă incendiul în toată locuința. De asemenea, trebuie să fiți pregătiți să vă protejați de fum dens și jar, și, dacă aveți timp, îmbrăcați un palton și încălțăminte cu talpă groasă, iar nasul și gura astupați-le cu o bucată de material sau prosop umed. Niciodată nu utilizați ascensorul, deoarece fumul dens, care conține gaze toxice, nimerește rapid în puțul și cabina liftului și poate duce la sufocarea celor care se află înăuntru. Dacă nu prezintă o amenințare directă pentru dvs., cel mai bine este să rămâneți după ușile închise ale apartamentului dvs. Dacă fumul va începe să pătrundă prin ușă, umeziți prosoapele cu apă, puneți-le în jurul tocului ușii și în fața ușii, acest lucru va preveni pătrunderea fumului în apartament. Dacă aerul de afară este curat, ieșiți la balcon, închideți ușa după sine și așteptați pompierii.
Este o greșală să utilizați apa pentru stingerea cablurilor electrice și a aparatelor electrice, deoarece acest lucru poate provoca electrocutare, sau pentru stingerea benzinei sau a petrolului, deoarece acestea plutesc pe suprafața apei, fapt care poate duce la răspândirea focului.