Astăzi demarează negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare. PLDM nu participă

collage
Foto:Colaj #diez

Astăzi, de la ora 16.00, începe prima rundă de negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi a unei coaliţii de guvernare. Întâlnirea va avea loc la îndemnul Partidului Democrat după ce ieri, 29 octombrie, a fost demis Guvernul condus de Valeriu Streleţ. La inițiativa PDM a răspuns Partidul Liberal (PL), reprezentanții Partidului Popular European din Moldova (PPEM) și cei doi deputați neafiliați.

„Noi am făcut o invitație celor cu care considerăm că putem să avem o majoritate proeuropeană, cu viziune pro-occidentală, în aşa fel, încât angajamentele pe care noi ni le-am asumat faţă de cetăţeni şi faţă de partenerii noştri de dezvoltare să le îndeplinim. Şi aici mă refer, în primul rând, la reformele care trebuie executate, la implementarea Acordului de Asociere cu UE, implementarea Acordului de Liber Schimb în aşa fel, încât să rupem odată şi odată din pasivitatea respectivă şi din cercul ăsta perpetuu din ultimul an de regăsire, căutare, reinventare şi să avem o majoritate stabilă, cu suport important politic din Parlament pentru viitorul Guvern”, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Cu toate acestea, PLDM a informat în prima parte a zilei că nu va participa la negocierile anunţate pentru astăzi. Anunțul a fost făcut de Valeriu Streleţ, după ce şi-a anunţat demisia preşedintelui Nicolae Timofti. „PLDM nu va participa la negocieri astăzi la ora 16.00. Suntem în proces de consultări în cadrul partidului. Astăzi şi mâine vor avea loc şedinţe în birourile teritoriale ale PLDM, iar duminică vom avea o şedinţă în format mai extins la Chişinău şi vom lua deciziile de rigoare cum procedăm mai departe”, a anunţat Valeriu Streleţ, preşedintele interimar al PLDM.

Potrivit democratului Candu, ar fi posibil ca în două săptămâni să fie format un nou Guvern. „Este posibil, deoarece nu e cazul să ne pierdem în discuții interminabile în privinţa portofoliilor de miniştri şi altele. Acum suntem în situaţia în care trebuie să ne mişcăm foarte repede. Într-adevăr, 10 zile sau două săptămâni e un termen real şi optim, fiindcă nu e de discutat foarte mult. Noi cam toţi suntem cu aceeaşi viziune, cam ştim ce trebuie să facem, avem un program de guvernare care considerăm că este unul bun, poate cu mici ajustări, în funcţie de ceea ce o să considere şi noii colegi care vin în coaliţie, dar, în mare parte, ştim cam cum trebuie să arate a structură a Guvernului şi poate cea de astăzi, dacă nu e cea mai optimă, dar este o opţiune.”

Potrivit sursei, dacă în cel mai scurt timp va avea loc formarea majorităţi pro-europene, atunci la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie Misiunea Fondului Monetar Internaţional ar putea reveni în Republica Moldova. „Pentru ca Misiunea Fondului Monetar Internaţional să vină la sfârşitul lunii noiembrie, înseamnă că undeva în data de 15, cel târziu 20 noiembrie trebuie să avem un prim-ministru şi Guvern care vor face scrisoarea de invitaţie ca cei de la Washington să revină în timpul cel mai apropiat”, susține președintele Parlamentului.

Candu a declarat că este posibil ca la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare să apară şi candidatura prim-ministrului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente