Astăzi, 11 septembrie, a avut loc lansarea proiectului BATEREC. Acesta prevede colectarea separată a bateriilor și acumulatorilor uzați. Proiectul este inițiat de Primăria municipiului Chișinău cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, prin intermediul Polska Pomoc.
Primul coș a fost instalat în curtea blocului de locuințe din str. Ismail, 86. În următoarea perioadă vor fin instalate 300 de coșuri la intrările în scările blocurilor de locuințe și 15 coșuri în parcuri. În Republica Moldova 7 milioane de baterii portabile ajung anual la groapa de gunoi.
De de este necesară colectarea separată a bateriilor uzate?
Necesitatea utilizării bateriilor a crescut şi astfel acestea au ajuns să fie foarte întâlnite printre deşeurile de la gropile de gunoi. Indiferent dacă sunt noi sau uzate, bateriile conţin elemente metalice cu greutate moleculară mare şi care au caracteristicile deşeurilor periculoase, cum ar fi combustia, corozivitatea, reactivitatea şi toxicitatea. De aceea, necesită o manipulare şi depozitare corespunzătoare, altfel ele devin periculoase pentru sănătatea publică şi dăunătoare pentru mediul înconjurător.
Cei 3R al bateriilor:
Reduce
– Foloseşte acumulatori în locul bateriilor de unică folosinţă, care pot înlocui sute de astfel de baterii.
– Utilizează baterii care conţin mai puţin mercur şi alte metale grele.
– Achiziţionează articole sau obiecte ce funcţionează fără baterii.
Reutilizează
– Pentru a fi reutilizate bateriile trebuie să fie reîncărcabile, acumulatorii. Folosirea acestora duce şi la scăderea costului per utilizare datorită reîncărcărilor repetate la care pot fi supuşi, acoperindu-şi astfel costul de achiziţie, mai ridicat decât cel al bateriilor obişnuite.
Reciclează
– Reciclarea bateriilor înlătură metalele grele din gropile de gunoi şi din aer.
– Prin reciclare se economisesc resurse, deoarece metalul şi plasticul recuperat pot fi folosite în fabricarea altor baterii. De exemplu, fiecare baterie conţine în medie 20 g de metal ce poate fi reutilizat.
Știai că…
– În unele ţări, peste 70 % din bateriile uzate sunt colectare separat şi reciclate.
– Din 1 000 de baterii portabile se pot obţine 190 kg de fier, utilizat în industrie.
– Bateriile-butoni, folosite la ceasuri şi calculatoare, sunt cele mai periculoase pentru că au în componenţa lor peste 30 % mercur. O baterie-buton poate contamina 600 000 de litri de apă, iar, în contact cu apa, mercurul formează o substanţă cancerigenă, care poate afecta grav sistemul nervos şi rinichii.
– O singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.
– Metalele grele din baterii se scurg în sol şi în pânza freatică, afectând vegetaţia şi sănătatea oamenilor. Acestea pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, cancer, boli de inimă etc.
– Fiecare dintre noi ţinem acasă în medie opt baterii uzate.
– Reciclarea bateriilor ajută la economisirea resurselor permiţând recuperarea metalelor valoroase cum ar fi nichelul, cobaltul şi argintul.
– Utilizarea metalelor reciclate din baterii necesită un consum mai mic.
– În România, spre exemplu, un cetățean cumpără, în medie, două baterii (tip pastilă) şi 10 baterii normale şi aruncă în jur de opt baterii pe an.