(foto) Covorul Pomul vieții – cel mai întâlnit la Târgul Național al Covorului 2015

im
Foto:PC: creatie-populara.md

În cadrul Târgului Covorul dorului 2015 a fost pus mai mult accentul pe covoarele țesute cu simboluri tradiționale. Astfel, pe țesături am regăsit simboluri precum: Pomul vieții, Omul mascat, Pomul vieții-pâinea vieții, Cununia, Hora, Poama vie, Arborele cosmic, Pasărea sufletului, Spicul de grâu, Aripile Morii, Coarnele berbecului, Presura.

Ecaterina Popescu, unul dintre meșterii populari prezenți la expoziție, a menționat că țesăturile moldovenești sunt decorate cu motivele vegetale sau fitomorfe, geometrice, reprezentarea omului, păsărilor. Dintre ornamentele geometrice, inclusiv cele vegetale, fiind supuse unor simplificări geometrizate mai des întâlnit este rombul, pătratul, triunghiul, rozetele, liniile zimțate, drepte, punctate ș.a., de sine stătătoare sau combinate cu alte elemente.

 

PC: #diez

De popularitate se bucură ornamentele zoomorfe și avimorfe: peștele, calul, coarnele berbecului, cerbul, cărăbușul, racul, porumbelul, păunul, cocoșul etc. Toate acestea se întâlnesc de sine stătător sau îmbinate cu alte motive. Din decorul vegetal, meșterița relevă meandre de flori, muguri, frunze, ramuri, buchete, vazoane cu flori, pomul vieții.

 

PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez

Dintre simbolurile menționate mai sus, cel mai frecvent întâlnit a fost, totuși, Pomul vieții și nu în zadar. Simbolul întruchipează Pomul vieții fără de moarte și al veșnicii tinereți. De asemenea, el este un simulacru al omului. Astfel, pe mai multe covoare din colecția femeii și cele expuse la târg este regăsit anume Pomul Vieții.

 

PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez

Cea de-a II-a ediție a Târgului Național al Covorului dorului 2015 a fost organizat în cadrul contextului elaborării dosarului de candidat Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor pentru înaintarea în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către Moldova. Anul acesta, pe lângă cele cinci prezentate anul trecut: Covorul Tradiție, Continuitate, Prieten, Contemporaneitate, Sentimental; au fost prezentate alte două categorii noi: Covorul Oaspete și Covorul Nețesut.

Covorul Oaspete reprezintă covoarele acelor țări prietene care și-au demonstrat tradițiile și arta țesutului tradițional. De data aceasta, Covorul Oaspete a fost prezentat de ambasada Turciei în Republica Moldova. Turcia fiind o țară cu tradiții milenare în arta țesutului a inclus în expoziție mai multe piese originale aduse și expuse vânzării.

 

PC: #diez
PC: #diez

La categoria Covorul Nețesut au fost expuse covoare din zona Călărașului păstrate în colecția muzeului privat Casa părintească din s. Palanca. Covorul în bumbi a devenit noutatea expoziției, realizat de către Tatiana Popa și țesut doar în acea localitate.

 

PC: #diez

De asemenea, nelipsiți au fost ansamblurile artistice, colectivele folclorice, artiștii profesioniști, atelierele de creație, bucatele tradiționale. Organizatorii au pregătit și o Tombolă unde a fost pus în joc un bilet la avion cu dată deschisă tur-retur Chișinău-Istanbul, oferit de către Ambasada Turciei în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente