(foto) Un nou strop de culoare în Chișinău. A fost creată o pictură murală în sectorul Botanica

1
Foto:PC: #diez

În sectorul Botanica din Chișinău a fost inaugurată astăzi, 1 octombrie, o nouă pictură murală realizată de artiști din Moldova și Polonia.

Aceasta este a patra pictură murală din cartierul Botanica din Chișinău. De data aceasta, subiectul lucrării sunt drepturile copiilor. Pictura a rost creată timp de cinci zile pe peretele unui bloc locativ situat pe bd. Decebal, nr. 64. Lucrarea a fost dezvelită în prezența reprezentanților Ambasadei Republicii Polone, ai Institutului Polonez și Primăriei Municipiului Chișinău.

 

PC: #diez

Schița a fost creată de tânărul artist Radu Dumbravă, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. „Cel mai mare aport pentru această lucrare a avut-o echipa cu care am conlucrat, formată din Rafal Roskowinski și Wojtek Wozniak, împreună cu Monika Reut, artiști din Polonia, Valeriu Jabinschi și colegul meu Filipp Orlov”, a spus Radu.

 

PC: #diez
PC: #diez

Simbolistic, pictura face referire la conceptele drumului vieții și al libertății. Copilul pornește într-o călătorie în care și el însuși își va dobândi aripi pentru a se înălța deasupra lumii. Berzele sunt, de asemenea, niște păsări reprezentative pentru natura atât din Polonia, cât și din Moldova.

 

PC: #diez

Radu a adăugat pentru #diez că acest băiețel este o reflexie asupra copilăriei active, fără gadget-urile din secolul XXI. Este acel copil din noi care trebuie hrănit – unul vesel și plin de viață. Proiectul decorării blocurilor din cartierul Botanica cu opere de artă monumentală are drept scop revitalizarea vieții sociale și culturale a zonei, precum și promovarea artei urbane.

 

PC: #diez

Primarul, prezent la eveniment, a menționat asupra unor schimbări neprevăzute ale locului unde urma să aibă loc creația. „Anul acesta am trecut printr-o experiență mai puțin plăcută. Pictura era preconizată pentru alt bloc de pe strada Independenței. Locatarii s-au năpustit asupra pictorilor și au început să distrugă schelele, fiind nemulțumiți de ceea ce are loc. În mai puțin de 24 de ore, am fost nevoiți să găsim o adresă nouă, punându-i pe autorii proiectului într-o situație jenantă”, a afirmat Dorin Chirtoacă.

 

PC: #diez

Radu ne-a relatat că inițial a pregătit mai multe schițe, iar împreună cu echipa a fost aleasă aceasta. „Schița era mult mai desfășurată, dar din cauza că s-a schimbat locul, s-a păstrat doar un fragment din imagine, întrucât inițial spațiul propus avea formă pătrată.

 

PC: Klumea

Cu referire la implicarea specialiștilor din Polonia în realizarea muralului la Chișinău, edilul Capitalei a afirmat: „Eu le sunt recunoscător și constat cu tristețe că uneori noi, locuitorii Chișinăului, suntem mai puțin responsabili și receptivi la nou, bun și frumos decât cei care ne vizitează și ne oferă acest lucru gratuit”.

 

PC: #diez

Radu s-a implicat în realizarea picturilor murale din Chișinău acum trei ani, când a fost înaintat din partea Facultății de Artă Plastică în regim de voluntariat pentru a participa la pictarea celui de-al doilea mural, urmând lucrarea Fluturii de pe același bloc pe care a fost pictat băiatul. În pofida faptului că a colaborat cu ceilalți artiști la realizarea artei murale, acesta este primul proiect la care a contribuit atât de mult.

 

PC: Klumea

„Scopul meu este să promovez folclorul național”, a declarat Radu Dumbravă. „Sunt foarte multe spații libere în Chișinău și sper că și alți artiști vor încerca să facă ceva din propria inițiativă, căci nu e numaidecât să picteze un perete mare, ci pot începe cu spații mici, important e să fie idee și mesaj”, a conchis tânărul.

 

PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente