Seceta din iulie a redus roada de porumb şi de răsărită

floarea-soarelui-1
Foto: PC: covera.ro

Seceta din luna iulie care, potrivit savanţilor, a fost cea mai călduroasă de la începutul măsurărilor meteorologice, a tăiat din aşteptările producătorilor agricoli în ceea ce ţine de roada de porumb şi de floarea soarelui. Pierderile se ridică la câteva sute de kilograme per hectar de culturi, transmite IPN.

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat menţionează că regimul termic ridicat în această perioadă a anului creează condiţii mai puţin favorabile pentru înflorirea paniculului şi a ştiuletelui, ceea ce contribuie negativ asupra formării recoltei la porumb. Se prognozează că roada de porumb pentru boabe în medie pe republică va fi de 2-2,3 tone/ha. Izolat, roada de porumb pentru boabe poate fi şi mai joasă.

Înainte de înregistrarea perioadei secetoase, s-a prognozat pentru anul 2015 în medie pe ţară o roadă de circa 2,5-2,8 tone/ha. Roada medie la porumb în ultimii 10 ani a fost de aproape 3 tone per hectar.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează că roada seminţelor de floarea-soarelui în medie pe republică va constitui 1,1-1,3 tone/ha. Izolat, roada seminţelor poate fi şi mai joasă. Anterior, Serviciul prognoza pentru anul 2015 în medie pe ţară o roadă de circa 1,4-1,6 tone/ha, roada reducându-se astfel cu circa 300 kg la hectar. În ultimii doi ani, roada de răsărită s-a ridicat la 1,8-2 tone/ha.

În rezultatul investigaţiilor agrometeorologice efectuate, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru anul 2015 că roada în medie pe ţară la sfecla de zahăr va fi de 2,2-2,5 tone/ha. Roada medie în ultimii 10 ani a fost de 3,1 tone/ha.

Potrivit prognozelor meteo, în următoarele zile vremea iarăşi se încălzeşte ajungând la 30 de grade Celsius. Ploi cu descărcări electrice se aşteaptă marţi şi miercuri, 26 şi 27 august.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente