În mai multe raioane vor fi organizate 10 expoziţii despre integrarea europeană

collage europe
Foto: PC: washington.mae.ro/ mediafax.ro/ viata-libera.ro

Zece localităţi din nordul şi centrul republicii găzduiesc expoziţii de fotografie şi infografice despre integrarea europeană. Acestea fac parte dintr-un proiect al Centrului Contact, care include şi discuţii publice în cadrul cărora se vorbeşte despre impactul şi importanța procesului de integrare europeană asupra cetăţenilor.

Printre cele 10 localităţi se numără Ocniţa, Briceni, Hânceşti, Străşeni şi Teleneşti. Toate expoziţiile se desfăşoară în locuri publice, unde au acces cât mai mulţi oameni. Unele au fost organizate în cadrul unor festivaluri regionale.

„La aceste expoziții participă, în medie, câte 500 de cetăţeni. Avem şi material distributiv – un paşaport al proiectelor europene implementate în localităţile din Republica Moldova. Aceste expoziţii au o importanţă foarte mare, pentru că oamenii văd exemple de proiecte realizate nu doar în raionul lor, dar în întreaga ţară”, a menţionat pentru IPN Liliana Porumb, coordonatorul proiectului.

Expozițiile constau din 10 banere ce conţin informații generale despre UE şi proiecte europene implementate în localităţile Moldovei. Potrivit organizatorilor, oamenii manifestă interes faţă de acest proiect şi faţă de integrarea europeană. „O concluzie pe care mi-am făcut-o a fost că lumea este puţin informată despre proiectele implementate în baza finanţărilor europene. Pentru oameni este o noutate, ei au reacţionat pozitiv”, a menţionat Igor Bucătaru, expert în cadrul proiectului.

Organizatorii proiectului estimează că în cadrul organizării expoziţiilor, circa cinci mii de oameni vor fi informaţi despre integrarea europeană. „În cadrul expoziţiilor, se aduc cifre despre dezvoltarea economică, agricolă, dezvoltarea învățământului, serviciilor sociale şi oamenii trebuie să cunoască aceste cifre. În cadrul proiectului se iniţiază discuţii foarte interesante şi utile pentru ei”, a subliniat Liliana Porumb.

Expoziţiile au fost prezentate în cadrul proiectului „Campanie de informare şi sensibilizare a publicului despre impactul şi beneficiile integrării europene a Republicii Moldova”, organizat de Centrul Contact şi susținut financiar de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin intermediul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

Beneficiarii proiectului au rămas impresionaţi de amploarea proiectelor europene implementate în Moldova. „În primul rând, mi-a plăcut aspectul expoziţiei. Ne-a fost interesant să vedem ce proiecte s-au rulat la noi în raion şi ce proiecte au fost implementate în alte regiuni ale ţării. Acest proiect este util pentru promovarea vectorului european. Am înţeles care este amploarea proiectelor implementate la noi în ţară şi această expoziţie este ca un impuls pentru noi. Acum dorim să obţinem mai mult, pentru că am văzut că se poate”, a declarat pentru IPN, Galina Zamurdac, vicepreşedintele raionului Râşcani.

Ultimele trei expoziţii din cadrul proiectului vor fi organizate pe 7 şi 8 octombrie în localităţile Străşeni, Teleneşti şi Ocniţa.

Veronica Railean

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente