Parlamentul poate fi dizolvat în ultimele șase luni de mandat ale președintelui țării

12219487_1008480255841168_1913076521427828992_n
Foto: Photo Credit: Parlamentul Republicii Moldova

Astăzi dimineață, Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea pentru interpretarea articolului 85 din Constituţia Republicii Moldova privind posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui, în cazul în care nu a fost învestit un Guvern.

Audiind argumentele părţilor și examinând materialele dosarului, Curtea a reținut că sesizarea vizează în esenţă posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui, în cazul în care nu a fost învestit un Guvern.

Curtea a relevat faptul că, spre deosebire de exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, când preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular, mandatul Guvernului interimar este restrâns la funcţii ce ţin de «administrarea treburilor publice».

Astfel, după expirarea termenului de trei luni, dizolvarea Parlamentului este iminentă, iar Parlamentul nu mai are dreptul la alte tentative de formare a Guvernului.

Urmând aceste considerente, Curtea a reţinut că eventuala amânare până la expirarea mandatului preşedintelui Republicii a dizolvării Parlamentului, în condiţiile în care dizolvarea acestuia devine deja certă după expirarea termenului de trei luni, nu are nicio raţiune şi nu este de natură să ajute la soluţionarea şi deblocarea crizei instituţionale.

Adiţional, Curtea a observat că interdicţia privind dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni de mandat al Președintelui Republicii Moldova este o reminiscenţă din perioada în care Preşedintele Republicii Moldova era ales prin sufragiu universal, direct şi liber exprimat. Respectiv, o asemenea interdicţie este caracteristică regimurilor în care Preşedintele ţării este ales prin vot popular şi este improprie regimurilor parlamentare, în care Preşedintele este ales de către Parlament. Această interdicţie nu are nicio justificare funcţională în situaţia în care Preşedintele ţării este ales de către Parlament, deoarece aceste sufragii a priori nu au cum să se suprapună.

Prin urmare, Parlamentul urmează a fi dizolvat în cazul eşuării formării Guvernului în termen de trei luni, chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele șase luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova.

Astfel, dacă până pe 29 ianuarie 2016 nu va fi format Guvernul, Parlamentul va fi dizolvat și vor fi declarate alegeri anticipate.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente