Complexul arhitectural „Manuc-Bey” din orașul Hâncești, care a fost restaurat în perioada anilor 2014-2015, va fi redeschis pentru publicul larg la data de 13 decembrie, începând cu ora 12.00, iar intrarea pe teritoriul complexului va fi gratuită.
„Vino împreună cu familia să vezi cum decurge reconstrucția unuia dintre cele mai mari conace din Moldova. Fii printre primii care vor cunoaște detaliile tăinuite ale legendarului Manuc Bey. Admiră spre seară conacul iluminat în joc de culori și gusta din izvar moldovenesc și plăcinte scoase de la cuptor”, ne ademenesc organizatorii evenimentului.
Evenimentul „De Sântandrey la Manuc Bey” face parte din cadrul măsurilor de prezentare a procesului de reconstrucție a Complexului Istorico-Arhitectural Manuc Bey. Lansarea publică a complexului este preconizată să fie finisată în primăvara 2016, și urmează a fi anunțată public.
“De Sâtandrey la Manuc Bey” aveți posibilitatea să descoperiți o mică parte din marele complex, participând la programul tematic special pregătit:
12:00 – Acces pe teritoriul complexului.
12:00 – 19:00 – Traseu (prin interior) deschis pentru vizitatori:
# Galerie de poze restaurate din arhiva complexului
# Excursie prin tunelul subteran
# Camera fierarului
# Vizitarea subsolului autentic al Palatului Princiar
# Admirarea încăperilor restaurate în stilul originar
# Șezătoare și țeserea covorului
# Oaspeți din Romania și Ucraina
# Acces la suvenir shop cu obiecte tematice Manuc Bey
De la 17:00 până la 21:00 (fiecare 30 minute) – Show de lumini (durata 7 min).
21:00 – Încheierea programului.
Conacul din Hâncești reprezintă una dintre perlele arhitecturii moldovenești. Acesta a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bey Mârzăian. Din cele 10 clădiri care constituiau inițial complexul s-au păstrat doar cinci. Se zice că toate edificiile dinastiei sunt unite printr-un tunel subteran care continuă pe sub o bună parte a orașului.
Restaurarea Complexului se datorează faptului că au fost găsite schițele originale ale proiectelor edificiilor, elaborate de arhitectul Bernardazzi. Acestea se aflau la Sankt Petersburg, Rusia.
Citește și „(foto) Blazonul Conacului Manuc Bey – primul pas în crearea identității vizuale a moșiei de la Hâncești”.
Pe 30 octombrie 2013, a fost semnat contractul de grant între Autoritatea de Management al Programului Operațional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 și Consiliul Raional Hâncești pentru restaurarea complexului arhitectural. Proiectul a fost aplicat pe parcursul anilor 2014-2015. Pentru reconstrucție s-au cheltuit peste două milioane de euro.
La etapa actuală s-au reconstruit „Palatul Princiar”, „Casa Vechilului” și „Casa Ioniță Iamandi”. La această reconstrucție nu a putut să lucreze orice constructor și cum în țara noastră nu avem restauratori, s-a apelat și la specialiști din România.
O mare parte din „Palatul Princiar” va fi muzeu funcțional, unde vor fi săli ce vor găzdui ședințe ale Guvernului, simpozioane, conferințe internaționale, întâlniri și lecții cu studenții. Muzeul le va oferi vizitatorilor posibilitatea de a reveni în secolul XIX, pentru că restaurarea presupune revenirea la stilul de epocă. Atracția principală a Conacului o vor constitui traseele turistice subterane.
La finalizarea proiectului se preconizează a fi amenajate cele 10 hectare de teritoriu ale Complexului „Manuc-Bey”, două hectare de teritoriu al Locației geto-dacice din s. Stolniceni, dar și construcția a 2 km de drum de acces spre Locația geto-dacică din s. Stolniceni.
Manuc Bey, numele său armenesc fiind Emanuel Marzaian, născut în anul 1769 în orașul Rusciuc (pe atunci în Imperiul Otoman, astăzi orașul Ruse din Bulgaria) și decedat la 20 iunie 1817, a fost un negustor și diplomat armean, proprietar de han de la începutul secolului al XIX-lea.
Tatăl său, negustor și el, a fost jefuit de toată averea sa de persani și a fugit în Ruse. Manuc, la vârsta de 12 ani, este trimis la studii la Iași pentru a învăța meserie de la un negustor armean. Pe timpurile de atunci, era cea mai bogată persoană din Balcani. Primește titlul de Bey (prinț) al Moldovei pe timpul sultanului Mahmud al II-lea. Printre numeroasele moșii ale sale se numără și conacul de la Hâncești.