Trend între adolescenții de 14-16 ani – inhalarea vaporilor de la deodoranți

17072515a104456da26cfef3c872b5ca
Foto:PC: drug.addictionblog.org

Adolescenții de 14-16 ani din Republica Moldova recurg la inhalarea vaporilor de la deodoranți pentru a simți stări de „bine”. Echipa #diez atenționează persoanele responsabile, inclusiv părinții, să fie mai atente la acest fenomen.

Potrivit informațiilor care au ajuns la echipa #diez, trendul de a inhala vapori anume de la deodorante crește în rândul adolescenților, majoritatea încercând din curiozitate. De asemenea, deodorantele pot trece pe neobservate pe lângă ochii maturilor, deoarece sunt văzute ca inofensive, mai ales că majoritatea din adolescenți le folosesc pentru igiena personală.

Denumirea argotică a acestui fenomen în limba engleză: „glue sniffing” (inhalarea aburilor emanaţi de lipici), spune drugs.ie.

Solvenţii includ produse casnice ca de exemplu lipici, diluant de vopsea, acetonă, lichide inflamabile şi sprayurile cu aerosoli precum deodorantele. Acestea pot fi inhalate de pe o bucată de material, de pe mânecă sau direct din recipientul în care se găsesc. Aerosolii pot fi pulverizaţi direct în gură. Inhalarea de solvenţi este răspândită mai ales în rândul adolescenţilor. Pentru majoritatea acestora este o distracţie temporară, dar poate cauza mari probleme acasă şi la şcoală.

Efecte: Inhalarea de solvenţi poate produce o senzaţie de „high”, de „bine”, asemănătoare stării de beţie. Efectele durează de obicei circa jumătate de oră, iar persoana poate părea beată, va avea greutăţi în a vorbi, a merge, va râde cu poftă şi fără motiv, va pierde controlul şi se va simţi ameţită după aceea.

Efecte secundare: Capacitatea de judecată poate fi afectată şi poţi deveni agresiv. Halucinaţii, vărsături şi leşin pot fi unele dintre efectele obişnuite. De obicei, cauzează o stare de mahmureală, marcată de dureri de cap şi lipsă de concentrare.

Riscuri: Decesul în urma inhalării de solvenţi este rar, dar poate surveni din diferite motive şi chiar prima dată când experimentezi aşa ceva. Sub influenţa efectelor solvenţilor există mai multe şanse de a avea accidente. Te poţi îneca sau chiar sufoca dacă solventul este pulverizat direct în plămâni prin gură sau din cauza vărsăturilor care pot surveni în timpul consumării. De asemenea, te poți îneca cu bucata de material folosită la inhalarea solvenţilor. Mulţi dintre aceştia pot provoca insuficienţă cardiacă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente