Anul 2015 a fost unul tumultos în evenimente politice, economice, sociale pentru Republica Moldova. Răsunetul acestor evenimente s-a regăsit și în paginile publicațiilor de pe continent sau chiar de peste ocean. Dispariția unui miliard de dolari, protestele de la Chișinău, ridicarea imunității și arestarea fostului premier moldovean, căderea Guvernului Streleț au fost subiectele care s-au regăsit pe paginile unor publicații precum: BBC, AFP, The New York Times, Business Insider etc.
În 2015, Republica Moldova a fost un subiect popular pentru mai multe instituții media din străinătate. Evenimentele petrecute în acest an nu au arătat RM în lumină bună. Totuși, chiar dacă majoritatea subiectelor tratate în presa internațională aveau o tentă negativă, vinurile moldovenești au fost acei soli care ne-au dus faima chiar și în presa de peste ocean.
Dispariția unui miliard de dolari din băncile moldovenești
Chiar la începutul anului 2015 presa națională și, ulterior, internațională a fost zguduită de dispariția unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești: Banca Socială, Banca de Economii și Unibank. Mai multe publicații titrează scandalul financiar din RM ca fiind furtul secolului.
AFP scrie că cea mai săracă țară din Europa a devenit și mai săracă cu un miliard de dolari. Suma dispărută este echivalentă cu 12% din PIB-ul țării. Procurori anticorupție, parlamentari și chiar detectivi financiari americani caută de săptămâni întregi urmele unui miliard de dolari care s-au evaporat din Republica Moldova. În fața indignării generale, Guvernul a recurs la ajutorul experților companiei de audit americane Kroll pentru a elucida cazul.
BUSINESS RECORDER a citat ceea ce a spus șeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, față de această fraudă financiară. Dânsul nu-și poate explica cum dintr-o țară atât de mică au dispărut atât de mulți bani. Raportul unei comisii de anchetă parlamentare a ajuns în presă, iar din asta reiese că o parte din bani au ajuns în patru bănci din Rusia. Pentru a evita un colaps al sistemului bancar din Republica Moldova, banca centrală a preluat controlul asupra celor trei bănci.
Protestul din șase septembrie 2015
Agenția de știri Reuters scrie despre protestul din 6 septembrie anul curent. Instituția menționează că zeci de mii de cetăţeni s-au adunat în centrul Chişinăului duminică, cerând demisia demnitarilor şi alegeri anticipate în urma unei fraude bancare de un miliard de dolari. Reuters mai informează că din cauza acestei fraude, FMI şi Banca Mondială au sistat sprijinul bugetar pentru Moldova. Toate acestea au afectat grav imaginea partidelor de la guvernare în faţa moldovenilor, mulţi dintre care abia de supravieţuiesc cu un venit familial de aproximativ 300 de dolari pe lună.
Același subiect a fost discutat și deBusiness Insider. Publicația a dat numărul de 10.000 de oameni care au ieșit la protest, cerând pedepsirea celor care au prejudiciat statul cu 1,5 miliarde de dolari.
LIFE NEWS scrie că este cea mai mare acțiune de protest din ultimii 20 de ani. Protestatarii, conform publicației, au cerut demisia Guvernului și a președintelui. Autoritățile moldovenești nu au ieșit în PMAN pentru a oferi răspunsuri protestatarilor.
Arestul fostului premier Vlad Filat
Arestul lui Vlad Filat a fost încă un subiect memorabil despre RM pentru presa internațională. Mai multe publicații au scris despre acest caz. Daily Mail a scris un articol în care comunică faptul că fostului premier i s-a retras imunitatea cu votul a 79 de deputați și acesta a fost arestat chiar în sala Parlamentului RM.
Despre acest subiect a scris și The Wall Street Journal. Publicația chiar din titlu menționează faptul că fostul premier a fost acuzat de o frauda bancară. Premier în perioada 2009-2013, Vlad Filat a fost acuzat de dispariția banilor din cele trei bănci moldovenești.
Evenimentul s-a aflat și în atenția publicațiilor rusești. 72 de ore de reținere a primit ex-premierul Moldovei Filat, scrie Interfax. De asemenea, în articol este menționat că Filat a fost dus în izolatorul CNA și că acesta a transmis președinția partidului PLDM lui Valeriu Streleț.
Într-un articol scris de Vesti este menționat faptul că lui Filat i se încriminează dispariția a 250 de milioane de dolari. Tot aici este menționată și implicația lui Ilan Shor, acesta fiind prezentat ca soțul cântăreței Jasmin.
Căderea Guvernului Streleț
Un alt subiect intens discutat de presa internațională a fost și demiterea Guvernului Streleț. New York Times scrie despre acest subiect și scoate în evidență evenimentele politice din Moldova din ultimul an, ca pe bandă rulandă. Dispariția unui miliard din băncile moldovenești, arestul lui Vlad Filat din octombrie, guvernarea scurtă a ultimelor două Executive: Gaburici și Streleț sunt explicate pe larg. În articol Moldova este identificată ca o țară între Ucraina și România cu un conflict înghețat în Transnistria.
BBC scrie despre demiterea Guvernului Streleț după trei luni de guvernare. De asemenea, BBC titrează că mai mulți moldoveni au ieșit în stradă și vor alegeri anticipate.
Vinurile moldovenești
Vinurile moldovenești în 2015 au ajuns în vizorul presei de peste ocean, din SUA. Astfel, brandul de țară „Vinul Moldovei” a ajuns în top 10 al celor mai discutate vinuri în mass-media americană, realizat de revista The Drinks Business.
De exemplu The Daily Meal a publicat top-ul jurnalistului Roger Morris, care plasează vinul moldovenesc alături de cele din Franța, SUA și Uruguay. Jurnalistul recomandă vinul moldovenesc pentru raportul preț-calitate.
Alt jurnalist, Michael Hatings, recunoaște, în journalnow.com, că vinurile moldovenești nu sunt foarte populare în SUA, însă au mari șanse de reușită și le compară cu vinurile din Italia. De asemenea, jurnalistul menționează că 15$ pentru un vin moldovenesc este un preț mic pentru un asemenea vin și recomandă cititorilor locul de unde l-ar putea cumpăra.
Pe floridaweekly.com vinul Moldovei este descris de către Jerry Grienfield ca fiind „fascinant”, cu o aromă florală și de fructe. De asemenea, jurnalistul american nu descrie doar vinul, dar și țara de origine a acestuia. El scrie despre Moldova că este o țară unde există o industrie a vinului practicată de zeci de ani. Țara are 275.000 de acri de viță de vie. Grienfield face o excursie prin mai multe vinării de la noi din țară și le descrie ca fiind „inconfundabile”.