Locuitorii unui orășel din America au decis să trimită toți copiii la facultate

372a7c9da
Foto:Strada principală a orășelului Baldwin PC: Alana Semuels

În Baldwin, un orăşel de 1.200 de locuitori din statul american Michigan, doar 12 din 32 de copii care au absolvit liceul în 2005 s-au înscris la facultate şi doar doi dintre ei au reuşit să-şi ia şi diploma de licenţă.

Zece ani mai târziu, aproape toţi elevii locali care au terminat liceul în iunie au intrat la o facultate sau la o şcoală tehnică. Elevii de grădiniţă vorbesc despre perspectiva studiilor universitate, iar cei de liceu vizitează campusuri de la nivelul statului şi, în fiecare primăvară, transmit şcolii, în cadrul unei adunări, ce facultate şi-au propus să urmeze. Totul se datorează unui fond comunitar la care contribuie localnicii din Baldwin, scrie TOTB.

Acesta se numește „Baldwin Promise” și a fost ideea unui membru al comunității, Rich Simonson, care a părăsit orășelul pentru a urma o carieră  în politică și s-a întors în el la pensie. Într-o zi, în timp ce lua micul dejun cu niște prieteni într-un restaurant, bărbatul i-a întrebat pe ceilalţi cum ar fi dacă i-ar îndemna pe toţi cunoscuţii lor să doneze bani comunităţii, astfel încât fiecare elev din oraş să meargă la facultate. Prietenii săi au fost circumspecţi, însă fostul politician, care condusese campania lui Gerld Ford în Michigan, nu a dat în spateşi le-a cerut tuturor cunoscuţilor săi câte 500 de dolari. A convins şi cadre şi rezidenţi pe timp de vară să doneze. Oamenii care nu îşi permiteau să dea pe loc 500 de dolari au intrat într-o schemă în rate. Grupul format în sprijinul viitorilor studenţi şi-a fixat o ţintă de 140.000 de dolari şi au rămas surprinşi când au reuşit să strângă 160.000. Fondul comunitar a fost înfiinţat în 2009, iar Simonson a murit trei ani mai târziu.

 

Pozele celor care au fost acceptați pentru bursă
Pozele celor care au fost acceptați pentru bursă

Iniţiativa a venit aproape concomitent cu o scutire de taxe din partea autorităţilor din Michigan, care le-a permis localnicilor să economisească venituri, ce ar fi ajuns altfel la stat, pentru a le da mai departe elevilor sub forma unor burse universitare. Graţie lui Simonson, Baldwin a intrat pe lista celor 10 districte desemnate să beneficieze de această măsură. Taxele au scăzut în timpul crizei şi, prin lege, un district trebuia să demonstreze că poate finanţa primii doi ani ai schemei fără a primi bani de la stat. Puţine din cele 10 districte îşi permiteau să le dea bani elevilor, însă Baldwin s-a dovedit un exemplu de succes. În 2010, primul an în care absolvenţii de liceul din micul oraş s-au bucurat de finanţare, 14 elevi dintr-o clasă de 23 s-au înscris la facultate. În anul precedent, doar 8 făcuseră asta, dintr-o clasă cu acelaşi număr de elevi. Baldwin a fost primul din cele 10 districte care a acordat burse universitare. A fost îmbunătăţită şi curicula şcolară, astfel încât elevii să fie mai bine pregătiţi, şi a fost introdus un model comportamental prin care incidentele disciplinare au scăzut cu 60%.

Schimbările s-au resimţit până la nivel de grădiniţă. Copiii de cinci ani sunt expuşi unui banner uriaş pe care scrie „Facultatea începe din grădiniţă” şi încep să spună de mici la ce instituţii de învăţământ superior ar vrea să meargă. Apoi, până la sfârşitul liceului, le sunt prezentate constant oportunităţile de studiu din afara orăşelului. Fondul Baldwin Promise le asigură celor care intră la facultate o bursă de 5.000 de dolari pe an.

Citiţi întreaga poveste pe The Atlantic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente