Andrei Curăraru: Cum să alegi o carte bună și să nu consumi maculatură

maculatura
Foto:Sfatul lui Andrei Curăraru

Andrei Curăraru, Consultant Principal la Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova, și lector la ULIM, a publicat pe blogul său o listă de sfaturi despre cum să alegi o carte bună pentru lectură.

„În legătură cu avalanșa de „literatură” produsă în ultimul timp în Republica Moldova, vreau să fac o confesiune, sunt un Book Nazi. Viața e prea scurtă pentru a citi maculatură și mă deranjează destul de mult cum „autorii” de la noi folosesc cele mai rudimentare tactici de marketing pentru a capta audiențe largi”, spune Andrei Curăraru pe blogul său.

 

Andrei Curărau

Iată lista de filtre pe care le propune Andrei:

#1. Premiile autorului

O modalitate simplă de a alege cărți este de a căuta autorii care primesc aprecieri de la comunitățile literare internaționale sau din țara lor de origine. Fie acesta Premiul Academiei Române, fie Premiul Nobel, avem siguranța unui volum de valoare, care este și va fi apreciat încă mult timp.

Partea slabă a acestei metode este distanța în timp care poate exista între premiere și prima ediție a volumului, precum și, eventual, lipsa de literatură autohtonă în lista ta de lecturi.

#2. Recenziile 

Recenzia este o opinie informată despre cartea pe care o vei citi, care îți poate crea o imagine generală despre opera pe care o vei citi. Contează mult cine face recenzia și care este motivația sa. De altfel, de multe ori, riscăm să fim victime ale unor „recenzii” motivate financiar sau din complezență. Eu îți scriu o recenzie bună, tu îmi scrii o recenzie bună.

 

#3. Lecturi scurte

În special când vrei să începi o lectură voluminoasă, merită să găsești o povestire scurtă de același autor, pentru a vedea dacă îți este apropiat stilul său și dacă ai face efortul pentru o perioadă mai lungă de timp.

 

#4. Lipsa strategiilor agresive de marketing

O carte bună nu are nevoie de trailer, teasere sau alte mijloace de promovare caracteristice industriei cinematografice. Un autor adevărat nu are timp pentru asta, iar o campanie promovată de o editură poate denatura valoarea reală a volumului.

 

#5. Recomandările personale

Aici trebuie să spun deschis, nu ascultați pe oricine. Multă lume nu poate da sfaturi în domeniu, dar o face, în special pentru propriul egou. Puteți cere opinia cuiva despre o carte, pe care ați verificat-o și din alte surse.

Sfaturi scandaloase

#1. Dacă vă plac cărțile cu citate moderne, am să vă dezamăgesc. Majoritatea sunt reutilizate și circulă cu dublu sau triplu autorat. Unul dintre primii dintre cei care au scris maxime (și unul dintre cei mai imitați) este Francois de la Rochefoucauld. Poate de la el și merită să începeți.

#2. Dacă vă plac cărțile legate de Zen Buddhism sau Daosism (gen Osho), citiți textele inițiale. Tao te Jing, un text foarte scurt, conține esența a câteva zeci de cărți la temă.

#3. Dacă vă plac cărțile despre căi de transformare spirituală, citiți Gabriel Garcia Marquez sau Carlos Castaneda și veți găsi motivele care au inspirat cărțile ulterioare.

#4. Dacă vă plac detectivele, nu citiți nimic modern. Cca 90% din subiecte sunt plagiate. Citiți Arthur Conan Doyle sau Agatha Christie.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente