Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), spune că marșul de ieri din fața GBC a fost discutat și coordonat de către organizatorii protestului și poliție, ultima „având forțe rezonabile pentru a asigura protecția edificiului”.
„Incidentul cu „spargerea” primului cordon de poliție din fața scuarului GBC rezultă din câteva împrejurări (faptele disponibile pe față):
a) incitare din partea organizatorilor,
b) sonorizarea slabă a organizatorilor cu protestatarii (pierderea controlului efectiv asupra acțiunilor mulțimii),
c) lipsa de comunicare dintre poliție și protestatari (lipsa de intenție și de echipament), nici organizatorii nu au fost ajutați să dispună de un echipament mai abil”, scrie acesta.
Astăzi liderii DA au susținut o conferință de presă prin care au denunțat provocatorii de la protestul GBC.
„Veteranii și presa au reușit să facă față provocatorilor. Au fost foarte mulți provocatori ieri. Noi vrem naționalizarea averilor lui Plahotniuc, Filat, Ghimpu, nu distrugerea lor. De ce să nu aibă sediul în GBC Garda Populară votată ieri?”, a mai declarat Andrei Năstase.
Liderii platformei au recapitulat deciziile votate ieri în Piața Marii Adunări Naționale. Astfel, s-a decis crearea unei „gărzi populare”, nesupunerea civică (refuzul plății facturilor), crearea unui grup de inițiativă privind alegerea directă a șefului statului și demisia unui șir de persoane de la conducerea diverselor instituții de stat.