Un american a venit din Kansas în Moldova ca să predea engleza elevilor din Ialoveni

11722352_10203716576634513_751566887389169781_o
Foto:PC: Facebook/Tim Schneider

Cu un zâmbet larg, o lejeritate specifică, dar și cu o dragoste nemărginită față de R. Moldova. Așa este Tim Schneider, americanul care locuiește de trei ani aici și are planuri concrete de a-și petrece toată viața în Republica Moldova, declarându-se îndrăgostit de modul de viață autohton, scrie Ziarul Național.

Încă de la început, Tim și-a dorit să vină în R. Moldova, deoarece mulți dintre prietenii lui cunoșteau această țară. „Cu toate acestea, mama a crezut că este în Africa. Alții credeau că e vorba de Maldive. Noi avem o problemă cu geografia. America este extrem de mare, toți au viața lor și ei știu doar ceea ce este necesar pentru viața lor”, recunoaște Tim Schneider.

Lecții pe Skype

Americanul, care vine din statul Kansas, locuiește la momentul actual în orășelul Ialoveni și este profesor de limba engleză. „Iubesc foarte mult copiii de aici. Ei sunt deștepți, cu suflet și dornici de a învăța”, constată Tim. În perioada estivală, profesorul predă pe Skype mai multor elevi din diferite localități, precum Hâncești, Grătiești, chiar și din Iași.

De asemenea, Tim Schneider colaborează cu Ministerul Educației. „Voi fi coautor al mai multor manuale de limba engleză. Vrem să facem ceva mai simplu și mai eficient pentru elevi”, spune cu entuziasm profesorul.

Totodată, Tim lucrează cu programul ETRC la realizarea unui manual audio. Astfel, „copiii vor avea posibilitatea să asculte un vorbitor nativ. Înregistrăm vocabular, dialoguri și diferite texte, dar cel mai important este că acest manual va putea fi accesat pe internet, gratuit, de toți doritorii din țară”, anunță profesorul.

„Oamenii strugurilor”

Tim are și o sensibilitate aparte, iar în această perioadă a scris o carte bilingvă de poezii, care se numește „Buburuza și licuriciul”. De asemenea, în momentul de față scrie o altă carte despre R. Moldova, care conține „o colecție de povești de la bunici până la nepoți” și se va numi „Oamenii strugurilor”.
Profesorul mai are și planuri legate de cinematografie. „Scriu împreună cu prietenul meu de la gazdă un scenariu pentru un film despre Dacia”, menționează Tim Schneider, care își mai dorește ca în viitor să realizeze niște ghiduri pentru profesori: „Am observat că ar fi necesare”.

„Hai, noroc!”

Americanul este impresionat de fructele și legumele de la noi. „Anul acesta am pregătit singur gem de cireșe, de vișini și zmeură. Am făcut provizii pentru iarnă”, spune Tim. De asemenea, vinul a rămas în continuare cartea noastră de vizită. „Am cules struguri, am ajutat și la procesul de realizare a vinului, care e foarte gustos. Vinul de casă nu are conservanți și este mai bun, dar nu se păstrează mult timp”, a observat profesorul, care remarcă faptul că în America vinul se savurează, dar aici se bea repede: „Hai, noroc!” și gata. Totodată, americanul a rămas impresionat de varza murată și pâinea proaspătă din Moldova.

„Am observat că moldovenii nu cumpără produsele autohtone. Pentru noi este foarte important. Eu mă strădui să cumpăr produse moldovenești. Sunt și mai proaspete, și mai ieftine”, consideră Tim Schneider.

Gunoi, microbuze și discriminare

Pe lângă ceea ce preferă, americanul a observat și lucruri mai puțin plăcute. „Uneori, este mult gunoi. Aș vrea să fac vreun proiect ce ține de reciclare, dacă va fi posibil”, spune profesorul căruia nu-i plac microbuzele. „În America noi avem spațiu personal, dar aici stai ca într-o cutie”, zice Tim.

De asemenea, se observă discriminarea. „Peste Ocean sunt multe religii, multe limbi și noi suntem mai toleranți. Elevii mei spun: America este ca domnul Tim, dar nu e așa, este foarte divers”, crede profesorul. În R. Moldova sunt mulți ruși, se vorbește limba rusă. „O situație amuzantă este când vizionez la televizor un film american, dublat în limba rusă și cu subtitrare în română”, râde Tim.

„Fiecare zi e un cadou”

Deși pe moment locuiește singur, Tim Schneider a stat până acum la o familie în gazdă. „Poate eu sunt norocos, poate Dumnezeu are grijă de mine, dar am avut gazde foarte bune. Cred că sunt binecuvântat în acest aspect. Aici, în Moldova, fiecare zi este ca un cadou pentru mine”, spune cu emoție americanul.

Chiar dacă R. Moldova este văzută cu mult pesimism, Tim a văzut aici ceva foarte special. „E simplu. E wow de frumos. Sunt oameni cu suflet. Este timp pentru prieteni, familie, zile de naștere. Nu se vând Așa lucruri”, remarcă Tim, care crede că în America e mai dificil să-ți faci timp pentru aceste momente.

Profesorul este de părerea că, acolo, se lucrează foarte mult, deoarece „totul este extrem de scump. Salariile sunt mai mari în comparație cu R. Moldova, dar medicamentele, mâncarea, mașinile sunt foarte scumpe”, spune Tim Schneider.

Școală în Ialoveni

În America, Tim a fost foarte flexibil, de aceea a schimbat mai multe profesii. „Am fost profesor de limba engleză, editor la o revistă pentru mașini. De asemenea, am lucrat în marketing. Am avut un magazin de flori și un magazin de hrană pentru animale”, menționează americanul.

Însă, după ce a lucrat în fiecare domeniu, Tim a ținut lecții altora, semn că predatul îi produce, într-adevăr, cea mai mare plăcere. „Am un business în statul Washington pe care trebuie să îl termin, iar după asta vreau să mă întorc și să deschid o școală în Ialoveni. Sunt foarte mulți doritori care vor să învețe limba engleză cu un vorbitor nativ”, observă profesorul Tim Schneider, care plănuiește să se stabilească aici definitiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente