Colegiile Națiunilor Unite (United World Colleges) oferă două burse (una completă, alta de 90 %) în două colegii, din Norvegia și Singapore, pentru anii se studii 2016-2018. Pentru a afla mai multe detalii despre program, echipa #diez a virbit cu Liviu Moșnoi, un tânăr care profită acum de avantajele acestor burse în Armenia.
„Consider că este foarte necesar ca tinerii noștri să profite de oportunitățile de educație peste hotare, pentru a beneficia de experiențe unice, utile atât în dezvoltarea personală, cât și a carierei. Important este ca bursele și stagierile străine să nu devină istrumente pentru emigrare veșnică și evadare din țară. Generațiile tinere dețin puterea de a construi viitorul țării. Astfel, este vital ca experiența căpătată în străinatate să fie aplicată înapoi, la noi acasă.
În cazul meu, au trecut trei luni de când fac parte din mișcarea UWC (United World Colleges). Rețeaua dispune de 15 colegii amplasate în diferite puncte ale lumii, 150 comitete naționale și o comunitate cu peste 50.000 de alumni. UWC Dilijan, Armenia este unul din aceste colegii în care mă aflu acum”, spune Liviu pentru #diez.
Un campus cu 200 de colegi din peste 70 de țări
„Este incredibil să observ cât de multe se schimbă zilnic în percepția mea asupra lumii atunci când privesc înapoi. Experiențele trăite într-un campus cu 200 de colegi din peste 70 de țări nu au nici o valoare materială. Am ajuns să vedem lucrurile foarte diferit atunci când orice problemă, orice întrebare, orice eveniment este reflectat de o mulțime de tineri atât de diverși și inteligenți. Orizonturile se lărgesc și steriotipurile se distrug. Scopurile individuale și egoiste se transformă încet în scopuri colective și nobile. Educația devine o putere care unește oamenii pentru un viitor pașnic și prosper.”
Ce studiază Liviu la UWC, Dilijan, Armenia
„În UWC studiez după programul IB (International Bachelor), care este destul de dificil și complex, dar am reușit să determin că este net superior și mai eficient comparativ cu cel tradițional, după care se învață în Moldova.
În primul rând, posibilitatea de a alege singur șase obiecte de studiu în funcție de preferințe și aspirații în viitoarea carieră. Astfel, atitudinea față de procesul de studiere este total diferită, când ai obiecte pe interesul tău și nimeni nu te impune să înveți ce nu îți place. De asemena, un detaliu ce merită menționat este că majoritatea testelor și examenelor sunt verificate de comisiile IB externe. Beneficiem de o abundență de resurse și activități extra-școlare care sunt în legătura strânsă cu întregul proces de învățare.
Profesorii sunt specialiști din diferite țări, care locuiesc în campus împreună cu noi, ceea ce permite dezvoltarea unor relații mult mai puternice decât cele oficiale și pe alocuri fictive dintre elev și profesor. Unul din lucrurile extrem de importante este că noi nu suntem comparați între noi aici, nu suntem expuși la sfârșit de semestru pe tablă, în ordine descrescătoare a mediilor pe care le avem, nu suntem clasificați în proști și inteligenți, așa cum se mai practică intens în țările post-sovietice, înțelegem că succesele academice depind doar de noi.”
Viața în campusul universitar
„Viața în campus este incredibilă. Majoritatea colegilor de cameră vin de pe diferite continente, ceea ce sporește diversitatea și dezvoltarea înțelegerii/toleranței culturale. Zilnic organizăm diferite activități în timpul liber: jocuri, serate culturale, vizionări de filme, meciuri amicale între elevi și profesori. În același timp, nu rămânem închiși în micul „paradis” din campusul nostru.
Foarte des se organizează excursii pe jos în frumoșii munți din apropiere sau simple vizite prin localitățile apropiate și capitala Erevan. Suntem activ implicați în diverse evenimente și activități organizate în comunitatea micului oraș în care locuim. Încercăm să stabilim relații bune cu localnicii, cu școlile publice, cu centrele pentru tineri. Asta ne permite să admirăm frumusețea atât a țării, cât și a poporului de aici. Exercitarea unui impact pozitiv asupra comunității din Armenia este unul dintre scopurile principale ale colegiului nostru, iar noi suntem foarte deschiși și pro-activi în această direcție.”
Necesitatea de a ieși din zona de confort
„Faptul că ne aflăm departe de țara și famila noastră a fost o provocare pentru început. Lipsa zonei de confort cu care eram obișnuiți mai devreme des ducea la apariția unui fenomen normal precum șocul cultural. Incredibil este însă modul în care am învățat să ne susținem reciproc aici, am învățat să vorbim liber despre ce ne deranjează și să avem încredere unii în alții, fiindcă suntem un colectiv puternic, cu oameni frumoși. Mai este incredibilă ușurința cu care mulți dintre noi am reușit să distrugem niște stereotipuri și clișee pe care le aveam din trecut, cu care am venit.
Un exemplu relevant ar fi cazul impresionant al unor colegi, unul din Israel și altul din Palestina, ambii fiind mereu învățați acasă că trebuie să se distrugă reciproc. Au ajuns să depășească această ură impusă și să devină prieteni foarte apropiați, împreună lucrând acum asupra unor campanii de toleranță pentru țările lor.
Diploma IB de absolvire a colegiului o primesc în doi ani, după care planific să plec în Statele Unite pentru studii universitare. Este important să menționez că experiența UWC nu durează doar doi ani, ea continuă pe tot parcursul vieții, fiindcă sunt o mulțime de programe disponibile pentru alumni și cel mai important este suportul de care beneficiem pentru organizarea studiilor universitare. Diploma UWC este foarte apreciată și sunt multe oportunități pentru burse universitare. Personal, posibil să continui studiile în domeniul economiei sau al relațiilor internaționale.”
Cum poți obține bursa UWC
„Aplicarea pentru bursele UWC din acest an a fost deschisă și țin să îndemn tinerii să nu ezite să aplice pentru această experiență ce îi poate marca pe tot restul vieții. Din păcăte, deoarece avem puțini sponsori care susțin financiar bursele pentru Moldova, avem doar două burse anul acesta, una totală pentru UWC Singapore și alta de 90% pentru UWC Norway.
Formularul de înscriere poate fi accesat pe http://md.uwc.org/how-to-apply, iar formularele completate pot fi trimise până pe 31 decembrie 2015 la adresa de e-mail [email protected].”
„Procesul de aplicare este foarte simplu și accesibil pentru toți. Ar fi greșită impresia că doar notele mari sau vorbirea fluentă a limbii engleze sunt necesare pentru a câștiga această bursă. Cel mai important este să ai încredere în puterile proprii și să fii tu însuți.
Este foarte binevenit să ai hobby-uri și pasiuni neordinare, care au un rol important în viața ta. Vorbind despre ele, doar îți mărești șansele de a primi bursa.
Pentru întrebări adiționale puteți contacta Comitetul Național UWC al Republicii Moldova sau chiar pe mine, la adresa mea de email – [email protected]”, a conchis Liviu.