Pe 28 iulie se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. Reguli de prevenire

vaccin
Foto: PC: gandul.info

Pe 28 iulie 2015 se desfăşoară Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei cu sloganul: „Opreşte hepatita: aceasta depinde de tine”, un eveniment anual la nivel global care face lumină asupra factorilor de risc şi are drept scop prevenţia şi controlul hepatitelor virale.

Campania 2015 subliniază faptul că hepatita rămâne în mare măsură subestimată ca amenințare la adresa sănătății publice. Despre asta vorbesc şi estimările OMS: două miliarde de persoane au fost în contact cu virusul hepatitei B (VHB), dintre care 350 de milioane au devenit purtători cronici, cu risc înalt de infectare cu virusul hepatitei D (VHD); circa 170 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C (VHC) și peste 10 milioane – cu virusul hepatitei D (VHD).

În Republica Moldova, structura morbidității prin hepatite virale acute în anul 2014 a fost următoarea: hepatitei virale A i-au revenit – 76,8% din total, hepatitei virale B – 7,4%, hepatitei virale C – 10,6%, hepatitei virale D – 1,3%, în timp ce hepatitelor virale cu etiologie nedeterminată le-au revenit 3,9% din total.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2014 au fost înregistrate – 1.853 de cazuri noi de hepatite virale cronice, hepatite virale C cronice primare – 757 de cazuri. La capitolul „alte hepatite virale cronice primar depistate”, au fost înregistrate – 85 de cazuri. Cumulativ, în țară sunt înregistrate aproximativ 40 mii de persoane infectate cu hepatite virale cronice.

 

PC: ziuaconstanta.ro

Deseori, hepatitele virale nu se manifestă prin simptome clare sau decurg într-o formă ascunsă. În alte cazuri, bolnavii acuză oboseală, anxietate, senzație de greutate și dureri în abdomen în partea dreaptă, pierderea poftei de mâncare, îngălbenirea pielii și a sclerelor, greață și vomă, dureri musculare difuze, pruritul.

Persoanele care au suportat boala (forme tipice, atipice, asimptomatice) sau care au fost în contact cu persoane bolnave dezvoltă o imunitate protectivă de lungă durată (pe viață). Prin urmare, cazurile de HVA se înregistrează preponderent la copiii de vârstă preșcolară sau la cei din clasele primare, rar se atestă la adolescenți și mai rar la persoanele adulte.

Sursă de infecție poate fi persoana bolnavă cu formă tipică (icterică) ori atipică (frustă, anicterică, subclinică și inaparentă), cât și persoana infectată, dar aparent sănătoasă. Predominant, mecanismul de transmitere a VHA este fecal-oral, în mod direct prin intermediul mâinilor murdare sau indirect, prin intermediul diferitelor obiecte din mediul înconjurător. Virusul se elimină prin masele fecale și este rezistent la factorii de mediu, ceea ce determină transmiterea prin mâinile murdare, produsele alimentare, apa potabilă și cea din bazinele acvatice, utilajul de uz casnic, muștele sinantrope etc. În prezent, sunt recunoscute trei căi de transmitere a HVA – hidrică, habituală și alimentară.

Hepatitele virale B, C, D pot fi prevenite prin:

# reducerea riscului transmiterii sexuale (prin abstinenţă, fidelitate unui singur partener şi sex protejat);

# imunizarea împotriva hepatitei B;

# sterilitatea instrumentelor în timpul manipulaţiilor medicale;

# vigilență în timpul efectuării manichiurii, pedichiurii, tatuajului, piersingului.

Hepatita virală A poate fi prevenită prin:

# respectarea igienei personale: spălarea mâinilor înainte de luarea mesei și după folosirea WC-ului;

# consumul de apă din surse sigure. În caz dacă nu se știe despre calitatea apei, se recomandă de a fierbe apa înainte de a fi consumată sau folosită la prepararea bucatelor. Se recomandă, de asemenea, folosirea apei îmbuteliate;

# păstrarea curățeniei în gospodărie, spălarea și dezinfectarea jucăriilor, curățarea și dezinfectarea fântânilor etc;

reducerea riscului transmiterii habituale (folosind individual obiectele de igienă personală);

# vaccinarea contra hepatitei virale A.

Prima celebrare a unei zile internaţionale privind hepatita a fost organizată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (WHA) la 19 mai 2008. Ca urmare a succesului acestei iniţiative, Adunarea Mondială a Sănătăţii din mai 2010 a stabilit ca 28 iulie să fie celebrată în fiecare an drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – World Hepatitis Day.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente