Trenduri Transnistriene în 2015 – exporturi în România mai mari decât în Rusia

pod
Foto: Podul prieteniei dintre Rusia și Transnistria

Economistul Vasile Tofan scrie că, deși din punct de vedere politic vectorul de la Tiraspol tinde spre est, economic vorbind regiunea Transnistreană se îndreaptă se vest.

Exporturile în România au o creștere și o pondere mai mare decât exporturile în Rusia.

„O fi Transnistria dedicată vectorului estic, dar cifrele arată altceva. Exporturile în România în primele șapte luni ale anului, +7 %. Exporturile în Rusia, în cădere cu 55 %. Cap la cap, volumul exporturilor transnistrene în România e de aproximativ două ori mai mare decât în Rusia. Per total, balanța comercială cu România e pozitivă (+47 mil. dolari SUA), cu Rusia o gaură de 371 mil. dolari SUA.

Politica, mai devreme sau târziu, oricum urmează economia. Cam așa e vectorul”, scrie pe pagina sa de Facebook Vasile Tofan.

 

PC: Vasile Tofan

În cadrul conferinței Macro organizată de Expert-Grup și Friedrich-Ebert-Stiftung, Gheorghe Balan a prezentat aceleași date despre care vorbește și Vasile. Mai multe date puteți vedea în studiul lui Adrian Lupușor de la Expert-Grup.

Alți experți economici spun că dacă Ucraina nu închidea frontiera și dacă Rusia nu oprea subsidierea economiei Transnistrene, nu ar fi existat trendul respectiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente