Au început pregătirile pentru desfășurarea festivalului vinului de casă Polobocul de Aur – 2016

cb64f56a2d44ec9df6fca6ca472b295d
Foto:Festivalul Polobocul de aur 2016 se va desfășura pe 14 mai PC: Ziarul Național

Ediția din 2016 a Festivalului vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare „Polobocul de aur” se va desfășura la 14 mai, pe Valea râului Botna, într-o locație turistică în imediata apropiere a orașului Căușeni.

Locul a fost identificat în cadrul unei vizite a conducerii Camerei de Comerț și Industrie în raionul Căușeni, unde au avut loc discuții cu proprietarul destinației turistice și cu președintele Raionului Căușeni, Ion Ciontoloi, care a promis întregul sprijin pentru buna desfășurare a evenimentului. Amintim că în fiecare an, festivalul se va desfășura într-un nou raion, în funcție de originea teritorială a celor mai bune vinuri de casă, care au câștigat concursul Polobocul de aur în anul precedent.

Președintele CCI, Valeriu Lazăr, a declarat că regiunea viti-vinicolă Ștefan Vodă, care include și raionul Căușeni, are un potențial foarte mare de dezvoltare, aici fiind produse unele dintre cele mai cunoscute branduri vinicole naționale. „Vinul de casă prezintă un potențial înalt pentru dezvoltarea turismului, iar gospodarii trebuie ajutați să valorifice tradițiile ospitaliere din punct de vedere economic”, a declarat Valeriu Lazăr. Mai mult, prin concursul și festivalul Polobocul de aur, CCI vrea să inspire gospodarii ce produc vin în condiții de casă să-și înregistreze o afacere, să urmeze procedurile tehnologice și certificările necesare și să intre pe piața organizată a vinului, a precizat Președintele CCI.

Amintim că CCI desfășoară concursul pentru cel mai bun vin de casă începând cu anul 2002, iar din anul 2014 a lansat și un Festival al vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare, în cadrul căruia sunt înmânate premiile pentru cele mai bune vinuri de casă. La cea de-a doua ediție a Festivalului Polobocul de aur sunt așteptați circa 10 mii de vizitatori din țară, dar și turiști străini.

Producătorii de vin de casă vor putea concura la cinci categorii, fiecare cuprinzând subcategorii pentru vinul roșu și vinul alb:
1. Vin tânăr din soiuri tehnice din specia Vitis vinifera
2. Vin tânăr din soiuri hibride şi din specia Vitis labrusca
3. Vin de casă păstrate mai mult de un an
4. Vinuri de desert
5. Vin din soiuri autohtone

La o primă etapă, în lunile februarie-martie 2016, comisiile specializate vor selecta vinurile cele mai bune în localitățile țării, prezentând, ulterior, mostrele către comitetul organizatoric al concursului. La cea de-a doua etapă, în luna aprilie 2016, vor fi determinați învingătorii concursului național.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente