(foto) Tinere din toată Moldova își dezvoltă abilitățile în IT la o tabără de vară. Ce proiecte își propun să implementeze

Main
Foto:Câteva din partipantele GirlsGoIT și câțiva din mentori, PC: #diez

Tabăra de vară pentru domnișoarele care doresc să urmeze o carieră în IT este în plină desfășurare. Cele 36 de participante, divizate în șase echipe, lucrează intensiv asupra proiectelor ce urmează să rezolve câte puțin anumite probleme din comunitățile lor.

În seara de 24 august, diverși reprezentanți ai partenerilor mișcării GirlsGoIT au putut observa ei înșiși cum decurge procesul de lucru, cum mentorii se descurcă cu minunatele idei ale fetelor și au participat, spre sfârșit, la o sesiune de networking. La tabăra de vară participă tinere din diverse comunități și tinere cu dizabilități, însă toate sunt foarte talentate și lăudate de către mentorii proiectului.

Maria Toma, o tânără participantă de 18 ani, spune că GirlsGoIT este programul potrivit pentru domnișoarele care doresc să urmeze o carieră în IT. „Fiecare din noi a venit aici ca să se regăsească și să se gândească bine dacă într-adevăr pentru noi este important IT-ul, dorim să facem și în continuare aceasta sau este doar un hobby, o preferință temporară”, spune Maria. Tânăra are deja ceva experiență de participare la diverse competiții ce țin de tehnologiile informaționale. „Informatica este unul din obiectele pentru care prezint cel mai mare interes la școală, iar GirlsGoIT îmi permite să mai învăț ceva, să cunosc teme utile și, bineînțeles, să mă pregătesc pentru universitate. Totuși, urmează să aleg să studiez informatica la Universitatea Tehnică a Moldovei”, confesează Maria.

Partenerii proiectului, printre care se numără diverse structuri de stat, precum Ministerul Educației, companii private, precum Endava, programe precum Novateca și organizații, precum ONU, s-au arătat extrem de mulțumiți de cursul proiectului și de modul în care domnișoarele lucrează. „Am auzit că unele din voi petrec chiar și 12 – 14 ore de muncă pe zi asupra ideii de proiect”, se interesa Evan Tracz, director de program Novateca. „Dacă veți împărtăși cunoștințele ce le obțineți aici cu domnișoare din alte comunități, aceasta urmează să fie o rețetă de succes pentru prosperitatea întregii țări”, afirmă Evan.

Dan Perciun, Şeful Direcţiei e-Transformare şi Informatizare a Ministerului Educației al Republicii Moldova, a pus accent pe faptul că această tabără este o oportunitate deosebită de a dezvolta competențele digitale. „Și Ministerul Educației lucrează intensiv la elaborarea unei metodologii de dezvoltare și implementare a abilităților digitale. Nu uitați, însă, că acum voi aveți acest proiect vă oferă și oportunitatea de a vă asuma anumite responsabilități civice”, afirmă Dan.

De asemenea, consultantul Direcției Tineret al Ministerului Tineretului și Sportului, Rodica Catereu, a salutat inițiativa. „Fetele au demonstrat că domeniul IT nu este doar pentru bărbați, dar și că internetul poate fi utilizat rațional”, menționează Rodica.

La eveniment a fost prezent și Johan Dittrich Hallberg, coordonator specialist în Organizația Națiunilor Unite, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, evidențiind că interdependența dintre domnișoare și sectorul IT are lucruri comune cu egalitatea de gen și creșterea economică durabilă a Moldovei. „Prin acest sector este posibil și trebuie de valorificat capacitățile întregii populații din Republica Moldova. Deși sunt cunoscute o mulțime de istorii de succes ale femeilor în IT, domeniul oricum rămâne a fi dominat de bărbați. Domnișoarele trebuie încurajate să lucreze în domeniul IT, iar femeile-model trebuie să-și asume rolul important pe care-l au”, spune Johan. El afirmă, de asemenea, că IT-ul asigură o creștere profesională continuă, condiții bune de muncă și flexibilitate ce asigură o bună corelare dintre viața profesională cu cea personală.

Michelle Iliev, consultant pe Parteneriate și Relații Publice a Centrului de Guvernare Electronică, a afirmat că centrul are o mare nevoie de talentul și entuziasmul participantelor. „Abilitățile digitale vă vor ajuta să fiți un cetățean responsabil și o femeie de succes în afaceri”.

După aceste numeroase discursuri motivante, cele șase echipe de fete au purces la prezentarea ideilor la care lucrează și vor lucra în comunitatea sa.

Echipa Fast Flyers va crea un site care se numi DoDo. Acesta va fi o platformă informativă despre facultățile din cadrul universităților din țară. Platforma vine să soluționeze problema dezinformării tinerilor absolvenți ai gimnaziilor și liceelor care nu cunosc nimic despre facultățile la care urmează să se înscrie.

Echipa IT la Miazăzi doresc să rezolve problema implicării scăzute a tinerilor din partea de sud a țării în activitățile civice. Pagina web pe care o vor crea se va numi miazazi.md și aceasta va întruni toate evenimentele, activitățile civice și oportunitățile destinate tinerilor din regiunea de sud.

Echipa Fii IT dorește să soluționeze problema informării scăzute a cetățenilor Moldovei despre locurile pitorești din țară. Platforma informativă ce o vor creea fetele va promova cele mai frumoase, faimoase, pitorești și neobișnuite locuri din Moldova ce merită a fi văzute. Utilizatorii platformei vor putea înainta cu propuneri de locuri pitorești. Astfel, pagina va contribui și la dezvoltarea turistică și economică a țării.

Echipa I.N.D. (Ideea naște dezvoltare) vine cu platforma Shezatoare.md. Problema ce urmează a fi soluționată este că dispar tradițiile, meșterii nu au unde promova produsele sale handmade și, astfel, nu sunt susținuți. Soluția este crearea unei platforme ce va ușura comunicarea dintre meșteri, promovarea produselor lor, promovarea persoanelor, evenimentelor și, prin urmare, a tradițiilor.

Echipa IT Rocks își propune să soluționeze problema promovării scăzute a artiștilor locali. Astfel, pentru început, prin intermediul platformei create, vor fi promovați tinerele talente din Capitală, lucrurile create de ei. Platforma se va evidenția prin originalitate în numărul deja mare de platforme existente.

Echipa Astrum Nigrum vin cu ideea ce poartă numele Eco-Viața. Problema ce urmează a fi soluționată este acumularea numărului mare de deșeuri în gunoiști autorizate și neautorizate. Portalul informativ creat va conține diverse informații, cum ar fi metode de reciclare în condiții casnice și sigure, dar și datele de contact ale centrelor de reciclare. Astfel, va pute fi redus numărul deșeurilor ce dăunează atmosferei.

Cele șase echipe urmează să lucreze intensiv asupra tuturor ideilor și să le dezvolte în cadrul comunităților lor. Domnișoarele participante au devenit automat ambasadoare ale programului GirlsGoIT, astfel promovând valorile domeniului IT. Dorin Luca, unul din mentorii participantelor, a spus că fetele sunt foarte receptive, entuziasmate și depun foarte mult efort la ceea ce lucrează. „Deși volumul materialului de studiu este mare, fetelor le reușește să se încadreze și să studieze aproape totul”. Pentru Dorin, aceasta a este o primă experiență de mentor. „Este una utilă la nivel personal, pentru că afli mai multe atât despre tine, cât și îți dezvolți cunoștințele în domeniu. E o plăcere enormă când livrezi informație ce știi că va avea un impact asupra participantelor”, menționează Dorin.

Tabăra de vară GirlsGoIT a început pe 17 august, programul încurajând tinerele care au o pasiune pentru tehnologiile moderne și comunicații, o lume (încă) preponderent masculină. Aceasta are loc în Bahmut, raionul Ungheni, unde cele 36 de tinere din 16 raioane ale republicii, instruite de mentori calificați, lucrează asupra proiectelor sale.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente