(infografic) Moldova cheltuie mai mult pe educație decât alte țări, dar calitatea rămâne redusă

Cheltuieli-educatie-FINAL – Copy (2)
Foto: Cheltuielile în educație: se poate și mai bine!

Republica Moldova continuă să cheltuie o parte mult mai mare din veniturile sale pentru educație față de alte state din regiune (alocările pentru educație au atins 7% din PIB în 2014), însă performanțele sectorului sunt mai modeste comparativ cu rezultatele înregistrate în alte țări, arată un studiu al Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Astfel, la nivelul eficienței utilizării fondurilor publice pentru educație, Republica Moldova ocupă ultima poziție comparativ cu alte state din regiune.

Cheltuieli-educatie-FINAL

 

Există o anumită neconcordanță dintre finanțare și dimensiunile sectorului educațional. Astfel, în 2013, comparativ cu 2005, numărul de elevi/studenți a scăzut cu 30,6%, în timp ce cheltuielile bugetare, exprimate în prețurile anului 2008, au crescut cu 50,7%. Această evoluție este explicată prin faptul că reducerea efectivului de elevi nu a fost însoțit de o scădere cu aceleași ritmuri a numărului de instituții educaționale și de profesori. În anul de studii 2014/15 față de 2000/01, numărul de elevi s-a micșorat cu 36,5%, iar numărul de instituții educaționale și de cadre didactice s-a diminuat cu 15,7% și 21,5%.

Astfel, o parte considerabilă din finanțare este orientată spre acoperirea cheltuielilor de mentenanță a sistemului și nu spre îmbunătățirea procesului de studii.

 

Cheltuieli-educatie-FINAL - Copy

Cheltuieli-educatie-FINAL - Copy (3)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente