(doc) Programul de activitate al Guvernului a fost publicat. Iată ce conține acesta

program
Foto: Programul de activitate al Guvernului a fost publicat

Programul de activitatea al Guvernului pentru anii 2015-2018, pentru care astăzi Parlamentul urmează să-şi dea votul de încredere, a fost publicat pe pagina online a legislativului. Noul cabinet de miniştri, în frunte cu premierul desemnat Valeriu Streleţ, îşi propune ca obiectiv principal creşterea bunăstării, siguranţei şi calităţii vieţii cetăţenilor.

În preambulul programului se menţionează că cea mai sigură cale pentru atingerea acestor obiective este integrarea europeană, iar în acest scop, Guvernul îşi propune să creeze toate premisele necesare care, odată valorificate, vor asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, transmite IPN.

Guvernul se angajează să pledeze pentru dezideratul de reintegrare a ţării, iar soluţia politică a conflictului va fi corelată cu obiectivul de integrare europeană. Reglementarea definitivă a conflictului trebuie să asigure caracterul viabil, democratic, independent şi suveran al statului reunificat, se menţionează în document.

Pe termen scurt, preocupările majore sunt orientate spre înlăturarea riscurilor la adresa securităţii interne şi externe a statului, spre stabilizarea sectorului bancar, spre sancţionarea şi combaterea fraudelor financiare, spre asigurarea unui echilibru între consolidarea fiscală sustenabilă şi impulsionarea dezvoltării economice, precum şi spre protejarea veniturilor cetăţenilor.

Pe termen mediu, priorităţile Cabinetului de miniştri includ sporirea bunăstării cetăţeanului prin asigurarea unei creşteri economice incluzive şi susţinerea grupurilor vulnerabile ale societăţii. La fel, este vorba despre combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi a instituţiilor de drept, care să garanteze supremaţia legii, reintegrarea ţării, dar şi asigurarea accesului la educaţie şi sănătate de calitate.

Potrivit documentului, scopul final al actului de guvernare este un stat puternic, care să servească poporul, un stat cu instituţii corecte şi drepte, care acţionează în baza principiului transparenţei şi eficienţei. La fel, un stat unde funcţionează legea, unde instituţiile de drept sunt depolitizate, unde justiţia se face în interesul cetăţeanului, iar banul public este cheltuit în interesul public.

Şedinţa Parlamentului de învestire a Guvernului Ştreleţ este anunţată pentru ora 14.00.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente