La data de 19 decembrie 2015, sâmbătă, de la ora 16.00, la Erudit Club (str. Pușkin 52) a avut loc Şedinţa Elitară XXXVI, organizată de Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, în cadrul căreia, din păcate, nu s-a ales noul magistru al clubului. Echipa #diez a selectat întrebările de la Ședință, care ne-au părut nouă mai curioase.
*Pentru a vedea răspunsul corect, selectați spațiul de după Răspuns.
#1. Întrebare de la Marcel Spatari
Continuați gândul politicianului american Cameron Simon: „Un politician cinstit este omul care niciodată nu-l va vinde..” Pe cine?
Răspuns: pe cel care l-a cumpărat.
#2. În anii 1840, businessmanii Philip Arnold și John Slack, însoțiți de un geolog, au călătorit din San Francisco în statul Wyoming. Deși businessmenii știau foarte bine drumul, călătoria a durat mult mai mult decât de obicei.
Din ce cauză?
Răspuns: Pentru că au ales căi ocolite pentru ca geologul să nu țină minte drumul spre locul unde erau extrase diamantele în statul Wyoming.
#3. Întrebare de la Irina Breahnă
Când în 1966, Charles de Gaulle a cerut tuturor forțelor armate americane să se retragă din Franța, Secretarul de Stat american, Dan Rusk, l-a rugat pe președintele francez să precizeze dacă se referă și la EI tot. De Gaulle, jenat, a evitat să răspundă. Cine sunt EI?
Răspuns: Soldații americani îngropați în cimitirele din Franța.
#4. Conform superstițiilor, actorilor francezi cel mai des, pentru a le ura succes, li se spune „Merde”, adică „rahat”/„excremente”. Conform unei versiuni, aceasta tradiție își are originea în secolul XIX. Explicați de ce pentru actorii francezi, urarea respectivă echivalează cu un spactacol de succes.
Răspuns: Această urare își are originea în perioada când spectatorii veneau la teatru în trăsuri trase de cai, care nu ezitau să-și lase „contribuția” pe pavajul din fața teatrelor. Astfel, cu cât mai multe excremente, cu atât mai mulți spectatori, respectiv un spectacol de succes.
#5. Întrebare de la Ion-Mihai Felea
În anii 80, în România lui Ceaușescu, pe ușa unei dughene din Mamaia era scris: Nu mai avem ovizi (adică busturi cu Ovidiu n. a.) și nici lighene de prins… Terminați inscripția printr-un cuvânt.
Răspuns: Bulgari.
Comentariu: Românii foloseau ligheanele de metal ca pe antene, pentru că televiziunea bulgară era mai interesantă.
#6. Întrebare de la Andrei Curăraru
Această categorie de pensionari a primit autorizarea regelui Henric al VII-lea să cerșească ilegal pentru că nu își puteau câștiga existența cu propriile mâini. Probabil, aceasta este și cauza de ce porecla lor este considerată un termen peiorativ și evitat astăzi. Peste un minut, numiți termenul de la care a venit această poreclă ofensatoare.
Răspuns: Handicap.
Comentariu: una din teoriile privind proveniența termenului handicap spune că el vine de la expresia cap in hand, cu pălăria în mână. Veteranii care au fost schilodiți în luptă aveau dreptul să cerșească pentru a se întreține. Expresia cu propriile mâini era un indiciu suplimentar.
#7. Întrebare de la Ion-Mihai Felea
Pubilius Syr spunea că EA nu prinde mușchi. Când au tradus un poet american, Florian Pitiș a optat pentru vântură lume, iar Mircea Cărtărescu a tradus boschetară. Ce este EA?
Răspuns: Rolling stone/ Piatră care se rostogolește.
Comentariu: Titlul piesei Rolling stone de Bob Dylan este probabil inspirit din citatul lui Pubillius Syr cum că Piatra care se rostogolește nu prinde mușchi. Pitiș și Cărtărescu l-au tradus astfel pe Bob Dylan în română. Cred că varianta lui Florian Pitiș este mai fericită.
#8. Întrebare de la Marcel Spatari
Actorul și regizorul de film Buster Keaton descria astfel istoria cinematografiei de la începutul secolului XX:
Perioada exploziilor, Perioada polițiștilor, Perioada automobilelor, Perioada costumelor de baie.
Din aceste perioade s-ar fi născut ulterior genurile de film. Exploziile și automobilele – filmele de acțiune, polițiștii – drama criminală, costumele de baie – filmele erotice.
Dar ce obiecte ar descrie, după părerea actorului și regizorului Buster Keaton, o a cincea perioadă, din care s-ar fi născut un alt gen de filme.
Răspuns: Perioda torturilor cu cremă, comedii.
#9. Întrebare de la Marcel Spatari
X trăiește mai mult, dar înoată mai încet. Y trăiește mai puțin, dar înoată mai repede. De asta șansele sunt egale.
Ce sunt X și Y?
Răspuns: Cromozomii din spermă.
#10. Întrebare de la Andrei Lutenco
Aveți în față așa numitul front al EI după cum a fost prezis de Agenția Meteorologică a unei țări în 2015. Ce este Ea și ce reprezintă cifrele de pe imagine?
Raspuns: agentia meteorologică a Japoniei prezice unde și cum o să înflorească sakura.
#11. Întrebare de la Adrian Macari
O întrebare pentru care nu vă pot da decât un singur punct. Aveți în imagine o compoziție de sculpturi din arbuști din Columbus, Ohio. Această compoziție este o interpretare a priveliștii văzute de cineva într-o duminică în 1884. Văzută de cine?
Răspuns: Seurat.