Guvernul urmează să interzică astăzi producerea, importarea și comercializarea produselor din azbest

shifer_2
Foto: PC: planet-x.net.ua

Astăzi, 23 septembrie, în ședința de Guvern urmează să fie aprobat proiectul de lege privind interzicerea producerii, importării și comercializării produselor din azbest în Republica Moldova.

„Cu regret, toate tentativele de până acum s-au ciocnit de un interes major din partea producătorilor (din Federaţia Rusă şi Ucraina) şi a importatorilor, care au împiedicat adoptarea unor măsuri legislative în folosul cetăţenilor şi a mediului ambiant. Avem toată convingerea, că în cel mai scurt timp, Republica Moldova va depăși această reminescență sovietică, care omoară la propriu și figurat cetățenii noștri”, se arată într-o declarație făcută de Ministerul Mediului al Republicii Moldova.

În 2008, Ministerul Mediului, cu implicarea experţilor internaţionali, a reprezentanţilor autorităţilor administrative centrale şi ai comunităţii civile, a elaborat, publicat şi diseminat Profilul Naţional privind Managementul Substanţelor Chimice în Republica Moldova, care a servit ca bază pentru elaborarea şi promovarea noii politici de gestionare integrată a substanţelor chimice pe întreg ciclul de viaţă, stabilită ulterior în Programului naţional privind managementul durabil al substanţelor chimice în Republica Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 973 din 18.10.2010. Programul stabileşte lista substanţelor prioritare pentru reglementare şi restricţionare (azbest, poluanţii organici persistenţi, metale grele şi compuşii acestora) şi măsurile necesare de soluţionare a problemelor şi riscurilor asociate cu substanţele chimice periculoase.

Întru executarea Programului menţionat şi în scopul prevenirii poluării mediului şi impactului negativ asupra sănătăţii omului, şi ţinând cont de prevederile art. 10 al Convenţiei Rotterdam şi de regulile stabilite pentru comunicaţii şi schimbul de informaţii, Ministerul Mediului a expediat în anii 2011-2012 Secretariatului Convenţiei informaţia despre eliberarea consimţămintelor de import pentru substanţele periculoase, inclusiv şi categoriile de azbest, listate în Anexa nr. III la Convenţia Rotterdam. În 2013, Guvernul Republicii Moldova a aprobat următoarele Hotărâri destinate prevenirii riscurilor asociate cu substanţele chimice la locul de muncă:
– H.G. nr. 244 din 08.04.2013 privind aprobarea Cerinţelor minime pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă;
– H.G. nr. 324 din 30.05.2013 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind cerinţele de sănătate şi securitate pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici la locul de muncă.

Uniunea Europeană a interzis utilizarea produselor ce conţin azbest încă din 2005. În România, în scopul protecţiei sănătăţii populaţiei şi a mediului, de la 1 ianuarie 2007 au fost interzise „toate activităţile de comercializare şi de utilizare a azbestului şi a produselor care conţin azbest”.

 

Veronica Railean

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente