Ce plante aromatice poți crește în grădina de pe pervazul tău

patrunjel
Foto: Plante crescute la balcon PC: Radu Plugaru

O mâncare gustoasă se recunoaște după aromele unice și după așezonarea acesteia cu cele mai proaspete condimente. Din fericire, experţii în grădinărit și sisteme de cultivare vă propun semințe de plante aromatice, ce pot fi crescute fără dificultate în grădina casei sau pe balconul apartamentului.

Plante aromatice care pot fi păstrate în grădina de pe pervaz

Deși nu toate plantele aromatice pot fi crescute în condițiile unui apartament, totuși, cele mai utilizate în gastronomia clasică sunt la îndemâna oricui. Aici vorbim despre boabele de piper negru și roșu, mărar, pătrunjel, ardei iute, busuioc, coriandru, cimbru, mentă sau rozmarin. Majoritatea plantelor enumerate mai sus sunt anuale, ceea ce înseamnă că se cultivă prin intermediul semințelor. Ciclul lor de viață se încheie odată cu finalizarea anului. Fiecare plantă are caracteristici proprii, de aceea, informarea despre modul de creștere și de îngrijire este vitală în momentul cumpărării semințelor.

De asemenea, periodic, foile uscate trebuie înlăturate cu grijă, mai ales în cazul plantelor cultivate pentru frunzele sau tulpinile lor, cum ar fi menta, de exemplu. Aceste ierburi nu sunt pretențioase, dar preferă să fie udate cât mai des, în special, în zilele extrem de însorite.

De ce plantele aromatice?

#1. Cultivarea plantelor aromatice este o joacă de copii, ce implică puțin timp și spațiu, obținându-se rezultate vizibile fără cunoștințe deosebite.

#2. Avantajul acestor plante este adaptarea lor la o cantitate minimă de soare, putând fi cultivate atât în grădină, cât și în interiorul casei. De altfel, nu este recomandată menținerea lor sub razele directe ale soarelui, întrucât acest lucru poate fi dăunător. Este indicat de prevăzut un spațiu umbrit, cu excepția cazurilor în care planta este iubitoare de lumină.

#3. Pot fi plantate în orice perioadă a anului, fără a ține cont de regulile de recoltare.

#4. Plantând condimentele anume în bucătărie, într-un ghiveci potrivit, ele sunt mereu la îndemână.

Nu trebuie uitat nici faptul că plantele aromatice au fost folosite din cele mai vechi timpuri în calitate de plante medicinale. În plus, cultivarea ierburilor aromatice și condimentelor este o afacere de viitor, cu un potențial mare de profit.

Agricultura biologică câștigă tot mai mult teren în fața altor îndeletniciri agricole. Așadar, în timp, puteți transforma acest mic hobby într-o idee de afacere de succes. Parfumând bucătăria și grădina, aceste plante sunt la dispoziția tuturor pasionaților de gătit, datorită magazinelor de plante. Proaspete și naturale, ele pot fi utilizate atât în mâncăruri, cât și pentru prepararea ceaiurilor cu proprietăți deosebite (ceaiul de pătrunjel, de rozmarin, de mentă).

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente