(studiu) Moldovenii sunt gata să achite până la 10 lei pe oră pentru un loc de parcare

Parked vehicles on lot
Foto: PC: tmpress.ro

Primăria Capitalei, la începutul lunii august, a comunicat că va oferi spații pentru parcări private care vor fi amenajate de către o companie privată desemnată prin concurs. Magenta Consulting a demarat un studiu pentru ca să afle opinia publică față de parcările cu plată în Chișinău

Noutatea din partea Primăriei Chișinăului la începutul lunii august i-a bucurat pe unii șoferii din capitală, dar i-a revoltat pe alții. În total compania care va câștiga licitația va trebui să gestioneze un proiect care ar prevede 25 de mii de locuri de parcare în Chișinău. Plata pentru parcare va putea fi efectuată atât în numerar, cât și prin intermediul cardului, iar bonul eliberat va fi lipit pe parbriz.

Plecând de la aceste condiții și această modalitate de a utiliza parcările potențiale private, Magenta Consulting i-a întrebat pe locuitorii capitalei dacă conduc un autovehicul și cât de des. 70,5% din respondenți au recunoscut că nu conduc autovehicule, ceilalți fiind sunt șoferi cu acte în regulă. Din acele 29,5% de respondenți care știu să conducă, 56% conduc zilnic, 28% sunt la volan de două sau trei ori pe săptămână, iar 11% conduc de două-trei ori pe lună sau chiar și mai rar.

1

 

Sociologii s-au interesat cât ar fi dispuși moldovenii să plătească pentru o oră de parcare. Așadar, în urma unor calcule rezultate din răspunsurile respondenților, s-a stabilit că prețul acceptat de aceștia și recomandat pentru cei ce vor amenaja zonele de parcare este între 7 și 10, adică 7 lei cel puțin și 10 lei cel mult.

Fiind întrebați cum ar proceda respondenții în cazul în care toate locurile de parcare din centrul Chișinăului ar fi amenajate și ar deveni cu plată și dacă ar achita pentru parcarea mașinii, 71% din ei au recunoscut că le este foarte greu fără mașină și tocmai de asta se văd nevoiți să accepte regulile noi de parcare și să achite taxa necesară parcării.

2

Însă sunt și locuitori ai Chișinăului pe care schimbările inițiate de Primărie i-au făcut să-și reevalueze modul de deplasare prin ora. 18% din intervievați au afirmat că în cazul în care se vor instala parcări cu plată în capitală vor circula mai des cu transportul public, vor apela la serviciile taximetriștilor sau vor merge pe jos.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente