(vox) Ce cred tinerii din Molova despre lăsatul bacșișului în localurile din țară?

VOX
Foto: PC: colaj #diez.md

Istoria bacșisului vine din trecut și, cum ne spune și dex-ul, această formă de răsplătire pentru un serviciu înseamnă un act benevol pentru a fi bine servit. Devine astfel încet și sigur parte dintr-o regulă nescrisă a societății, când a lăsa bacșiș este egal cu bunele maniere.

Gestul de a oferi bacşiş era iniţial o răsplată pentru serviciile excepţionale prestate de ospătari, coafeze sau taximetrişti, pentru ca apoi să devină aproape obligatoriu. Mai mulți economiştii şi specialiştii în marketing însă spun că această practică face mai mult rău decât bine, iar unele state încearcă chiar s-o impoziteze. Am fost curioși să aflăm ce spun tinerii despre lăsatul bacșișului în localuri.

Adriana, 21 de ani

Cred că este vorba despre respectul pe care îl are clientul faţă de angajaţii unui local. Consider acesta un gest frumos, poate o susţinere şi motivare pentru chelner de a lucra în fiecare zi. Până la urmă, cred că trebuie să lăsăm bacşiş, nu din mândrie pentru a demonstra că avem bani, ci din plăcere, care ar transmite bunul simţ pe care trebuie să-l posede fiecare persoană.

 

 

Iurie, 23 de ani

Sincer, demult doream să lucrez în calitate de chelner, să cunosc multă lume, să văd cum se comportă, cum mănâncă și, firește, cum plătește. Eu nu las bacșiș întotdeauna. Depinde de deservirea pe care o primesc. De obicei, nu las mai mult de 10 lei, simbolic. Știu că în țările europene bacșișul este inclus deja în cec, în Moldova mulți încă nu prea înțeleg: de ce trebuie să dau 40 de lei în loc de 37? De ce să dau cu 3 lei mai mult? Eu vând multe lucruri și câteodată lumea îmi lasă și bacșiș. Câteodată lasă și câte 100 de lei. Să fi fost cinci lei, oricum eram bucuros. Acest lucru demonstrează că omului îi place ceea ce fac eu și îmi mulțumește. Un bacșiș de zece lei nu se deosebește de unul de 50 de lei. Sufletește au aceeași valoare. Gestul contează și apoi, banii nu aduc fericirea.

 

 

Ana, 21 de ani

Am o atitudine pozitivă, deoarece la noi în țară, majoritatea chelnerilor nu au studii și își câstigă și ei de o pâine, fără mari interese. Acei cinci, zece lei cred eu ca îi fac fericiți.

 

 

 

 

 

Nicolae, 23 de ani

Eu cred că bacșisul este o idee bună, mai ales pentru chelnerii care au un salariu mic. Oricare altă sursă de venit la debitul salarial este în avantajul fiecarui angajat, mai ales ținând cont că legea în vigoare nu interzice funcționalitatea acestuia. Acest bacșiș intervine că o mulțumire din partea clientului pentru calitatea deservirii și nu trebuie privit ca mită, ci înteles ca atare.

 

 

 

Maria, 22 de ani

Știu că în statele occidentale, acesta denotă cultură, dar eu o fac în funcție de calitatea prestării serviciului. Dacă mă deservește bine, îi las niște bani, dacă nu – nu las, e simplu.

 

 

 

 

Valeria, 23 de ani

Dacă în unele țări bacșisul este privit ca o practică obișnuită, sunt țări în care acesta e privit ca o jignire sau chiar ca o infracțiune. Dacă sunt mulțumită de deservirea chelnerului, asta include aspectul, modul de comunicare și rapiditatea executării comenzii, atunci cu siguranță îi las chelnerului ceva bacșiș. De regulă, constă din 5-7% din valoarea comenzii. Las acest bacșiș, deoarece înțeleg că munca de chelner nu este una ușoară, ei având un salariu destul de mic pentru efortul pe care-l depun zilnic.

 

 

 

Constanța, 22 de ani

Personal, deseori las bacșiș chelnerului. Fac acest lucru atunci când văd că acesta dă dovadă de bune maniere. Mai mult de-atât, profesia de chelner este plătită prost. Așadar, oamenii (clienții) lasă bacșiș. Deși, fiecare este în drept să aleagă dacă vrea să-i lase chelnerului ceva sau nu.

 

 

 

 

Maxim, 22 de ani

Am o atitudine pozitivă. Deseori o fac, evident, dacă chelnerul a avut o atitudine serioasă față de mine și m-a deservit bine!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente