Procesele judiciare în instanţele de apel din ţară vor avea loc în condiţii mult mai bune atât pentru justiţiabili, cât şi pentru cei care înfăptuiesc actul justiţiei. La Curtea de Apel (CA) Bălţi şi la cea din Comrat, participanţii în procesele de judecată deja au parte de condiţii moderne, iar până la sfârşitul anului curent şi sediul CA Chişinău va fi ajustat la standardele europene. Pentru anul viitor este planificată modernizarea CA Cahul.
De patru ani, în condiţii europene
Justiţiabilii din Comrat au fost cei care s-au bucurat primii de condiţiile moderne. Până în anul 2011, instanţa de apel din această localitate era într-o stare deplorabilă. De patru ani însă CA Comrat este complet renovată, atât în interior, cât şi în exterior, fiind dotată cu două săli de şedinţe moderne. Valentina Diacenco, şefa Direcţiei sistematizare, generalizare a practicii judiciare şi relaţii cu publicul, spune că a fost facilitat şi accesul cetăţenilor la programul şedinţelor de judecată. Astfel, în holul instanţei este amplasat un monitor unde cei interesaţi pot vedea agenda şedinţelor pentru fiecare judecător în parte.
La CA Bălţi au fost amenajate birouri suplimentare
Reparaţie capitală a fost făcută şi la CA Bălţi. Potrivit preşedintelui instanţei, Alexandru Gheorghieş, lucrările de renovare au durat doi ani. „Pentru a crea condiţii bune atât pentru justiţiabili, cât şi pentru colaboratorii instanţei, a fost necesară o renovare a sediului, care a inclus lucrări de reparaţie capitală, restaurare şi amenajare. În acest context, în anii 2012-2014 au fost reparate sediul clădirii administrative, anexa la clădire şi izolatorul de detenţie preventivă, au fost create birouri suplimentare pentru asistenţii judiciari, grefieri, procurori şi avocaţi. De asemenea, au fost amenajate o sală de conferinţe, o cameră pentru audierea minorilor, iar arhiva a fost reamenajată conform standardelor europene”, precizează preşedintele CA Bălţi.
Suma totală alocată pentru renovarea instanţei a fost de 8 milioane 895,4 mii de lei. Sursele financiare utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de reparaţie au fost alocate din bugetul de stat.
Instanţa din Cahul cu sistem de siguranţă securizat
CA Cahul nu a fost încă renovată, însă aici au fost îmbunătăţite condiţiile de securitate. Astfel, a fost instalat un sistem de detectare a metalelor, fapt ce asigură controlul accesului în incinta instanţei judecătoreşti, dar şi paza şi protecţia bunurilor şi a edificiului. Aurelia Hantea, şefa Secretariatului CA Cahul, spune că renovarea instituţiei este planificată pentru anul viitor. „Până acum a fost amenajată camera de audiere a minorilor, în sălile de judecată au fost dezinstalate izolatoarele în formă de gratii, însă întreaga clădire încă nu a fost renovată”, specifică reprezentanta instanţei.
CA Chişinău se extinde
Cele mai complexe lucrări de renovare sunt efectuate în prezent la CA Chişinău. Actualmente, această instanţă îşi desfăşoară activitatea în două edificii: unul în sediul propriu-zis, situat pe strada Teilor şi altul, luat în arendă – pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pentru a facilita munca celor implicaţi în exercitarea actului justiţiei, s-a decis extinderea şi supraetajarea actualului sediu al CA Chişinău.
În prezent, lângă sediul instituţiei din sectorul Botanica al Capitalei se construieşte o clădire nouă. Lucrările au început în noiembrie 2013 şi urmează a fi finalizate în octombrie anul curent, până acum fiind efectuate 70 la sută din volumul lucrărilor.
Potrivit Octeabrinei Popa, şefa serviciul de presă al CA Chişinău, după finisarea construcţiei, suprafaţa totală a sediului va fi de aproximativ 7.600 m.p. În blocul existent vor activa grefierii, asistenţii judiciari, cancelariile, arhiva, expediţia şi personalul tehnic. În plus, a mai fost construit un etaj, unde se va afla o sală şi cazangeria. Blocul nou va avea cinci etaje, unde vor fi amplasate sălile de şedinţă. Vasile Cuculescu, administratorul CA Chişinău, spune că la primul etaj vor fi trei săli de şedinţă unde vor fi examinate cauzele penale, la etajul doi vor fi şapte săli pentru cauzele civile, iar la celelalte etaje se vor afla birourile magistraţilor.
Suprafaţa noilor săli de judecată va fi de la 80 până la 100 m.p. Suma totală a proiectului de extindere şi supraetajare a acestei instanțe este de 65 mln lei. Banii sunt alocaţi din bugetul de stat.
Lilia Zaharia