Șase filme despre curaj și, în același timp, șase cele mai interesante filme poloneze produse anul trecut vă așteaptă la Cinematograful Odeon în perioada 6-11 noiembrie. Intrarea este liberă.
Filme despre curaj – acesta este genericul sub care se desfășoară proiecțiile din cadrul CinePOLSKA 2015, când spectatorii din Chișinău vor vedea șase dintre cele mai interesante filme artistice realizate în ultimele luni în Polonia. Proiecțiile încep pe 6 noiembrie, la cinematograful Odeon, și constituie cea mai de amploare prezentare a cinematografiei poloneze în Republica Moldova. Intrarea este liberă.
6.11.2015, ora 19.00 – DUMNEZEII / Bogowie – Polonia, 2014, 115 min. Regia: Łukasz Palkowski. Subtitrare în limbile română și rusă.
Filmul „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forțele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obținut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.
7.11.2015, ora 19.00 – JACK STRONG – Polonia, 2014, 120 min. Regia și scenariul: Władysław Pasikowski. Subtitrare în limba română.
„Jack Strong”, în regia lui Władysław Pasikowski, unul dintre cei mai buni regizori de filme de acțiune din Polonia. Filmul prezintă istoria reală a lui Ryszard Kukliński, un ofițer polonez, care dorind să salveze lumea de la izbucnirea celui de-al treilea război mondial a transmis americanilor documente secretedin Tratatul de la Varșovia, riscându-și propria viață și pe cea a familiei sale. Din cauza acestor acțiuni, Kukliński a fost nevoit să fugă din Polonia comunistă cu ajutorul serviciilor americane. Întâmplările tensionante prin care a trecut acesta avem așadar ocazia să le urmărim pe marele ecran.
8.11.2015, ora 19.00 – VARȘOVIA 44 / Miasto 44 – Polonia, 2014, 122 min. Regia și scenariul: Jan Komasa. Subtitrare în limba română.
„Varșovia 44” -, povestea epică a unei generații de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupație germană au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, și-a luat o sarcină foarte grea, și anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale – „Canalul” lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi și vorbește despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine și o muzică familiară spectatorului contemporan.
9.11.2015, ora 19.00 – PROMISIUNEA / Obietnica – Polonia, Danemarca, 2014, 93 min. Regia: Anna Kazejak. Subtitrare în limba română.
Filmul „Promisiunea”. Tragedia prezentată aici este urmarea unei înțelegeri radicale a unor valori precum fidelitatea, devotamentul și curajul, dar și a barierelor în comunicarea dintre adulți și tineri.
10.11.2015, ora 19.00 – FOTOGRAFUL / Fotograf – Polonia, 2014, 107 min. Regia: Waldemar Krzystek. Subtitrare în limbile română și rusă.
„Fotograful” lui Waldemar Krzystek, un film polițist cu istoria recentă pe fundal. Dincolo de acțiunea tensionantă, regizorul prezintă în filmul său mecanismele aversiunii și fricii între două popoare înrudite, dar și oameni care nu vor să se supună acestor mecanisme.
11.11.2015, ora 19.00 – CETĂȚEANUL / Obywatel – Polonia, 2014, 100 min. Regia și scenariul: Jerzy Stuhr. Subtitrare în limba română.
„Cetățeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor și regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuși, interpretând rolul principal al cetățeanului obișnuit, „cenușiu”, care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Provoacă și animă. Filmul a obținut la festivalul de film din Gdynia premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.