Alex Buretz este un tânăr ilustrator, care, prin desenele sale, ironizează amuzant realitatea societății în care trăim, abordând atât subiecte politice, cât și comportamentul oamenilor contemporani.
Alex a spus că pasiunea pentru desen o are din copilărie: „О făceam din simplă plăcere și fără studii. Primele ilustrații le-am făcut pe pereți și pe băncile școlii. Recent, am decis să fac studii în domeniu și am ales facultatea de arte. Caricaturile distribuite pe rețelele de socializare am început să le fac după ce mi-am procurat o tabletă digitală”.
Pe pagina Art of Alex Buretz se pot găsi caricaturi care ironizează viața social-politică din Moldova. Tânărul a zis că face asta, deoarece caricatura politică este o unealtă de comunicare vizuală încă din vechi timpuri, pe care nicio cenzură nu o poate opri. „Cred că și în Moldova caricatura este un instrument care poate aduce schimbare, câtuși de puțin.”
„Ilustrez personaje fără nume, care întruchipează prostia moldovenească: un funcționar corupt, băieți de bani gata, tineri care se cred mari și tari”
„În desenele mele apar politicienii care sunt în centrul atenției acum, dar mai des ilustrez personaje fără nume, care întruchipează prostia moldovenească: un funcționar corupt, băieți de bani gata, tineri care se cred mari și tari”, a afirmat Alex. „Subiectele pe care le aleg sunt cele politice, stringente, la ordinea de zi. În acest caz, caricatura are efect atunci când ea este publicată îndată după eveniment. Alte subiecte găsesc chiar în curtea casei sau circulând pe drum.”
Scopul său este de a comunica publicului larg anumite mesaje, prin exagerare, sarcasm și comparații satirice, „de a accentua un punct de vedere și, cu pași mici, de a modela opinia publică. Cred că imaginea combinată cu umorul și un mesaj clar poate avea un impact și poate face o schimbare”.
Reacția internauților la creația sa este atât pozitivă, cât și negativă, câteodată. „Cei care zâmbesc – zâmbesc cu mine. Dacă suntem mai mulți din cei care zâmbesc, suntem mai încrezători în opinia noastră comună”, a declarat Alex. „Sunt și din cei care se recunosc în imagini și sunt iritați de ele, un scop de-al meu fiind și de a-i face să se simtă incomod, să se gândească asupra acțiunilor sale. Reacția, în orice caz, duce la discuții pe tema dată, ceea ce deja este bine.”
„Cea mai mare problemă în societate e mentalitatea noastră consumeristă, cu specific post-URSS”
Fiind întrebat care este cea mai mare problemă în societatea noastră, Alex a zis că e mentalitatea consumeristă, cu specific post-URSS: „De a avea un BMW cu volum mare atunci când trăiești la cămin. De a avea ultimul model de telefon atunci când lucrezi chelner. Problema și mai mult se complică cu implicarea nașilor, cumătrilor și altor rude, e ceva specific moldovenesc. Împreună cu ei ușor te poți arunca în cursa «cine e mai tare» și poți duce un trai peste posibilități. Soluția este în educația corectă și promovarea ocupațiilor alternative celor existente pentru tineri”.
Alex a povestit că este student la zi la a doua facultate, în weekend lucrează la sonorizarea evenimentelor, iar în timpul liber învață să cânte la tobe. „Evoluția pasiunii de a desena o văd prin angajarea la un studio de publicitate sau la o revistă. Un vis grandios și fantastic ar fi să devin suficient de bogat ca să pot cumpăra terenuri pentru a le face rezervații naturale sau parcuri în oraș.”
Și pentru că se cunoaște că schimbarea începe de la tine, iată un mesaj de la Alex pentru tineri: „Le recomand să profite de multe schimburi de experiență cu alte țări, să aibă dorința și capacitățile de a aduce ceva nou în Moldova, ca să o putem schimba și cu adevărat să iubim țara asta”.
#diez a selectat câteva dintre ilustrațiile pe care tânărul le distribuie pe rețeaua de socializare: