(foto) Cât de des merg tinerii din Moldova la bibliotecă în perioada estivală

tineri citesc
Foto: PC: libertatea.ro

Bibliotecile au fost și vor fi mereu acele instituții care își așteaptă cititorii cu brațele deschise. Cu părere de rău, tehnologiile avansate au făcut ca rata celor care le frecventează să scadă considerabil. Totuși, ne întrebăm noi, când și dacă, în general, mai merg tinerii din Moldova după o carte la bibliotecă.

Ca să aflăm răspuns la întrebare, am mers la sediul central al Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Acolo am găsit sala de lectură aproape goală, dar, pentru tot este o explicație.

 

PC: Sala de lectură a Bibliotecii Bogdan Petriceicu Hașdeu

Cauza principală pentru care tinerii nu prea frecventează vara bibliotecile este tehnologia avansată, care le permite acestora să acceseze și să citească cărți, în format electronic, oriunde s-ar afla. „În general vara este mai pasiv, dar cred că e din cauza că unii tineri pleacă la odihnă, unii se angajează undeva să lucreze, sau chiar pur și simplu se distrează, și atunci pentru lectură rămâne mai puțin spațiu. Însă acest fapt nu înseamnă că tinerii în general nu citesc, deoarece timpul de acum îți permite să citești oriunde și oricând, nu-i neapărat pentru aceasta să fii la bibliotecă. De regulă, sălile de lectură se văd mai active și mai pline în perioada anului de învățământ. Tinerii vin atât pentru a lectura din plăcere, dar și pentru a-și pregăti temele”, ne spune doamna Elena Butucel, șef adjunct la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”.

 

Cititori la bibliotecă
PC: Cititori în sala de lectură

Doamna mai spune că la bibliotecă vin și persoane mai în vârstă, dar numărul acestora niciodată nu l-a depășit pe cel al tinerilor. „Gurile rele spun că tinerii citesc puțin, dar eu nu cred că este așa, pentru că acum ei au mai multe oportunități de lecturare, utilizând tehnologiile informaționale”, adaugă aceasta.

Printre puținii oameni care erau la bibliotecă, am observat și o tânără care citea. „Îmi fac studiile peste hotare, în septembrie am examene și am ales biblioteca ca un loc liniștit unde mă pot pregăti. Tinerii sunt diferiți, dar nu putem afirma că ei nu citesc, chiar dacă nu-i prea observăm pe la bibliotecă. Sunt cazuri în care, unii studenți au la dispoziție doar o lună de vacanță, e și normal ca aceștia să dorească să uite puțin de studii, dar odată ce revin la ore, cu siguranță se apucă masiv de citit, mai ales literatură de specialitate”, ne spune tânăra.

 

O tânără care studiază

O doamnă care își citea ziarele ne-a spus că acum tinerii vin mai puțin la bibliotecă, deoarece au mai multe posibilități decât dânșii pe vremuri, de exemplu, își permit să-și cumpere cărți sau pot să le citească online, lucru care era imposibil de făcut în anii tinereții lor.

 

Doamna citește în sala de lectură
O doamnă citește ziarele
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente