Câteva tinere entuziaste din Sociteni, alături de Elena Plamadeala, care a sugerat anterior construcția unei bănci a dorului, asemeni celei din Chișinău și Bălți, au decis să nu aștepte mult și să o picteze pe una dintre stații.
„Am adus la Sociteni o Bancă a dorului, doar ca este una pictată, colorată și menită să aducă bucurie tuturor locuitorilor satului”, a afirmat Elena. „Cu admiraţie şi respect pentru tinerele voluntare implicate în realizarea picturii Mihaila Nadejda, Maria Elena Ciobanu, Anișoara Ghimp, Sanda Moldovanu și consiliera Aliona Paschevici. Mulțumiri: Primăria satului Sociteni pentru materialele furnizate și suport. Vă mulţumim mult, dragi prieteni ai satului Sociteni!”, a adăugat tânăra.
Elena a spus pentru #diez că ideea de a desena această bancă pe stație a venit spontan. „Vroiam să fie un element tradițional care să se încadreze în spațiul de acolo. Întrucât stația se află lângă clădirea Primăriei și a grădiniței, iar alături este un parc mic, am păstrat conceptul că e loc unde lumea vine să se recreeze, să socializeze. Și unde mai bine stă omul la un sfat dacă nu pe un scaun. De aici a și pornit, scaun – element tradițional și primul motiv contemporan al unei bănci în stil tradițional a fost Banca Dorului”, a afirmat ea.
„Instalarea unei bănci reale momentan nu e realizabil pentru sat, dar una pictată – de ce nu.
Per general, e pictat un loc de popas, unde să stai la o vorbă cu vecinul, să îți aduci aminte de casa mare, pentru că alături e pictat un păretar și o pâine, ca să arate ospitalitatea și generozitatea moldovenilor”, a conchis Elena.
Tinerele au pictat și câte un prosop, un covor național în culori specifice moldovenești, pentru a completa compoziția. Iată ce rezultat au obținut.