Premierul Valeriu Streleț a ținut o prelegere pe post de profesor la USM. Iată ce le-a vorbit studenților

_mg_5535
Foto:PC: gov.md

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a mers astăzi la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova pentru a-i încuraja pe studenţii anului I de studii, îndemnându-i să persevereze la învățătură.

Şeful Executivului, absolvent şi el al acestei facultăţi, a mărturisit că a intrat cu mari emoții în incinta blocului central al USM, exact ca și în anul 1987, când a păşit în acest edificiu în calitate de student. „La Facultatea de Istorie s-au format oameni de stat și patrioți ai țării noastre și anume aici am decis să punctez o serie de gânduri, idei și direcții definitorii pentru activitatea Guvernului în perspectivă scurtă și medie de timp”, a spus Premierul.

„Am intrat astăzi cu mari emoții în incinta blocului central al USM. Exact ca și în anul 1987, acum 28 de ani, când, în prima zi a lui septembrie, am intrat în acest edificiu în calitate de student al facultății de Istorie. În aceste momente, trăiesc sentimentul că am revenit acasă. Pe bună dreptate, Facultatea de Istorie, Universitatea de Stat, întotdeauna au fost și vor rămâne pentru mine ca o casă părintească, un mediu în care nu existau bariere în a dezbate liber problemele de actualitate, în mod special începând cu 1989”, a menționata acesta.

În cadrul discursului public, Prim-ministrul a vorbit în faţa profesorilor şi studenţilor despre poziţia sa faţă de independență, statalitate, reforma administrației publice, sistemul bancar, economie şi bunăstarea oamenilor. „Justiția, statul de drept, combaterea corupției sunt elemente definitorii pentru readucerea încrederii cetățenilor și oamenilor de afaceri în lege și în dreptate. Cât timp funcționarii publici, judecătorii, procurorii, polițiștii, angajaţii de la FISC, vameșii, inspectorii de tot soiul vor trata funcția publică ca pe o mană cerească aducătoare de venituri fără nici un fel de riscuri – atâta timp va fi necesară consolidarea tuturor forțelor sănătoase ale societății pentru a ne debarasa de acest flagel”, a declarat Valeriu Streleţ.

Studenţii au avut posibilitatea să îi adreseze Premierului întrebări, subiectele axându-se, în mare parte, pe situaţia din sectorul financiar-bancar şi problemele din stânga Nistrului.

Discursul integral al Prim-ministrului Republicii Moldova îl puteţi citi mai jos:

„Stimate Domnule Rector, 

Stimate Domnule Decan,

Stimaţi profesori, 

Dragi studenţi,

Am intrat astăzi cu mari emoții în incinta Blocului central al USM. Exact ca și în anul 1987, acum 28 de ani, când, în prima zi a lui septembrie, am intrat în acest edificiu în calitate de student al facultății de Istorie. În aceste momente trăiesc sentimentul că am revenit acasă. Pe bună dreptate, Facultatea de Istorie, Universitatea de Stat, întotdeauna au fost și vor rămâne pentru mine ca o casă părintească, un mediu în care nu existau bariere în a dezbate liber problemele de actualitate, în mod special începând cu 1989. La Facultatea de istorie a USM s-au format oameni de stat și patrioți ai țării noastre și anume aici am decis să punctez o serie de gânduri, idei și direcții definitorii pentru activitatea Guvernului în perspectivă scurtă și medie de timp. Voi vorbi în calitate de  absolvent al Facultății de Istorie, dar și de cetățean al Republicii Moldova, care a devenit Prim-ministru al Republicii Moldova, fiind responsabil direct de soluționarea unor probleme sistemice și determinante pentru prezentul și viitorul țării.

Independența, suveranitatea, statalitatea. Acum câteva zile am sărbătorit Ziua Independenței. 27 august 1991 este și va rămâne cu certitudine o zi istorică pentru noi. În urmă cu 24 de ani am câștigat independența față de lipsa de libertate. Asta a fost marea noastră achiziție. Și această independență aparține tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de etnia lor. Independența noastră a adus libertate și noi posibilități de dezvoltare tuturor grupurilor etnice care trăiesc în țara noastră. Independența Republicii Moldova nu este doar o valoare abstractă, este conștientizarea maturității poporului nostru și responsabilitatea pentru propriul viitor.

Ar fi o eroare să credem că lupta pentru independență s-a sfârșit. Adevărata independență o vom avea asigurată atunci când instituțiile statului vor fi funcționale și puternice, când economia țării va oferi sentimentul de siguranță și îndestulare fiecărui cetățean, când justiția nu va da nici cel mai mic termei de pune la îndoială principiile statului de drept, iar forțele armate – capabile de a garanta capacitatea de apărare a statului. Trebuie să înțelegem că este imposibil de a dezvolta țara fără a face periodic o evaluare critică a etapei precedente parcurse. Indicele unui stat sănătos – este capacitatea de a recunoaște existența unor probleme și de a evita reapariția lor în viitor.

Împreună cu echipa guvernamentală, în cooperare cu alianța politică de guvernare care asigura majoritatea parlamentară, vom demara hotărât reforma multidimensională a administrației publice, fără de care aparatul de stat ar putea intra într-un colaps sistemic ireversibil. Suntem în ingrata situație când funcția publică nu este nici atractivă și nici motivantă pentru profesioniștii buni și integri. Avem viziunea și hotărârea necesară pentru a depăși această provocare în cooperare cu partenerii de dezvoltare, țintind rezultatul de optimizare și eficientizare a APC, descentralizare și autonomizare (inclusiv fiscală) a APL, raționalizare a principiului de repartizare teritorial-administrativă. Startul acestor procese vor fi anunțate curând, iar rezultatele pe care contăm sunt cruciale pentru buna funcționare a sistemului administrării de stat în țara noastră.

Justiția, statul de drept, combaterea corupției sunt elemente definitorii pentru readucerea încrederii cetățenilor și oamenilor de afaceri în lege și în dreptate. Cât investitorii tratează justiția din țara noastră ca pe un „cost suplimentar” și nu ca un pilon de oportunitate în dezvoltare – atât va trebui să fim în stare de alertă, să înțelegem că suntem pândiți de pericol, să implementăm corect legile deja adoptate și să promovăm noi legi în numele edificării unui fundament sănătos al statului de drept. Cât timp funcționarii publici, judecătorii, procurorii, polițiștii, angajaţii fiscali, vameșii, inspectorii de tot soiul vor trata funcția publică ca pe o mană cerească aducătoare de venituri fără niciun fel de riscuri – atât timp va fi necesară consolidarea tuturor forțelor sănătoase ale societății pentru a ne debarasa de acest flagel. Știm ce avem de făcut, ne-am stabilit planul de acțiuni pe domeniu și contăm pe susținerea politică a partidelor care ne-au delegat în echipa guvernamentală pentru a pune în practică schimbările atât de așteptate de cetățeni.

Sistemul bancar, economia, bunăstarea oamenilor. Sunt necesare acţiuni de corectare a erorilor sistemice comise, de investigare a fraudelor admise, de asanare a sistemului bancar. Am mai spus-o și cu alte ocazii – marile probleme ne-au venit din supravegherea defectuoasă a sistemului bancar, coroborată cu subordonarea politică a justiției și abordările selective în combaterea corupției. Respectiv – relansarea economiei și, implicit, eradicarea sărăciei o vom începe cu asanarea sistemului bancar. Consider un element principial de important să asigurăm nu doar pedepsirea persoanelor vinovate de fraudele bancare, ci și recuperarea banilor furați. Sunt convins că Legislativul trebuie să inițieze o dezbatere privind modul în care și-a exercitat administrația BNM mandatul legal și cine sunt funcționarii care au admis supravegherea atât de defectuoasă a sectorului. Ridică multe semne de întrebare politicile monetare și valutare promovate de BNM, în special în 2014 și 2015.  Ameliorarea sistemului bancar se va produce atât prin lichidarea băncilor care au fost fraudate, cât și prin resetarea funcționalității supraveghetorului – BNM, cu o posibilă lansare pe piața serviciilor bancare a unui operator internațional, cu potențial și reputație ireproșabilă.

Doar trecând cu succes această etapă vom putea spera la o relansare a economiei, bazată pe reducerea rapidă a costurilor resurselor financiare și interesul investitorilor față de țara noastră. În rezultat vom putea miza pe o creștere vizibilă a veniturilor oamenilor, o activizare a consumului cu toate efectele benefice asupra sistemului economic și bugetar.

Tot la acest capitol aș vrea să menționez separat două domenii de interes sporit pentru Guvernul pe care-l conduc: infrastructura industrială și energetica. Sunt două dintre problemele pe care le invocă investitorii interni și cei din afară când evaluează decizia de a lansa afaceri. Acțiunile pe care întreprinde în acest sens vor avea ca platformă de start restabilirea acordului cu FMI și relansarea programelor de suport bugetar din partea partenerilor de dezvoltare.

Sănătatea, Protecția și asigurarea socială, sistemul de pensii – probleme extrem de sensibile, care trebuie tratate cu toată seriozitatea. În domeniul ocrotirii sănătății avem în ultimii ani unele realizări notabile în medicina primară, dar mai trebuie încă să depunem multe eforturi pentru dezvoltarea în continuare a medicinii de urgență și celei spitalicești. Sistemul de asigurări de sănătate urmează a fi perfecționat în continuare în așa mod ca serviciile acoperite de polița de asigurare să fie calitative și suficiente.

Sistemul de protecție și asigurări sociale trebuie construit pe principiul: „statul vine în susținerea celor care au cu adevărat nevoie de ajutor”, evitând perpetuarea „parazitismului social” și de motivarea cetățenilor care muncesc cu salarii modeste, neapelând la indemnizația pentru șomaj.

Sunt sigur că nu mai putem tărăgăna reforma sistemului de pensii, care nu este sustenabil și autosuficient, consumând an de an tot mai multe resurse financiare din bugetul de stat, care ar putea fi direcționate spre proiecte investiționale.

Securitatea națională, inclusiv cea informațională, perspectiva reintegrării țării. Provocările regionale la adresa securității sunt fără precedent și nu au analogii în ultimele două decenii. În țara vecină, Ucraina, se varsă sânge și este violată integritatea teritorială. În aceste condiții forțele armate ale țării noastre vor urma cu promptitudine programele de consolidare a capacității de apărare și sporire a gradului de interoperabilitate, conform programelor comune pe care le avem cu partenerii de dezvoltare.

O atenție sporită va acorda Guvernul și Autonomiei Găgăuze. Cei care cred că conaționalii noștri de la Comrat pot deveni o pradă ușoară pentru diferiți speculanți politici vor fi decepționați. Suntem și vom rămâne într-o comunicare strânsă și constructivă, pentru a identifica cele mai bune soluții de respectare a statutului autonomiei și dezvoltare dinamică în același ritm cu toată țara.

Nu suferă amânare și întreprinderea acțiunilor pentru asigurarea securității informaționale a țării noastre, în mod special prin excluderea metodelor de influențe propagandistice care au menirea să aducă confuzie în mințile și inimile cetățenilor.

Educația, implicarea societății civile în procesul de schimbări, perspectivele pentru tineri. Vorbind despre reforme, transformări, lupta cu fenomenele negative, trebuie să conștientizăm că obiectivul principal nu sunt doar deciziile luate de Guvern sau legile adoptate de Parlament. Procesele pozitive din anumite domenii și sectoare trebuie apreciate și încurajate. Grație consacrării și dedicației Dnei Ministru Maia Sandu, pe care am susținut-o constant, au fost puse temeliile unor procese de reforme în sectorul educației, care urmează a fi continuate și diversificate. Un accent deosebit Guvernul va pune pe estimarea corectă a cererii și ofertei de forță de muncă calificată, cu perspectiva unei dezvoltări robuste a sectorului educației vocațional – profesionale. Această concluzie vine din deficitul de forță de muncă calificată în domeniul tehnic și ingineresc, care deja se atestă și care va deveni acut odată cu atragerea mai multor investiții și impulsionarea procesului de dezvoltare economică, cu precădere a sectorului industrial.   De fapt, scopul firesc al activității oricărui Guvern normal este îmbunătățirea reală a vieții oamenilor. Noi nu vom acționa de dragul acțiunii sau pentru a improviza o iluzie de activism. Personal îmi propun scopul ca să nu treacă nicio zi fără soluționarea unor probleme cu impact direct asupra vieții oamenilor.

Consolidarea societății și participarea civică. Evaluând toate procesele curente, problemele acumulate, tacticile de manipulare a opiniei publice, specularea politică a problemelor oamenilor, încrâncenarea anumitor categorii de opozanți – ajung la o concluzie destul de alarmantă că ne aflăm la o limită după care se poate declanșa haosul și colapsul sistemic dacă Guvernul va fi obstrucționat în activitatea sa de soluționare promptă a celor mai presante probleme. Guvernul ar trebui să fie cea mai deschisă zona pentru critică, înțelegând că activitatea executivă întotdeauna lasă loc pentru mai bine. Știu că societatea are multe pretenții față de putere, față de clasa politică. Mai mult decât atât, recunosc că multe dintre ele sunt judicioase. În mare măsură autoritățile poartă răspundere pentru corupția la toate nivelurile, pentru ineficiența instituțiilor guvernamentale, pentru tergiversarea reformelor necesare, creșterea prețurilor și tarifelor. Important este ca critică și acțiunile de protest să se încadreze în limitele legii, iar intențiile sincere ale organizatorilor protestelor civice să nu fie exploatate și pervertite de către lideri și aventurieri politici profitori, pentru care obiectivul real este accederea la putere prin haos și distrugere. În calitatea mea de Prim ministru, sunt hotărât ferm să schimb situația, să realizez transformări pozitive reale împreună cu colegii din echipă.

Ca niciodată pentru noi toți este important ca societatea civilă să fie un partener al guvernării în activitatea sa de soluționare a problemelor pe care le-am menționat sumar. Întâi de toate, aceștia ar trebui să fie studenții și generația tânără, în general. Lipsesc inițiative civice autentice și idei valoroase pentru dezvoltarea economiei, modernizarea educației și sănătății. Nu se lansează suficiente propuneri pentru rezolvarea problemei regiunii din stânga Nistrului, pentru a stabili un dialog civil între oamenii din stânga și malul drept al Nistrului. Este necesar să luăm în considerare și alte instrumente de interacțiune între guvern și societatea civilă, cum ar fi consultările publice ale Prim Ministrului, consilii consultative sectoriale pe lângă Guvern,  includerea reprezentanților societății civile în componența colegiilor ministeriale etc. Noi suntem determinați să fim nu doar un guvern profesionist și eficient, dar și un guvern deschis pentru public și controlat de cetățeni. Noi, membrii guvernului, suntem manageri angajați, iar poporul – angajatorul nostru.

Stimați prieteni și colegi,

Integrarea europeană a țării noastre este și rămâne obiectivul strategic de bază al Guvernului pe care-l conduc. Implementarea Acordului de asociere și părții sale componente (DCFTA) trece ca un fir roșu prin programul de activitate a Guvernului. Vom restabili bunele relații cu partenerii de dezvoltare și vom reuși.

Dar să nu neglijăm riscurile și amenințările la adresa țării noastre. Să fim sinceri. Nu tuturor le este pe plac liniștea și pacea în casa noastră. Cineva este atașat de alte case. Există încă în țara noastră, forțe distructive care doresc destabilizarea situației, pentru a aduce țara în haos în instabilitate permanentă. Sarcina noastră este să nu permitem acest lucru. Nu avem nevoie de haos și tulburări. Avem nevoie de un stat stabil care să se dezvolte. Și în mare măsură, această stabilitate depinde de tineret. Adresându-mă vouă vreau să spun: Dacă cineva te cheamă să bateți toba în fața Guvernului, gândiți-vă, întâi de toate, în ce scop? Dacă doriți ca prin aceste acțiuni să fiți auziți, asta nu e cea mai bună soluție. Să ne gândim împreună cum să asigurăm un dialog direct între autorități și tineri pentru a discuta despre problemele țării, oferindu-se și soluții. Ca Prim-ministru, sunt gata pentru un asemenea dialog. Aștept propuneri în acest sens din partea voastră.

Să ne amintim cum în satele moldovenești se construia o casă. Se adunau vecini, prieteni, rude și, cu eforturi comune, acordau ajutor în construcția casei. Avem nevoie de un asemenea efort conjugat, pentru a construi casa noastră comună – Moldova europeană. Pentru acest mare scop, Vă chem la cooperare și activitate comună. Eu cred în Republica Moldova, întotdeauna voi fi devotat țării mele.

Am expus direct și sincer viziunile mele asupra perspectivei de redresare a situației din țara noastră. Și sper că, urmare a acestei întâlni, nu doar că am fost auzit, dar că împreună – studenți, profesori, reprezentanții administrației statului, vom deveni parteneri în soluționarea problemelor de care depinde însăși existența și funcționalitatea statului nostru.

Vă mulțumesc pentru atenție!”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente