(foto) Igor Vrabie, despre experiența sa de fotograf în Maldive și visul de a ajunge în Antarctida

12041737_10206182951485933_1615135407_n
Foto:Photo Credit: Arhiva Personală

Și-a transformat hobby-ul în meserie pe vremea facultății, care nu avea nicio tangență cu arta, iar dintr-o pasiune căreia i s-a dedicat a ajuns să fie desemnat în toamna lui 2013 cel mai bun foto jurnalist din Republica Moldova, premiu acordat pentru ipostazele în care a reușit să-i surprindă pe politicienii de la noi. Cu toate astea, Igor Vrabie cu desăvârșire poate fi numit un fotograf universal, deoarece face fotoreporterie pentru un portal de știri, merge la evenimente sociale și politice, iar în același timp fotografiază cupluri, nunți și evenimente mondene.

În vara lui 2014, tânărul nostru protagonist a renunțat la zona sa de confort de acasă, a schimbat anturajul și evenimentele din Chișinău pe țara lui Don Quijote, Gaudi și a sangriei. Bucurându-se o perioadă scurtă de farmecul Barcelonei, dar din lipsa unui loc de muncă stabil, a decis că vrea să-și îndeplinească un vis mai vechi, acela de a munci în calitate de fotograf pe un vas de croazieră în zona Pacificului sau în Asia. Indirect, datorită acestui vis, a ajuns să petreacă nouă luni din viața sa în una din cele mai de exotice și atractive destinații de pe mapamond – Maldive.

„Aveam o cunoștință care cândva demult a muncit pe o navă și atunci am decis să o abordez pentru a mă ajuta cu ceva informații. Aceasta însă m-a anunțat că din motivul declanșării conflictului din estul Ucrainei, comisia care angaja personal pentru croazieră din Odesa și-a sistat activitatea. Ea la acel moment se afla deja în Maldive și mi-a propus să vin și eu încolo, să muncesc, deoarece compania în care ea activa avea nevoie de un fotograf. Am vorbit apoi cu angajatorul de acolo și iată așa am ajuns din Barcelona în Maldive. Foarte simplu. Mi s-a părut o oportunitate interesantă, deoarece nu în fiecare zi ți se propune să mergi să muncești într-o astfel de destinație. Sincer să fiu, pot să recunosc că niciodată nu m-am gândit că am să ajung acolo”, recunoaște Igor.

12041772_10206182951445932_1823580880_n

Probabil puțini sunt cei care nu și-ar dori în perioada toamnei sau pe timp de iarnă, când după geam sunt nămeți de înălțimea omului, iar meteorologii anunță coduri galbene de avertizare de viscol și ninsoare, să poată sta la soare, pe o plajă exotică, bucurându-se de briza Oceanului Indian.

Tânărul fotograf își amintește că prima perioadă i-a fost cel mai dificil să se adapteze climei tropicale, una mult mai fierbinte, cu umiditatea înaltă, schimbările de temperatură fiind prea drastice pentru el. „Spre exemplu, la ora opt dimineața era precum în Chișinău la prânz în cea mai caldă zi din an. Marea majoritate a localnicilor sunt mici de corpolență și de staturi, comparativ cu noi, europenii. Din acest motiv mă simțeam un pic mai special, eu fiind mai înalt și mai zdravăn, mă remercam ușor în mulțime”, ne spune zâmbind Igor.

13

Potrivit acestuia, în Maldive sunt trei tipuri de insule:

– nepopulate, acestea ar fi insule mici de nisip de la câțiva metri pătrați păna la câteva sute.
– insule-stațiuni turistice. Majoritatea hotelurilor în Maldive sunt în proprietatea acestor stațiuni după schema: o insulă – un hotel. De fapt, insulele nu pot fi cumpărate, doar luate în arendă pe un anumit termen de la stat
– insulele unde trăiește populația băștinașă. Astfel de insule tot au hotele, dar aici plajele sunt mult mai mici. Aici o noapte în hotel este mult mai ieftină, în jur de 100 de dolari, ceea ce e de câteva ori mai puțin decât pe „insulele resort”, unde o noapte de cazare începe de la 300 de dolari pe noapte.

12047592_10206182770241402_1686359930_n

Maldive sau Insulele Maldive, oficial – Republica Maldive, este o țară insulară formată dintr-un grup de atoli din Oceanul Indian, situat la sud-vest de India în Marea Laccadivelor din Oceanul Indian. Cei 26 de atoli ai arhipelagului formează un teritoriu ce conține 1.192 de insule din care doar 250 sunt locuite, iar din acestea, cam 80 sunt resorturi turistice. Igor ne povestește că locuia pe insula Hulhumalé, poziționată vizavi de insula Mali, capitala Republicii. „Era o insulă relativ mică, perimetrul căreia era în jur de 5 km. Locuiam într-un apartament alături de un alt coleg, fotograf și el. Aveam la dispoziție condiții foarte bune și un apartament spațios. În timpul liber făceam jogging în jurul insulei.”

Tânărul moldovean activa în cadrul unei companii fondate de niște ruși, iar clienții îi puteau găsi ușor prin intermediul rețelelor de socializare ale companiei. „Uneori, comenzile parveneau și prin intermediul hotelurilor, atunci când cuplurile își doreau să rămână cu amintiri frumoase din această călătorie. Marea majoritate a clienților erau însă cetățenii ruși, deoarece business-ul companiei era orientat spre ei. Ulterior, din cauza crizei din Rusia, în primăvara lui 2015, numărul clienților brusc a scăzut. Atunci am încercat să mergem pe clientela din China, dar aceștia sunt foarte diferiți de europeni, deoarece au cu totul alte cerințe. Aici mai apărea și bariera de comunicare, pentru că aceștia nu prea cunoșteau o altă limbă decât cea maternă. Îmi era un pic mai complicat, însă din cauza că aveam o experiență mare în materie de clienți dificili, cunoșteam aproximativ ce-și doreau aceștia”, spune Igor. Tot aici, acesta constată diferența dintre fotografii europeni și cei chinezi. „Noi nu prelucram atât de mult pozele, pentru că încercam să le redăm cât mai natural și asta datorită faptului că mediul de acolo e atât de frumos, încât nu aveam nevoie de mult Photoshop.”

2

Modest și sincer din fire, Igor ne mărturisește că este un „vampir” al emoțiilor pozitive, iar cei mai plăcuți clienți erau cei deschiși, cărora nu le păsa de vremea de afară sau pe ce insulă urmează să facă sesiunea foto. „Eu sunt foarte energic ca persoană, însă atunci când cei cu care muncesc sunt foarte închiși în sine, îmi este foarte greu. Încerc să le arăt emoții, să-i poziționez, dar relația noastră se stabilește mai greu, deoarece acolo nu aveai timp să-i cunoști mai îndeaproape, ca să le simți dinamica și energia. Încercam mereu să am o abordare individuală față de cupluri, dar nu prea poți fi flexibil din motivul poziționării insulelor.”

Plajele cu nisip alb, lagunele de turcoaz, rezervațiile de corali fac din acestă destinație o alegere minunată pentru orice fotograf. „Deoarece destinația se află în imediata apropiere a Ecuatorului, trebuie să muncești mai mult la capitolul lumină, ca aceasta să cadă frumos pe fața clienților. Insulele exotice nu diferă foarte mult între ele, aici la îndemnă ai doar câteva planuri: plajă, mare, zona vilelor amplasate în mare și un pic de verdeață în interiorul insulei. Totodată, insulele sunt diferite după dimensiune, unele le poți străbate în 3-5 minute, dar sunt și mai mari, traversarea cărora îți lua cam jumătate de oră.”

5

Ce ține de situații extreme, susține că nu a avut. Chiar dacă prin preajmă mai erau rechini, aceștia nu veneau prea aproape de insule din cauza recifelor de corali. „Cea mai mare problemă de acolo rămâne a fi căldura. Atunci când vii pentru o săptămână, închizi ochii la acest detaliu. De asemenea, viteza internetului este foarte mică, respectiv unica ce-ți rămâne acolo să faci e să te relaxezi. Din acest motiv, Maldive sunt recomandate anume pentru relaxare și odihnă pasivă.”

Ce ține de mitul apusurilor ecliptice din Maldive, Igor ne declară cu tărie că acestea sunt frumoase, dar nu le întrec nicidecum în frumusețe pe cele din Chișinău. „La noi sunt mai multe procese atmosferice atunci când soarele apune, respectiv putem avea o multitudine de tipuri, de culori, pe când acolo sunt doar două tipuri de vreme: cel al ploilor și cel secetos. Probabil în cele nouă luni cât am stat acolo am văzut maxim cinci apusuri întradevăr superbe. Ţinând cont că este în zona ecuatorului – soarele este foarte aproape, respectiv, atunci când acesta intră la apă, acest lucru se întâmplă foarte repede.”

12

Recunoaște că i-a plăcut mult să lucreze în această destinație exotică și că a fost o experiență nemaipomenită. „În primul rând ești prins foarte mult în lucru, ai o clientelă numeroasă care este foarte diferită, de la naționalitate la nivelul acestora de engleză. În plus, într-un astfel de job mereu trebuie să evoluezi și nu fotografiezi doar pe șabloane, dar faci ceva nou și ieși din zona ta de confort. Acolo am început să observ greșelile mele anterioare și asta datorită fluxului mare de oameni care te ajută, pentru că te ajustezi ca fotograf. În afară de asta, comunici cu alți colegi care, fie sunt de un nivel mai avansat, fie mai mic, dar ne ajutam reciproc, ne dădeam sfaturi cum e mai bine.”

Tânărul fotograf a oferit și o recomandare pentru cuplurile ce-și doresc în viitor o sesiune foto în decorul idilic al Arhipelagului Insulelor Maldive. „Dacă vor vrea să-și facă sesiune foto, să citească bine pe TripAdvisor unde vor găsi o sumedenie de sfaturi pentru ce insule să opteze. Eu aș sfătui Adaaran-Vadoo, o stațiune turistică prestigioasă, care are o plajă mică și se află în apropiere de capitala Male, iar unicul transport de a ajunge acolo este seaplane-ul sau barca.”

6

Potrivit lui Igor, marea majoritate a străinilor care vin să muncească în Maldive lucrează în service-ul hotelurilor și asta deoarece o bună parte a turiștilor care vin să se odihnească aici nu cunosc limba engleză. „Spre exemplu, e foarte ușor să-ți găsești un job în calitate de recepționer la un hotel, iar tot ce trebuie să faci este doar să intri pe site-ul unui hotel și să completezi formularul de aplicare. Dacă întradevăr îți dorești să muncești în Maldive, cel mai important este să cunoști cât mai multe limbi și să ai în spate ceva experiență în domeniul serviciilor. Marea majoritate vin să muncească pentru un an, iar salariul ajunge la o mie de dolari. În plus, îți este asigurată cazarea, hrana. Deoarece este o țară musulmană, activități de distracție nocturnă erau destul de limitate. O dată la două săptămâni se organizau petreceri pe o anumită insulă. Accesul costa 50 de dolari, iar distracția și consumul de alcool era permis până la ora 00.00.”

Igor recunoaște a fost nevoit să revină în Moldova pentru că nu a avut o altă alternativă. Compania la care activa se orienta în proporție de 90 la sută spre clientela din Rusia, iar odată cu acutizarea problemelor geopolitice ale acestei țări precum și căderea bruscă a rublei, turiștii rușii au încetat să vină. Acesta a fost principalul motiv din care cauză compania la care activa a falimentat în această primăvară.

4

Tânărul fotograf ne-a mărturisit că i-ar plăcea să revină în minunatul paradis tropical, însă de această dată ar prefera să fie în calitate de turist.

Revenit acasă de ceva vreme, protagonistul nostru s-a reîntors la procesul de muncă de altă dată. Recunoaște că și-ar dori pe viitor să se axeze și pe photo shooting-uri creative și proiecte tematice. „Aș dori să încerc și altceva, dar încă nu mă simt pregătit”.

Fiind și un fotograf de nunți, recunoaște că acestea sunt evenimentele de la primește o satisfacție enormă și de la care se încarcă cel mai mult cu energie, pentru că îi place procesul de lucru, reacția naturală și dinamismul. „Aș putea spune că mă hrănesc cu emoțiile cuplurilor cărora într-adevăr li se citește dragostea pe față, poate din motivul că nu am simțit niciodată o „astfel” de dragoste, dar să te uiți la alții care o fac într-un mod atât de natural, este foarte dulce”, ne-a destăinuit Igor Vrabie.

După o experiență de nouă luni în exoticele insule Maldive, Igor susține că nu renunțat la visul de a munci pe o navă de croazieră, dar pe lângă asta mai are încă un vis. „Aș dori să ajung în cel mai mare deșert al lumii – Antarctida, dar e foarte complicat. Am o invidie albă față de fotograful moldovean Iurie Belegurschi care face poze în Islanda, iar recent a fost și în Noua Zeelandă. La moment, fiind în Moldova, mă uit cu ochi reali la acest vis și realizez că trebuie să muncesc la acest capitol”, a spus la finalul interviului Igor Vrabie.

Puteți urmări cu ușurință activitatea lui Igor pe pagina sa de Facebook.

8

9

10

11

IGOR2956

1

7

3

14

IGOR2956

IGOR3156

IGOR3786

IGOR5505

IGOR8410

IGOR8579

IGOR8616

MAXI4450

MAXI4517

MAXL0229

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente