ADMITERE 2015: Oferta de studii din acest an a Universității Tehnice a Moldovei (UTM)

noi.md
Foto: Universitatea Tehnică a Moldovei PC: noi.md

În acest an, Universitatea Tehnică din Moldova s-a plasat pe locul întâi în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din Moldova. Absolvenții care doresc să se înscrie la această universitate o pot face în perioada 20-28 iulie curent.

Cota – parte la admiterea din acest an va fi de 90% pentru deținătorii diplomelor de bacalaureat și 10% pentru deținătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu). Universitatea Tehnică din Moldova dispune de nouă facultăți și 64 de specialități.

# Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică

# Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi

# Facultatea de Inginerie și Management în Electronică și Telecomunicații

# Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică

# Facultatea de Tehnologie și Management în Industria Alimentară

# Facultatea de Industrie Ușoară

# Facultatea de Cadastru, Geodezie și Construcții

# Facultatea de Urbanism și Arhitectură

# Facultatea Inginerie Economică și Business

În dependență de facultatea și specialitatea aleasă, viitorii studenți vor achita diferite taxe de studiu. Cele mai mari contracte sunt de 10 000 de lei la specialitățile Design industrial, Design vestimentar industrial, Arte decorative, Sculptură, Arhitectură și Design interior. Cele mai mici contracte sunt la specialitățile din cadrul Facultății de Inginerie Economică și Business, unde pentru un an de studiu un tânăr trebuie să achite 7 000 de lei. Mai multe informații privind taxele de studiu a UTM găsiți aici. Totuși, se stabilește înmatriculare cu finanțare bugetară pentru 15% din numărul total de locuri (la fiecare specialitate) pentru următoarele categorii de candidați: copiii orfani sau aflați sub tutelă; copiii din familiile cu patru și mai mulți copii, copii cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, copii cu ambii părinți cu grad de dizabilitate, copii a căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova, războiul din Afganistan sau lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, copii din familii de romi și tineri care au efectuat serviciul militar în teren.

Candidații la concurs vor achita o taxă de înscriere de 50 de lei. Aceștia au dreptul să se înregistreze concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, dar vor fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învățământ superior, din cele pentru care au optat. În cererea de înscriere la concurs candidații vor menționa facultățile în ordinea preferinței, tipul studiilor (cu finanțare de la buget sau cu taxă), limba de instruire după înmatriculare. Viitorii studenți pot opta, după înmatriculare, pentru o altă limbă de instruire decât cea din instituția preuniversitară pe care au absolvit-o.

 

Comisia de Admitere a Universității Tehnice din Moldova

Pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor completa o cerere de înscriere la concurs la care se vor anexa:

# actul de studii, cu anexa respectivă;
# certificatul medical-tip  (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Investigația suplimentară obligatorie, cu includere în certificatul medical – MRS;
# 5 fotografii 3 x 4 cm;
# copia și originalul buletinului de identitate;
# extrasul din carnetul de muncă (pentru cei angajați);
# diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale la următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, limba română, limbi  moderne, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziții etc., organizate de Ministerul Educației sau de Ministerul Sănătății;
# certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor (pentru candidații care provin din familii cu patru și mai mulți copii);
# chitanța de plată a taxei de înscriere.

Candidații la concursul de admitere care-și doresc să se înscrie la specialitățile „Design industrial” (Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială, și Transporturi), „Arte decorative” și „Design vestimentar industrial” (Facultatea de Industrie Ușoară), „Sculptură”, „Arhitectură” și „Design interior” (Facultatea de Urbanism și Arhitectură) vor susține o probă de aptitudini.

Pentru aceste specialități media de concurs se va calcula după formula:

MC = 0,3*MEB + 0,3*NMG+ 0,4*PA, unde:

MC – media de concurs;

MEB – media examenelor de bacalaureat (media generală);

NMG – nota medie generală din Anexa la Diploma de bacalaureat;

PA – nota la proba de aptitudini.

La proba de aptitudini candidații se prezintă cu buletinul de identitate (pașaportul) și cu Fișa-tip de concurs, eliberată de secretariatul Comisiei de admitere. Pentru ceilalți candidați, concursul de admitere se va efectua în baza mediei de concurs, calculată conform următoarei formule:

MC = 0,5*MEB + 0’5*NMG, unde:

MC – media de concurs;

MEB – media examenelor de bacalaureat (media generală);

NMG – nota medie generală din Anexa la Diploma de bacalaureat.

Candidații care au obținut performanțe recunoscute în concursuri internaționale sau naționale au dreptul să fie înmatriculați în afara concursului, în limita locurilor prevăzute în planul de înmatriculare cu finanțare bugetară.

Termenele de organizare și desfășurare a concursului de admitere:

Depunerea cererilor de participare la concurs: 20-28 iulie 2015;

Anunțarea rezultatelor intermediare: 29 iulie 2015, ora 9.00-13.00;

Depunerea actelor în original: 29 iulie-1 august 2015;

Anunțarea rezultatelor finale: 2 august 2015, ora 9.00-13.00.

În cazul în care rezultatul concursului de admitere nu vor fi acoperite toate locurile din Planul de înmatriculare aprobat, va fi anunțat un concurs repetat pentru locurile neacoperite:

Depunerea cererilor de participare la concurs: 3-8 august 2015;

Anunțarea rezultatelor intermediare: 9 august 2015, ora 9.00-11.00;

Depunerea actelor în original: 10-12 august 2015;

Anunțarea rezultatelor finale: 13 august 2015, ora 10.00-12.00.

În cazul în care după concursul repetat vor mai rămâne locuri neacoperite, sesiunea de admiterii la Universitatea Tehnică a Moldovei va continua. Termenele de organizare și desfășurare a acesteia vor fi anunțate ulterior.

Actele pentru admitere pot fi depuse la Comisia de Admitere, bd. Ștefan cel Mare, nr. 168.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente