Pentru anul de studiu 2015-2016, Universitatea Agrară de Stat din Moldova propune absolvenților 1.062 de locuri cu finanțare bugetară și 645 de locuri cu finanțare contra plată. În cadrul acestei universități, în acest an a fost înființată o specialitate nouă: Siguranţa produselor agroalimentare.
UASM dispune de opt facultăți:
# Facultatea de Agronomie
# Facultatea de Cadastru și Drept
# Facultatea de Economie
# Facultatea de Contabilitate
# Facultatea de Medicină Veterinară
# Facultatea de Horticultură
# Facultatea Inginerie Agrară și Transport Auto
# Facultatea de Zootehnie ŞI Biotehnologii
Facultățile includ 24 de specialități diferite. Detalii despre fiecare domeniu găsiți în documentul atașat mai jos.
Cota-parte la admiterea din acest an va fi de 90% pentru deținătorii diplomelor de bacalaureat și 10% pentru deținătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu). La specialităţile din cadrul domeniilor generale de studii Ştiinţe agricole şi Medicină veterinară, cota-parte va constitui 80% pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat și 20% pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate care solicită domenii de formare profesională conform profilului studiat în colegiu.
În dependență de specialitatea aleasă, candidații vor achita diferite taxe de studiu. Astfel, cele mai mari contracte sunt la specialitățile Finanțe și Bănci și Drept, unde un candidat trebuie să achite pentru un an de studiu 7.300 de lei. În top urmează Turism și Contabilitate – 6.800 de lei și Evaluarea imobilului – 6.500 de lei. Cele mai mici taxe sunt de 4.500 de lei la specialitățile Agronomie, Horticultură, Protecţia plantelor, Viticultură şi vinificaţie, Zootehnie, Biotehnologii agricole și Ingineria mediului. Mai multe informații privind taxele Universității Agrare de Stat din Moldova găsiți aici. Se stabilește înmatriculare cu finanțare bugetară pentru 15% din numărul total de locuri (la fiecare specialitate) pentru următoarele categorii de candidați: copiii orfani sau aflați sub tutelă; copiii din familiile cu patru și mai mulți copii; copiii cu grad de dizabilitate sever sau accentuat; copiii cu ambii părinți cu grad de dizabilitate; copii ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova, războiul din Afganistan sau lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; copiii din familii de romi și tineri care au efectuat serviciul militar în teren.
Candidații la concurs vor achita o taxă de înscriere de 30 de lei. Aceștia au dreptul să se înregistreze concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, dar vor fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învățământ superior, din cele pentru care au optat. În cererea de înscriere la concurs, candidații vor menționa facultățile în ordinea preferinței, tipul studiilor (cu finanțare bugetară sau cu taxă), limba de instruire după înmatriculare. Viitorii studenți pot opta, după înmatriculare, pentru o altă limbă de instruire decât cea din instituția preuniversitară pe care au absolvit-o. Cei ce se înscriu la specialitatea Business şi administrare au posibilitatea să studieze toate cursurile universitare în limba engleză.
Pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor completa o cerere de înscriere la concurs la care se vor anexa:
# actul de studii, cu anexa respectivă;
# certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Investigația suplimentară obligatorie, cu includere în certificatul medical – MRS;
# șase fotografii 3 x 4 cm;
# copia și originalul buletinului de identitate;
# extrasul din carnetul de muncă (pentru cei angajați);
# diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale la următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, limba română, limbi moderne, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziții etc., organizate de Ministerul Educației sau de Ministerul Sănătății;
# certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor (pentru candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii);
# chitanța de plată a taxei de înscriere.
Concursul de admitere se va efectua în baza mediei de concurs, calculată conform următoarei formule:
MC = 0,4MGB + 0,6NMG, unde,
MC – Media de concurs,
MGB – Media generală a examenelor de bacalaureat,
NMG – Nota medie generală (din anexa la Diploma de bacalaureat).
Pentru grupele cu predare în limba engleză se va aplica o altă formulă:
MC = [(0,4MGB + 0,6NMG) + NEE]/2, unde,
MC – Media de concurs,
MGB – Media generală a examenelor de bacalaureat,
NMG – Nota medie generală (din anexa la Diploma de bacalaureat).
NEE – Nota la Examenul de limbă engleză.
Concursul de admitere pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) şi pentru deţinătorii diplomelor de studii superioare universitare/de licenţă, care solicită domeniul corespunzător profilului specialității studiate în colegiu/instituţia de învățământ superior sau care solicită un alt domeniu, decât profilul specialităţii studiate în colegiu/instituţia de învățământ superior se va efectua în baza mediei de concurs, care constă din media examenului de stat/licenţă. În cazul în care au rămas locuri neacoperite la categoria deţinătorilor diplomelor de bacalaureat, deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) şi de studii superioare universitare/de licenţă, care solicită domeniul corespunzător profilului specialităţii studiate în colegiu/instituţia de învăţământ superior, se înmatriculează la locurile respective.
Universitatea Agrară de Stat din Moldova pune la dispoziția studenților 2.500 de locuri de cazare în cele nouă cămine ale universităţii. Căminele sunt amplasate pe strada Mirceşti şi bulevardul Grigore Vieru şi dispun de tot necesarul pentru traiul studenților: mobilier, bucătarii, spălătorii, baie, săli de calculatoare cu acces la internet, centru medical, farmacie. Taxa lunară de cazare pentru anul 2015 constituie 187 de lei.
Termene de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere:
# Depunerea cererilor 20.07 – 28.07.2015;
# Anunţarea rezultatelor intermediare 29.07 – 31.07.2015
# Depunerea actelor în original 01.08 – 04.08.2015
# Anunţarea rezultatelor finale 05.08 – 07.08.2015
Programul de lucru al Comisei de admitere:
Luni – Vineri: 8:00 – 17:00
Pauză de masă: 12:00 – 13:00
Sâmbătă: 08:00 – 14:00
În caz că la unele specialităţi nu se vor completa locurile în sesiunea de bază, Comisia de admitere va organiza sesiuni suplimentare de admitere, în condiţii identice cu cele ale sesiunii de bază.
Comisia de admitere va activa în Blocul de studii al Facultății de Economie, str. Mirceşti, 42.
Universitatea Agrară de Stat din Moldova dispune de:
# nouă blocuri de studii
# nouă cămine studenţeşti
# săli sportive, stadion
# trei cantine
# o bibliotecă modernă
# săli de calculatoare conectate la reţeaua internet
# centru editorial
# centru medical
Studenţii admiși la UASM pot beneficia de:
# locuri în unul din cele nouă cămine studenţeşti;
# burse de studii/de merit/burse sociale în valoare de 865-1.008 lei;
# premii pentru reuşită;
# abonamente pentru transportul urban (cu reduceri);
# circa 1.000 de calculatoare conectate la internet.
# săli de sport: sală de volei, sală de forţă, sală pentru lupte, sală de şah etc.;
# condiţii pentru odihnă, distracţii, activităţi artistice în cadrul Ansamblului de muzică şi dansuri „Spicuşor”, secţiei de dansuri sportive;
# cantine studenţeşti;
# internet gratuit;
# posibilitatea de a studia în limbile română, rusă şi grupe specializate cu studiu integral în limba engleză;
# cursuri suplimentare de studiere a limbilor moderne;
# stagii de practică (3-6 luni) la întreprinderile din Germania, Franţa, SUA etc.
# burse de mobilitate academică (6-12 luni) în universităţile din UE, aplicând la Programul Erasmus Mundus;
# posibilitatea de a studia la catedra militară şi de a obţine gradul de sergent;
# posibilitatea de a obţine permis de conducere (categoria B, C şi H);
Angelina Mașcauțan